Megújult könyvtárak - Atkár

Az atkári Könyvtár, Információs és Közösségi Hely 2021-ben újult meg.
A könyvtár a település központjában, a művelődési ház épületében működik. 
Atkár község önkormányzata a nyilvános könyvtári szolgáltatás fogadásához – anyagi lehetőségeihez mérten – megteremtette a legszükségesebb feltételeket. A könyvtári szolgáltatások céljára egy 81 m2-es könyvtárhelyiséget biztosítanak. 
Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázati felhívása lehetőséget adott a berendezési tárgyak megújítására. Ennek kapcsán az önkormányzat vállalta, hogy a könyvtárat alkalmassá teszi az új bútorok fogadására, s kulturált, korszerű szolgáltatási térré alakítja azt. Ezzel párhuzamosan megkezdték az épület energetikai megújítását is: kicserélték az ablakokat, elkészültek az épület szigetelésével, lecserélték a radiátorokat, valamint korszerű napelemes rendszerre álltak át. 
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából a helyiség korszerű bútorozását – a gyermek-ülőbútorok, a polcok teljes cseréjét, szőnyeg, csoportos használatra alkalmas asztalok és számítógépes asztal beszerzését –valósították meg, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján. Kiemelten fontosnak tartják a 14 éven aluli könyvtárhasználók megcélzását, ezért – a megyében már több helyen megvalósult könyvtári gyereksarok mintájára – egy játékos, a gyerekek igényeit szem előtt tartó gyermek és ifjúsági sarok kialakítását is megvalósították, ahol az iskolai csoportoknak a könyvtárhasználati órákat is meg tudják tartani. Ezzel párhuzamosan kialakítottak a baba-mamafoglalkozásokhoz egy olyan teret, ahol lehetőségük van elhelyezni a kisgyermekes családoknak szóló könyveket, játékokat, valamint egyben lehetőségük lesz megfelelő körülmények között megtartani a találkozókat.