Bródy Olvasóklub - Murakami Haruki: A kormányzó halála

kormányzó„És akkor megpillantottam a főkolompost, aki éjjelente motozott nekem. A gerendán húzta meg magát a sötétben. Egy kis szürke fülesbagoly. Úgy tűnt, épp behunyt szemmel aludt. …Először láttam fülesbaglyot testközelből. Nem annyira madárnak, mint inkább szárnyat növesztett macskának látszott. Gyönyörű madár. „
Egy harmincas portréfestő magányos, sodródó, unalmasnak tűnő figura, a feleségével való szakítás után beutazza Kelet-Japánt majd Odavarában, barátja édesapjának régi házában köt ki, ahol megfesti egy különös megrendelő portréját. A festés és rajztanítás mellett a zenehallgatás, az olvasás, a főzés, a szexualitás tölti ki az életét. A barát édesapja az egykor híres Japán-kép festő és operarajongó Amada Tomohiko ma demens öregember, aki egy öregek otthonában vegetál. 
Főhősünk, a történet elbeszélője a padláson megtalálja Amada Tomohiko elrejtett festményét, egy csodálatos műalkotást, amely különös, bizarr, megmagyarázhatatlan, mágikus események láncolatát és természetfeletti figurák megjelenését indítja el. A könyv a titkokról szól, lélek és test viszonyáról, arról, hogyan hat a történelem az egyén, egy család, egy nemzedék sorsára, hogy a transzcendencia és a valóság összefonódik. A művészet erejéről, az inspirációtól, az időről, az életről, ami lehet egyszerre spirituális és földhözragadt, kérdés csak az, hogy meghalljuk-e a csengettyűszót….
Murakami rajongóknak megnyugtatásul, a macskák a 11. oldalon tűnnek fel először, és közben mindig szól a zene…
A regényről 2021. szeptember 15-én 16 órától beszélgetünk a Bródy Olvasóklubban.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: