Elhunyt Fülöp herceg – egri és szilvásváradi emlékek…

2021. április 9-én, pénteken délután a londoni Buckingham-palotából is megerősítették a hírt, hogy életének 100. évében meghalt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit uralkodó hitvese. Számtalan hír, visszaemlékezés jelenik meg ezekben a napokban vele kapcsolatban. Ez érthető, hiszen a majdnem egy évszázad alatt – illetve 1947-től, miután Erzsébet férje lett – a királyi család szolgálatában majdnem 5000 beszédet mondott, 143 országban járt és 800 szervezetben vállalt szerepet. Ezekből az országokból és szervezetekből most egyet, Magyarországot, illetve a Nemzetközi Lovas Szövetséget emeljük ki, hiszen ennek köszönhetően Heves megyében - Egerben és Szilvásváradon - is járt 1984-ben, amikor itt tartották a VII. Négyesfogathajtó Világbajnokságot.

A hivatalos kiírás szerint Szilvásvárad-Eger rendezte a vb-t, hiszen 1982-ben az Egri Erdészethez - akkori nevén Mátrai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság (MEFAG) – került a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság. Itt úgy gondolták, jó házigazdája lenne az 1984-es négyesfogathajtó világbajnokságnak az akkoriban 1500 lelket számláló falu, ami egyben a lipicai lovak magyarországi bázisa lett, miután Bábolnáról 1953-ban átköltöztették őket a Bükkbe. 1983. augusztus 24-én a Nemzetközi Lovas Szövetség Szilvásváradnak adta a vb-t!

Forrás: www.fei.org – Fédération Équestre Internationale/Nemzetközi Lovas Szövetség

Fülöp herceg akkoriban (1964-1986) ennek a szervezetnek (Fédération Équestre Internationale/Nemzetközi Lovas Szövetség) az elnökeként, illetve a brit négyesfogathajtó válogatott tagjaként is részt vehetett az eseményen. Csak egy érdekesség: a FEI-t ugyanakkor alapították, amikor ő megszületett, vagyis 1921-ben. Sportemberként otthonosan mozgott a repülés, a vitorlázás és a lovas sportok (lovaspóló, négyesfogathajtás) számtalan ágában. Még a fogathajtás alapszabályainak megalkotásában is tevékeny részt vállalt. Csapatban, világbajnokságon egyszeres aranyérmes (1980), háromszoros bronzérmes (1978, 1982, 1984), míg Európa-bajnokságon szintén a harmadik helyen (1981) zárt.  Az egyik csapat világbajnoki bronzérmét - 1984-ben - Szilvásváradon szerezte.

Furcsa év volt a sport terén 1984. az akkori szocialista tömb legtöbb országának, így Magyarországnak is. A Los Angeles-i olimpia bojkottja miatt a legjobb versenyzők lemaradtak erről az eseményről. Abban az időben maradt 3 világbajnokság, amit itthon rendeztünk: Szilvásvárad – Négyesfogatható vb; Békéscsaba – Motoros Műrepülő vb; Nagykanizsa – Távirányítású Motorcsónak Modellek vb-je. Ezekbe mindent beleadott az akkori politikai és gazdasági vezetés. Nekünk, itt Heves megyében ez volt az „olimpiánk” illusztris nemzetközi mezőnnyel.

Abban az időben hatalmas fejlődésen ment keresztül Szilvásvárad. Rendbe rakták az utakat, utcákat, felépült egy 15 000 férőhelyes lovasstadion (a mostani már egy újabb verzió), crossbar telefonhálózatot kapott a falu (ami abban az időben nem volt kis dolog!), de megszépült a Szalajka-völgy, többek között a Villanegra elnevezésű erdészház is, ahol Fülöp herceget és kíséretét szállásolták el. Ma ez az Egererdő Zrt. által működtetett Fátyol Vendégház a Nagy-tó és a Kis-tó (Szikla-forrás) között.

Wágner Tibor: Fejezetek az Egri Erdőgazdaság történetéből című könyvében a Villanegráról (173-175. old.) és a fogathajtó vb-ről, Fülöp hercegről és a szervezésről (124-135. old.) is ír sok-sok képpel illusztrálva, méghozzá olyan dolgokat, amit máshol nem talál meg az ember.

Megjegyzés: akinek esetleg a Páger Antal főszereplésével játszott Hattyúdal c. film (1963) jut eszébe a Villa Negráról (Forrás: Pető Szabolcs youtube-csatornája), az jó helyen keresgél!

Bővebben Wágner Tibor könyvében, ami megtalálható a Bródy Könyvtárban.

Fülöp hercegnek ezen kívül Szilvásváradon, a Lipicai Múzeumot, kiállítási anyagot is magába foglaló épületegyüttesben tartottak fenn egy szobát az átöltözéshez. Ugyanis a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke a nagy-britanniai válogatón – ismét – bekerült a legjobb öt közé, így a herceg nem csak, mint sportdiplomata, hanem mint versenyző is jelen volt Szilvásváradon.

A vb szignálja, hivatalos zenéje Az egri ménes… (Forrás: Sóvári Mária youtube-csatornája) dallamait használta fel.

Az 1984. augusztus 17-20. között rendezett versenyt megelőzően, 16-án, csütörtökön Fülöp herceg Egerbe látogatott, ahol a Tanácsházán – a mai Városházán – dr. Varjú Vilmos tanácselnök fogadta őt, ezt követően „a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke, Nagy-Britannia királynőjének, Erzsébetnek a férje […] megtekintette a várat és a Székesegyházat, majd a bormúzeumba látogatott, ahol Heves megye és Eger város vezetői vacsorát adtak a tiszteletére” – olvasható a Népújság másnapi számában.

Forrás: https://hungaricana.hu / Népújság, 1984. augusztus 17., péntek, 1. oldal

A szilvásváradi verseny sokunknak kellemes emlék. A Magyar Televízió is adta. 12 nemzet 45 hajtója vett részt. Fülöp herceg előbb a megnyitón, mint a nemzetközi szövetség elnöke mondott beszédet, ezt követően felült a bakra és versenyzőként folytatta tovább, mivel tagja lett annak a triónak, akik a briteket csapatban is képviselték az eseményen. Az első napon, a bemutatkozáson a honfitárs Bowmanhoz hasonlóan 1,4 hibaponttal a legjobban teljesítettek, így az élről várták a folytatást.

Forrás: Képes Újság, 1984. szeptember 1., 27. oldal

A díjhajtásban, de különösen a 70 ezer néző előtt megrendezett maratonban és az akadályhajtásban azonban élre törtek a magyarok.  Egyéniben az első öt helyen hazai versenyzők végeztek és a csapatversenyt is a Juhász László – Bárdos György (Szilvásváradi MEDOSZ SE) – Fülöp Sándor magyar trió nyerte. Az akkor 63 éves!!!! Fülöp herceget a soraikban tudó britek a 3. helyen zártak. Az Állami Ménesgazdaság facebookon közzétett kis összefoglalójában többször is feltűnik a bakon ülve. Egyéniben a 18. lett a szilvásváradi vb-n.

Szilvásváradi Négyesfogathajtó Világbajnokság - 1984.
Forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Csapat eredmények

Egyéni eredmények

A visszaemlékezést zárjuk Fülöp herceg szavaival, aki így értékelte az 1984-es VII. Négyesfogathajtó Világbajnokságot:

A „harmadik aranyérmet” a rendezők érdemelték, akik minden tárgyi és személyi feltételt biztosítottak a világbajnokság lebonyolításához.
— Gratulálok a világbajnokság rendezőinek, igazán minden tökéletes volt — mondta Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke.

Az elnöki dicséret teljesen megérdemelt volt, ugyanis egyetlen nagyobb hiba sem történt a négy nap során. Heves megye kitűnő házigazdának bizonyult.”

Emlékét mi is megőrizzük. Nyugodjék Békében!
Forrás: https://hungaricana.hu - Népújság, 1984. augusztus 22., szerda, 6. oldal

Könyvajánló:
Wágner Tibor: Fejezetek az Egri Erdőgazdaság történetéből (2017)

Hírek: