Szabó György: Magyarnak lenni Kárpátalján [elmarad]

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy az előadást betegség miatt elhalasztottuk 2021. november 10-re, megértésüket köszönjük!

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait a Sorsfordulók - Sorsfordítók - Történelmi szemelvények előadássorozat Magyarnak lenni Kárpátalján című programjára.

Előadó: Szabó György, Beregdéda, EKKE Történelemtudományi Doktori Iskola

Időpont: 2021. november 10., szerda 16:30
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - Eger, Kossuth Lajos u. 16.

Kárpátalja területe az elmúlt száz esztendőben számos impériumváltást megélt. Az itt élő magyarságnak a 20. század nagy részében a kisebbségi sors jutott osztályrészül és meg kellett küzdeniük a mindenkori uralkodó nemzet asszimilációs kísérleteivel. A körülmények ellenére a helyi magyarság képes volt egy működő kulturális és oktatási rendszert kiépíteni, kultúráját és identitását megtartani. Az előadás célja, hogy bemutassa Kárpátalja elmúlt száz évének fontos eseményeit, politikai és társadalmi folyamatait, valamint kitér a helyi magyar közösség politikai és jogi helyzetének változásaira és jelenkori helyzetére.

A program az Országos Könyvtári Napok keretében az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 

Kategória: 
Hírek: