Minikönyv. Kis könyvek a NAGY könyvtárban

Minimalizált kultúra vagy a kultúra minimalizálva?

Az alcímben feltett kérdés egyfajta provokációnak is felfogható, hiszen a minimalizáció nemcsak a darabszámra, hanem a kiterjedésre is vonatkozhat. A minikönyvek esetében – szigorúan csak a méretre értve – igaz lehet a kijelentés, bár pl. egy 53x42x8 mm-es(!) könyvben meglepően sok információ és érdekesség elfér. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár több mint 100 darabos minikönyv gyűjteményében – a helyismereti gyűjtemény Kálnoky-termében - ezekre is láthatunk példát.

Egy-egy ritka minikönyvért a gyűjtők dollár ezreket is megadnak, de már az is figyelemreméltó adat, hogy egy alig 5 cm magasságú minikönyv az itthoni aukciókon 10 ezer forintról indul. Ehhez a különleges belső tartalom, a limitált kiadás és az egyedi számozású példányok mellett például a külső porcelánbetétes kötés is hozzájárulhat, mint a Hollóháza, vagy az 1984-es szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokságra kiadott könyvecskék esetében. Ezek a kiadványok is megtalálhatók az özvegy Schmidt Rezsőné által felajánlott, több mint 100 könyvecske között, amelyek a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményében, a Kálnoky-teremben lettek kiállítva.

A legkisebb könyv 25x17x11 mm-es, míg a „minik közt a legnagyobb” egy 110x105x13 mm-es „monstrum”, egy Iliász szemelvény.

Tematikáját tekintve széles a repertoár: politika, gazdaság, turizmus, nyomdászat, világ- és magyar irodalom. Egy külön polcon láthatók a Heves megyéhez köthető kiadványok.

Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: