Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának Vizuális Történeti Archívuma
(USC Shoah Foundation Visual History Archive)
Belépés 

Az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum több mint 55 ezer videóinterjút tartalmaz, amelyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz a holokauszttal kapcsolatban. Az interjúk a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nemcsak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. A tartalom kiegészül továbbá a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás emlékeit őrző speciális anyaggal is.

A szolgáltatás a beiratkozott olvasóink számára a Központi Könyvtári gépeken ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

University of South California Shoah Foundation Visual History Archive

USC Soá Alapítvány Vizuális Történeti Archívum használati segédlet

Az archívum teljes tartalommal elérhető a Bródy Könyvtár minden részlegében. Regisztrálni ingyenes, azért szükséges, hogy a kutatott, megtekintett anyagot elmenthessük, és később egyszerűen visszakereshessük.
 
Egyszerű keresés
 
A kezdőlapon egy keresősáv található, ahová kulcsszavakat írhatunk. Az archívumot alkotó gyűjtemények a baloldalon szerepelnek felsorolva, ezekben külön-külön is tudunk keresni.
A keresősáv mellett, jobbra jelöli, hogy az adott keresőkifejezésre mennyi találatot tartalmaz az archívum. 
 
Ha rákeresünk egy kifejezésre, a találati listán a megjelenítése után tudunk szűkíteni. Megadhatjuk, hogy mely gyűjteményben keressen, beállíthatjuk a nyelvet, az interjúalany nemét és a tapasztalati csoportot.
 
Lehetőségünk van a kereséseket menteni, a „Save to project” gombbal. Ezeket a baloldali „Projects” szűkítővel lehet előhívni. A megjelenített találatok oldalai között a „BACK” és a „NEXT” gombokkal ugorhatunk.
 
Összetett keresés
 
A kezdőlapon a keresősáv alatt összetett keresési feltételeket tudunk beállítani: 
 
Experience group: az egyes események túlélőinek, szemtanúinak kiválasztása, a történelmi esemény kiválasztása. 
Index: itt megadhatjuk azokat a kifejezéseket, amik alapján keresni szeretnénk. Rákattintunk a kifejezésre, kijelöljük majd „Add”. Ha megadtuk a kívánt kifejezéseket, a „NEXT” gombra kattintva megjeleníti a találatokat. A már megadott keresési feltételeket a  „Remove from list” gombra kattintva távolíthatjuk el.
People: konkrét személyekre, illetve nevekre, nemre kereshetünk. A megjelenített találatokat listába rendezi, az egyes találatokat, neveket és személyeket kiválaszthatjuk, a „NEXT” gombra kattintva új felületen megjeleníti a kiválasztott nevek alapján keresett találatokat. A már megadott keresési feltételeket a „Remove from list” gombra kattintva távolíthatjuk el.
Places: Google térképen kereshetünk, adatokat közöl az egyes földrajzi helyekről, városokról. A „select location” kifejezéssel felvehetjük a keresési listára, a „NEXT” gombbal a kiválasztott helységek szerint jeleníti meg a találatokat. Ha nem szeretnénk a korábban kiválasztott helység szerint keresni, a „Remove from list” gombra kattintva eltávolítjuk azt.
 

Ha segítségre van szüksége, kérjük, forduljon könyvtárunk munkatársaihoz!