Megújult könyvtárak - Zagyvaszántó

A zagyvaszántói Könyvtár, Információs és Közösségi Hely 2021-ben újult meg.
A lakosság könyvtári ellátásának biztosítására a községi önkormányzat 2016. január 1-jétől – az 1997. évi CXL. Törvény 64. § (2) bekezdése szerint – könyvtári szolgáltató helyet tart fenn, a nyilvános könyvtári szolgáltatásokat az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár biztosítja. 
A könyvtári szolgáltatások céljára a település központjában biztosítanak egy 81 m2-es helyiséget.
Zagyvaszántó község önkormányzata vállalta a könyvtárépület és a könyvtári helyiség felújítását: az épület új tetőt kapott, energetikai felújítást (ablak- és ajtócsere, fűtéskorszerűsítés) végeztek, valamint az épület akadálymentesítése is megtörtént. Ezen túl a könyvtári térben tisztasági festést is végeztek. 
A Nemzeti Kulturális Alap támogatása lehetőséget adott a helyiség korszerű bútorozására – az ülőbútorok, a polcok teljes cseréjére, szőnyeg, csoportos használatra alkalmas asztalok, zárt tárolószekrények beszerzésére –, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján. A zagyvaszántói régészeti ásatások során feltárt anyagok megőrzését és bemutatását a helyi könyvtárban elengedhetetlennek tartották: az új berendezéssel ez a gyűjteményük is méltó helyre került.
Kiemelten fontosnak tartják a 14 éven aluli könyvtárhasználók megcélzását, ezért – a megyében már több helyen megvalósult könyvtári gyereksarok mintájára – egy játékos, a gyerekek igényeit szem előtt tartó gyermek és ifjúsági sarok kialakítása is megvalósult. A gyereksarok kialakításával és a közösségi tér irányába történő fejlesztéssel a könyvek lapozgatása mellett a könyvtári társasjátékok kipróbálásra és a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőséget kínálnak olvasóiknak.
A nyilvános könyvtári szolgáltatás megrendelésével az önkormányzat célja a könyvtári ellátás frissítése, megújítása volt.