Újra várjuk olvasóinkat Felnémeti fiókkönyvtárunkba!

2023. február 1-től - a megszokott nyitvatartási időben - újra várja olvasóit a Bródy Sándor Könyvtár Felnémeti (2. számú) fiókkönyvtára. A könyvtárhasználók közel 9000 könyv és 25-féle folyóirat közül válogathatnak.

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a hosszabb szünet után az épület lassan melegszik fel. Kérjük, hogy a könyvtár használatához melegen öltözzenek fel!

Cím: Felnémeti fiókkönyvtár, Eger - Felnémet, Kovács Jakab u. 35.
Telefon: (36) 431-127
Nyitvatartás:
Hétfő: szünnap
Kedd-péntek: 9-12, 13-17
Szombat: 9-13

Ebből az alkalomból kutakodtunk egy kicsit  a település múltjában, hogy mióta működik könyvtár az 1961-ig önálló, majd ezt követően Egerhez csatolt településrészen.  

Felnémet községben 1891. április 12-én Boross József tanító, Búzás Ágoston jegyző és Korózs József bíró, határoztak egy községi népkönyvtár megalapításáról. Az alapításáról így ír az egykori jegyzőkönyv:

„...a népkönyvtár felállítása kimondatik és a Franklin Társulat kiadványaiból – negyedik kiadás első gyűjtemény – (173 munka 97 kötetben) – beszerzése az elöljáróság kötelmévé tétetik.” Forrás: felnemet.hu (Vitkóczi Jánosné, korábbi felnémeti könyvtáros) és A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár története 1952-2009 c. kiadvány

1891. április 12. óta mindig volt könyvtára Felnémetnek, bár az egyre gyarapodó gyűjtemény sokat vándorolt: volt a rendőrségi épületben, tűzoltószertárban, községházán, kultúrházban. 1963-tól lett a Megyei Könyvtár 2. számú fiókkönyvtára (az 1. számú fiók a lajosvárosi volt), amit az akkori felnémeti tanács épületében (Eger, XIII. kerület, Kovács Jakab út 10.) alakítottak ki és ugyanakkor jelentősen bővítették a könyvtári állományt is. A legutolsó költözés alkalmával a Kovács Jakab út 102-ből a mostani helyére, a 35. szám alá került az intézmény.

Ma is a Bródy Sándor Könyvtár fiókkönyvtáraként működik, és a 2007-ben végzett teljes felújítás után, jól felszerelt, modern könyvtárrá vált.

Az újranyitás alkalmából - 2023. február 3-án pénteken 10 órától - Ciróka foglalkozásra várjuk a legapróbbakat szüleikkel, ahol mindig sok színes történetbe bújhatunk bele népdalok, versek, hangutánzók, mondókák segítségével. Különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek( dob, csörgő, kalimba, furulya, ukulele, tambura, citera) és a foglalkozás során lehetőség van ezek kipróbálására is. Ajánlott korosztály: 0-3 éves korig. Mivel az épület lassan melegszik fel, ezért a foglalkozás helyszíne a Központi könyvtár Böngészője. (Eger, Kossuth Lajos u. 16.)

Kategória: 
Hírek: