Újra kapható Élménykönyvtár módszertani kiadványunk

Újra kapható az Élménykönyvtár: innováció, inspiráció, jó gyakorlatok könyvtárosoknak c. kiadványunk. A kötet szerzői Luzsi Margó a Bródy Sándor Könyvtár ny. gyermekkönyvtárosa, metamorphoses meseterapeuta, a Mustármag mikroműhely alapítója és Komló-Szabó Ágnes könyvtárunk HEVESTÉKA csoportjának vezetője. A könyv borítóját és illusztrációit Igor Lazin készítette.

Az Élménykönyvtár alapjait gyakorlati tapasztalatok sora képezi. A kiadvány anyagára támaszkodva az olvasók elsajátíthatják, hogyan lehet a mesék, irodalmi szövegek, játékok, beszélgetések és a könyvtáros személyiségének harmonikus együttesével örömteljes együttléteket varázsolni a könyvtárba.

A könyv különlegessége, hogy a szerzők tapasztalataikat történetekben is megfogalmazzák, ezzel is erősítve az információk befogadásának lehetőségét. A „Homo narrans”, a „történetmesélő ember” fogalma. Az ember történeteken keresztül kapcsolódik a világhoz, önmagához, társaihoz, a jó történetek adta élmények mobilizálják benne leginkább világának megismerésére irányuló kíváncsiságát. Az effajta történetekbe „csomagolt” információ intenzívebben érvényesül, jobban rögzül a memóriában, s amellett, hogy perszonális élményként hat, a saját individuális élmények során szerzett tapasztalatokat is előhívja, ezáltal mozgósítja a kreatív energiákat.
Noha a könyv célközönsége elsősorban a könyvtáros szakma, mégis érdekessége, hogy szélesebb körben is jól használható kiadvány. Mindazoknak inspiráló, ötletadó lehet, akik irodalmi szövegek, mesék, játékok segítségével szeretnének élményteljes kapcsolódást adni csoportjaik, közösségeik számára egymáshoz és a világhoz.

A könyvben népmesei gyűjtemény, versek, szép- és szakirodalmi ajánlók, játékleírások, valamint többszörösen kipróbált foglalkozástervek is olvashatók. A megjelenést több kortárs szerző – többek között Háy János, Kemény István, Simon Márton, Kukorelly Endre, Dániel András – is támogatta, verseikkel járulva hozzá kiadványunk szakmai tartalmához.

Belelapozó

Recenzió (Holczer, Sz. (2022). Innováció, inspiráció és jó gyakorlatok könyvtárosoknak. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2(1), 174–176. o.)

Ismertető (Németh, A. (2022). Akarsz lenni "jó madár"? Egy Tolna megyei KSZR könyvtáros rendhagyó könyvajánlása Heves megyei kollégáinak. Kapcsolat - a Heves megyei könyvtárosok lapja, 31. évf. 1-2. sz., 3-4. o.)

A könyv 2 200,- Ft-os áron vásárolható meg az alábbi módokon:

1. Személyes átvétel: a Bródy Sándor Könyvtár Központi Könyvtárában (Eger, Kossuth Lajos utca 16.)

2. Postai úton: az igények leadása űrlapon történik. Ebben az esetben a 2 200,- Ft/könyv összeget az alábbi bankszámlaszámra kell átutalni: 12033007-00102640-00100002. A közleményben, kérjük, tüntesse fel a könyv címét (Élménykönyvtár). Amennyiben nem saját számláról utal, a nevét is tüntesse fel a közleményben. A kötetet postán adjuk fel.
További információ: Komló-Szabó Ágnes, Bródy Sándor Könyvtár Hevestéka hálózati csoport, +36 36 517 576, komlo.szabo.agnes@brody.iif.hu

 

Kategória: 
Hírek: