Elhunyt Puhl Sándor, világhírű labdarúgó játékvezető

Puhl Sándor (1955-2021), Eger és Emőd díszpolgára, évekig élt a hevesi megyeszékhelyen, majd szolgálta a megye labdarúgását, mint a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának elnöke. A sportot, de különösen a labdarúgás eseményeit nyomon követők biztos emlékeznek rá, hogy 1994-ben a világbajnoki döntő, majd 1997-ben Bajnokok Ligája finálé játékvezetője volt. 1994 és 1997 között négyszer választották meg a világ legjobb játékvezetőjének. Ezek az adatok, a korabeli képek és felvételek mind láthatók és hallhatók a 65 éves korában elhunyt sípmesterrel kapcsolatban. Mi egy kevésbé ismert időszak néhány képkockájával idézzük fel Puhl Sándor alakját, illetve búcsúzunk tőle.
A KTV (Közösségi Televízió) Eger 1988. február 1-én kezdte meg munkáját a városban. Az első - kísérleti - adások egyikében, február 29-én, vagyis több mint 33 éve az akkor még Népkerti salakosnak nevezett pályán (ez ma parkoló a stadion és a körcsarnok között) lejátszott felkészülési mérkőzésről láthattak összefoglalót a nézők. A felvétel zömében az 1987/88-as NB II-es labdarúgó bajnokság téli alapozásáról beszélt az Eger SE akkori edzője, Kovács András. Az egriek ekkor már túl voltak a szokásos hajdúszoboszlói edzőtáboron és több tréning-meccsen. Az egyik utolsót az akkori csehszlovák I. osztályú bajnokság későbbi kiesőjével, a TJ Tatran Presovval (Eperjes) játszotta az Eger SE. Korábban két felkészülési mérkőzésen is pályára léptek Bodolaiék Eperjesen. Ez a meccs annak a két találkozónak (2-0, 0-1) a visszavágója volt. A „szimpla” nemzetközi edzőmérkőzést - a hóolvadás és eső utáni extra körülmények között - a Heves megyei játékvezetői testület fiatal és akkor még FIFA-újoncnak számító tagja, Puhl Sándor vezette. Itt is villant a sárga, hiába volt ez egy edzőmeccs! Ezt külön is kiemelte a tudósító.
A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága 140 NB I-es mérkőzés után (1984-87) terjesztette fel Puhlt nemzetközi játékvezetőnek. A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) ekkortól, 1988-tól tartotta nyilván az Egerben élő játékvezetőt a bírói keretében. Érdekesség, hogy az első válogatott mérkőzése az 1988. november 4-i Csehszlovákia – Norvégia (3-2) találkozó volt. A többi pedig már történelem...

Részlet a KTV Eger 1988. február 29-i adásából

A mérkőzés adatlapja: Eger SE - TJ Tatran Presov (csehszlovák I. oszt.) 0-0 1988. február 27., 14:00, Előkészületi labdarúgó-mérkőzés, Eger, Népkerti salakos pálya, 200 néző. V.: Puhl Sándor. ESE: Bodolai — Lengyel, Fegyverneki, Juhász, Jávorszky — Vojtekovszki, László (Smuczer), Tatár, Lehnert — Tamás, Lente. Edző: Kovács András.

Az 1988/89-es NB I-es bajnokság első fele után ő kapta az „Ősz játékvezetője” címet. A Népújságban így értékelte önmagát Puhl Sándor: itt. (forrás: Heves Megyei Népújság, 1989. január 5., Hungaricana)

Puhl Sándor, 1989 (fotó: Szántó György, forrás: Hungaricana)

Itt megemlíti az első válogatott mérkőzését is, az a bizonyos 1988-as Csehszlovákia – Norvégia összecsapást, illetve a FIFA-kerettagságról is olvashatunk! Puhl Sándornak a 30 éves játékvezetői pályafutása alatt (1970-2000) számtalan elismerésben volt része. Ezek egy része 1993 óta meg is tekinthető Egerben, a Megyeháza udvarán található Heves Megyei Sportmúzeumban. Nyugodjék békében!

Turay Zoltán

Puhl Sándor dedikációja könyvtárunknak