Stróbl Mátyás: Szobrok vidéken könyvbemutató

A Bródy Sándor Könyvtár szeretettel meghívja Önt és családját
Stróbl Mátyás: Szobrok vidéken - Nagycenk, Miskolc, Eger, Nagykőrös, Szeged, Pécs 
című kötetének bemutatójára, ami Strobl Alajos (1856-1926) szobrászművész köztéri alkotásait bemutató sorozat hatodik része. 

A könyv szerkesztője, a szobrászművész unokája, Stróbl Mátyás.
Házigazda: Turay Zoltán könyvtáros

Közreműködnek: 
Kiss Péter könyvtáros
Dr. Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész

Időpont: 2021. szeptember 30., csütörtök 16.30 óra
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - Eger, Kossuth Lajos u. 16.

A századfordulós Osztrák-Magyar Monarchia egyik legfoglalkoztatottabb emlékműszobrásza a liptóújvári Strobl Alajos (1856-1926) volt. Több mint 40 évet felölelő munkásságának számos emlékével nap mint nap találkozhatunk főleg a főváros utcáin és terein, de szerencsére vidéken is, amire jó példa az 1907-ben Egerben átadott Dobó István-szoborcsoport. 
A művész unokái az elmúlt években családi összefogással hozzákezdtek a nagyapa életművét bemutató könyvsorozat megírásához és megjelentetéséhez. Szerencsére a család házi archívuma sok érdekes, eddig nem közölt fotót, iratot, történetet megőrzött az utókornak. Az első öt kötet a főváros ebből a szempontból igen gazdag látnivalóit veszi sorra. A hatodik a legjelentősebb vidéki köztéri szobrokat ismerteti - köztük az egri Dobó-szoborcsoportot - keletkezésük és avatásuk sorrendjében. 
Minden egyes város és szobor esetében gazdag képi és történeti anyag jellemzi a kiadványt hasonlóan a korábbi részekhez. 

"A festményeknek, szobroknak személyes történetük van, amely felfejthető a művész életrajzi dokumentumain keresztül." (Gerevich József, pszichiáter)

A kötet és a sorozat többi része megvásárolható az eseményen.

Kattintson a plakátért!

Kategória: 
Hírek: