Silent book konferencia és kiállítás

A Bródy Sándor Könyvtár örömmel hív minden kedves érdeklődőt az alábbi rendezvényére:

Silent book konferencia és kiállítás

Időpont: 2021. szeptember 27. 10:00

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Eger, Kossuth Lajos u. 16.

Programunk ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi űrlapon tehetnek meg: regisztrációs űrlap.

Tájékoztató brosúra

Konferenciánk célja, hogy minél szélesebb körben felkeltsük a könyvtáros szakma érdeklődését a szöveg nélküli képeskönyvek iránt. Szeretnénk bemutatni, hogy ez a Magyarországon még kevésbé ismert könyvtípus milyen remekül használható a könyvtári foglalkozásokon, illetve meggyőzni a résztvevőket arról, hogy a képkönyv fontos szerepet tölthet be az olvasásfejlesztés területén.
A programunkra meghívott jeles szakemberek évek óta foglalkoznak a képkönyv elméleti kérdéseivel, elkészítésükkel, sokrétű alkalmazási lehetőségeikkel. Előadóink ebben a témában szerzett tapasztalataikat, élményeiket, és jó gyakorlatokat szeretnének bemutatni és továbbadni a hallgatóságnak.
Konferenciánkhoz kapcsolódik egy képkönyv kiállítás is, valamint a délután folyamán gyerekcsoportokkal tartandó bemutató foglalkozásokon is részt vehetnek az érdeklődők.
A kiállításon megtekinthető a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményében megtalálható több, mint száz szöveg nélküli képeskönyv, s ehhez kapcsolódóan a képkönyveket bemutató installációk, tablók.
A bemutató foglalkozások során a konferencia résztvevői betekintést nyerhetnek a képkönyvek gyakorlati alkalmazásainak változatos lehetőségeibe, s ezáltal reményeink szerint komplex képet kapnak annak módszertani felhasználásáról.
Elsősorban a megyei könyvtárak munkatársait várjuk konferenciánkra, hogy az itt szerzett tapasztalataikat a saját, és megyéik többi könyvtárában is megoszthassák az érdeklődő kollégákkal.

A konferencia részletes programja:
9.00-10.00 Regisztráció
10.00-10.00 Köszöntőt mond Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója
10.10 Bevezetés a képkönyvek világába
Előadó: Dr. Lovász Andrea irodalomtörténész, gyermekirodalom-kutató
10.40 Képről - képre. A képkönyvek pedagógiai haszna
Előadó: Dr. Révész Emese művészettörténész
11.10 Kávészünet
11.30 A silent book az illusztrátor szemszögéből - tapasztalatok, élmények a nagyvilágból
Előadó: Máray Mariann illusztrátor
12.00- 13.00 Ebéd, a kiállítás megtekintése
13.00 - 14.00 Bemutató foglalkozások három helyszínen - alsó tagozatos általános iskolás csoportok és középiskolás korosztály közreműködésével
14.15 - 15.00 Beszélgetés, tapasztalatcsere a konferencia előadóival, a konferencia zárása

Előadók:
Dr. Lovász Andrea
A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem filozófia szakán végzett, majd Szegeden doktorált mese- és gyermekirodalom-kutatásból. Több folyóiratban jelennek meg kritikái, tanulmányai, a Cerkabella Könyvkiadó gondozásában megjelent kortárs gyerekirodalmi antológiák és a Navigátor gyerekirodalmi lexikonok szerkesztője.
Dr. Révész Emese
1998-ban végzett az ELTE Művészettörténet Tanszékén. 2008-ban szerezte meg PhD fokozatát. Tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténet Tanszékén, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténet Tanszékének docense.
Máray Mariann
2009-ben végzett a MOME-n, eddig több mint húsz kiállításon láthatták műveit az érdeklődők. Képeit 2017-ben beválogatták a Bolognai Gyerekkönyvvásár kiállítási anyagába. Két könyvterve is bekerült az illusztrátorok számára kiírt nemzetközi verseny, a Silent Book Contest döntősei közé. Elnyerte a külföldi Compostela és a hazai Hubby-díjat.

Kategória: 
Hírek: