IX. Országos Rajzfilmünnep a Bródy Sándor Könyvtárban

2022-ben november 18-a és 20-a között kilencedik alkalommal kerül sor az Országos Rajzfilmünnepre, amelyhez idén a Bródy Sándor Könyvtár is csatlakozott.

Ahogy a fesztivál címe is jelzi, nem csak egy helyszínre koncentrálódik az esemény. Abaújkérttől Zámolyig, megyénként 5-7 helyszín biztosítja a teljes kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak, az egész családnak. A helyszínek listája és a megtekinthető rajzfilmek folyamatosan frissülnek.

A Bródy Sándor Könyvtár több helyszínen várja a rajzfilmrajongókat. A Központi és a Gyermekkönyvtárban nyilvános vetítések zajlanak, a Felnémeti fiókkönyvtárban szervezett csoportokat várunk.

Az alábbi vetítéseket kínáljuk 2022. november 18-án pénteken és november 19-én, szombaton a nagyközönségnek:

Macskássy Gyula rövidfilmjei: A kiskakas gyémánt félkrajcárja és A telhetetlen méhecske

Időpont: 2022. november 18. péntek 10 óra

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Gyermekkönyvtár (Eger, Bartók B. tér 6.)

Egy kupac kufli

Időpont: 2022. november 18., péntek 16.30

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Gyermekkönyvtár (Eger, Bartók B. tér 6.)

Kutyák és macskák - Válogatás a Cipellő cicák, a Boxi és a Detti és Drót című animációs filmek epizódjaiból

Időpont: 2022. november 19. szombat 10.00

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző  (Eger, Kossuth L. u. 16.)

Válogatás a kortárs magyar stúdiók (Picture Start, KEDD, Ionart, KGB) munkáiból – Az alábbi filmeket vetítjük:

Istók: Történetünk a felvilágosodás kori Magyarországon játszódik. Hany Istók mondáját meséli el, egyensúlyozva valóság és a képzelet világa között.

Bela: Történet egy erdélyi fiúról, aki a múlt században a budapesti színházi élet jól ismert figurájává volt, majd némafilmes sztárrá vált…és Hollywood legendájává. Matches: A gyerekek fantáziája határtalan! Miközben játszanak, el is kaphatjuk a gondolataikat.

Maestro: Egy énekes a színfalak mögött koncertjére készülődik inasa, egy rugós gépkar segítségével. Aztán üt az óra, és elérkezik a felismerés pillanata. 

Albert: Hősünk, Albert, a felesége mobiltelefonjának csörgésére ébred. Nem kis erőfeszítésébe kerül előkerítenie a furábbnál furább tárgyakkal tele levő retikülből. Végtére sikerül a feléségéhez vinnie a telefont…aki talán nem is az, akinek látszik.

Otthon: Az Otthon kisfiú hőse egy nap azzal szembesül, hogy a régi házból el kell költözniük, a szülei eladták, újat vásároltak. A régi otthontól való búcsú, a visszavágyódás, a fájdalmas elszakadás és a megnyugtató újra otthonra találás története.

A kozmosz nagykövetei: A kozmosz nagykövetei a Föld első (képzeletbeli) találkozását mutatja be egy idegen civilizációval. Mindez 54 évvel ezelőtt történt, amikor az emberiség pechjére, a találkozás alanyai nem az emberek voltak.

Időpont: 2022. november 19. szombat 14.00

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző (Eger, Kossuth L. u. 16.)

Az Országos Rajzfilmünnephez rajzpályázat is kapcsolódik "KEDVENC NÉPMESEHŐSÖM” címmel. A pályázatra 3 korosztály jelentkezését vártuk: 3-6, 7-10 és 11-14 éves korosztályt. A rajzokat a könyvtár Facebook oldalára (Rajzfilmünnep rajzpályázat 3-6, 7-10, 11-14 éves korosztály) töltöttük fel, melyekre 2022. november 14-ig lehet szavazni like formájában. A legtöbb szavazatot kapott kép alkotója az Országos Rajzfilmünnep jóvoltából ajándékcsomagot nyer.

Igazi örökzöld rajzfilmeket köszönhetünk a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumnak és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA). Csatlakoztak az eseményhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszék (MOME Anim), az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének alkotóműhelyei.

Kiváltképp öröm, hogy évről évre egyre több magyar animációs filmstúdió is részt vesz alkotásaival az fesztiválon. A Kecskemétfilm mellett a KGB Stúdió, a KEDD Animációs Filmstúdió, a The Hoppies, a BALFilm, a Filmfabriq, a Magyar Rajzfilm Stúdió, a Ionart Stúdió, a CUB Animation, a Luther Kiadó, a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft., a Picture Start stúdió, a Mimicry Motions, a BODDAH, a SALTO Film, a Borka és az Omega-Kreatív is képviseli magát alkotásaikkal. A Mozinet filmjei mellett pedig a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál, a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, az Anilogue és Cinemira Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál programjaiból ízelítőt is láthatunk a Rajzfilmünnep alkalmával.
Külön megtiszteltetés, hogy a IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke RUBOVSZKY ÉVA, Jankovics Marcell özvegye.

Találkozzunk szívünknek kedves mesehősökkel a IX. Országos Rajzfilmünnepen a Bródy Sándor Könyvtárban és ünnepeljünk együtt! 

Tovább a rendezvény plakátjához...

Kategória: 
Hírek: