Kulturális Örökség Napja a Nagypréposti palotában

A Bródy Sándor Könyvtár tisztelettel meghívja az épített örökség iránt érdeklődőket a Kulturális Örökség Napja programsorozat keretein belül tartott programjaira.

Időpont: 2022. szeptember 17., szombat
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, 3300 Eger Kossuth Lajos u. 16.

Program:
11.30 A megújult Nagypréposti palota - Palotavezetés
10.00-13.00 "Játsszunk együtt!" - történelmi társasjáték-tanítás és "Ilyen volt, ilyen lett" - diavetítés

A Kossuth és Egészségház utca sarkán áll a Nagypréposti Palota, mely ma a Bródy Sándor Könyvtárnak ad helyet. Az épületet Fellner Jakab tervezte és 1774-76 között építették. Emeleti erkélyrácsát és a földszinti ablakok kovácsoltvas rácsozatát Fazola Henrik készítette. Ezt a palotát gróf Batthyányi Ignác káptalani nagyprépost építtette, aki valószínűleg nem lakott a palotában. Utódja Dobronyay Miklós kanonok idején fejeződött be az építkezés, így az ő nevének kezdőbetűi kerültek az erkély korlátjára.
A nagypréposti palota volt a helyszíne annak a tanácskozásnak, amelyen 1849. február 25-26-án Dembinszky Henrik, a magyar hadak főparancsnoka, Görgey Artúr és Klapka György a várható kápolnai csata haditervéről megállapodta, de sajnos a csatát elvesztették.
A Palotát 2019 és 2020 között újították fel uniós támogatásból. A hivatalos átadásra 2021. január 27-én került sor. Eger egyik legimpozánsabb épületében megújult a teljes elektromos hálózat, a pince vízzáró szigetelést kapott, a teljes homlokzat és a tetőszerkezet és a tetőfedés is felújításra került. A homlokzati fanyílászárók cseréjére is sor került, a meglévő-megmaradó ablakokat pedig restaurálták. A liftakna beépítésével megvalósult az akadálymentesítés is. Az örökségvédemi hatóság szondázó falkutatást írt elő az épületben, melyet kiegészített egy festőrestaurátori kutatás is. Ennek eredményeképpen az épület több termében falfestmények kerültek elő, melyeket konzerváltak. A falkutatás során vizsgálták még az épület bonyolult építéstörténetének egyes történeti periódusait is. A terek kialakítása során törekedtek arra, hogy maga az épület teljes egészében az olvasóké legyen, így a teljes palota épülete nyilvános közforgalmú terekké alakulhatott.

Tovább a rendezvény plakátjához...

Kategória: 
Hírek: