Oktatási tartalmak

Városfoglaló játék

A HevesTékaDigit pályázatnak köszönhetően jött létre a Városfoglaló játék is, mely a Qulto Kft. fejlesztése. Az alkalmazás 6 útvonalat kínál Eger felfedezésére. A város múltjához szervesen hozzátartoznak a 18. században kialakult külvárosok, azaz a „hóstyák”. Az applikáció segítségével bejárható virtuális séták során megismerhetők a Hatvani, a Rác, a Cifra és a Maklári hóstyák nevezetes épületei, szokásai. Ismeretlensége miatt külön útvonalat szenteltünk a Lajosvárosnak, amely a Hatvani hóstya része. Felnémet is egyik fontos városrésze Egernek, ez is bebarangolható a Városfoglaló játékkal. A játék információs oldalán megtalálhatóak a felhasználási feltételek, a jogi nyilatkozat, valamint a felhasznált irodalmak is.
A játék elérhetősége: https://egervarosfoglalo.hu/


Múltunk felfedezése - Eger története gyerekeknek

A helyismereti foglalkozás játékos formában, történetmeséléssel ismerteti meg a diákokkal Egernek a történetét. A program lehetőséget nyújt a könyvtári helyismereti gyűjtemény állományában megtalálható, nem hagyományos dokumentumok (eredeti kéziratok, levelek, fotók, képeslapok, aprónyomtatványok) bemutatására, továbbá az első kiadások, a dedikált kötetek, a folyóiratok és a helyi értékek megismerésére. Az élményt tovább bővíti a pályázat keretében digitalizált virtuális térben elérhető tartalmakkal való megismerkedés (Heves Megyei Elektronikus Könyvtár, summajatirom.hu portál, digitális gyűjtemények, fotótárak) az önálló ismeretszerzés és a digitális írástudás fejlesztése érdekében.

Múltunk felfedezése - oktatási tartalom

Múltunk felfedezése - módszertani segédanyag


Játszd újra, Géza – Interaktív társasjáték Gárdonyi Géza Egri csillagok regénye alapján

A kötelező irodalomra épülő könyvtári foglalkozás megismerteti a 6. osztályos tanulókat a regény keletkezésének történetével, az író életrajzának kiemelkedő eseményeivel.

A játéknak két verziója van. Amennyiben rendelkezésre áll internet és különböző okoseszközök, a játéktábla digitális mezőjére lépve, okoseszközök segítségét vehetik igénybe a tanulók, különböző alkalmazások felhasználásával.

Ennek a foglalkozásnak a kidolgozásához hívtuk segítségül a Qulto Kft. fejlesztését, a Qulto EDU-t. Ez az alkalmazás játékos, interaktív feladatok segítségével hatékonyabbá teszi az oktatási anyagok elsajátítását. A játszva tanulás digitális eszközökön a mai generációk számára megkerülhetetlen. Az író Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, illetve annak történelmi háttere kiapadhatatlan forrást biztosított az EDU-ban létrehozott tartalmakhoz.

Játszd újra Géza! - oktatási tartalom

Játszd újra Géza! - módszertani segédanyag

Játszd újra Géza! - játéktábla

Játszd újra Géza! - előadás


„Friss szelek fényes szelek fújnak…” 1956 Egerben

A foglalkozástervezettel a pedagógusoknak és a diákoknak szeretnénk segíteni az 1956-os forradalom egri eseményeinek alaposabb megismerését. Az Egerben történteket a tervezet részletesen tartalmazza. A tanultak könnyebb elsajátításához, ellenőrzéséhez többféle alkalmazás kínálta online tesztet, térképet, játékot dolgoztunk ki.

"Friss szelek fényes szelek fújnak" - könyvtári foglalkozás

"Friss szelek fényes szelek fújnak" - módszertani segédanyag


Felfedezem a könyvtáram! - Könyvtártúra egri és Heves megyei témákkal

Könyvtártúra elnevezésű oktatássegítő programunkban a hagyományos offline módszereket ötvözzük kreatív módon online elérhető programokkal, adatbázisokkal, információszerzési praktikákkal a könyvtárak megismerésére, a könyvtárhasználat elsajátítására. Miközben a tanulók a könyvtár különböző részlegeiben felállított állomásokat meglátogatják, bejárják a könyvtár tereit, az ott található eszközök, programok segítségével sajátítják el a könyvtárhasználatot, a különböző információkeresési technikákat. A legtöbb program használata ingyenes, mindössze internetkapcsolatra, kivetítőre és laptopokra, mobiltelefonokra van szükség a működésükhöz, valamint online oktatás, gyakorlás során is használhatóak.

Felfedezem a könyvtáram - oktatási tartalom

Felfedezem a könyvtáram - módszertani segédanyag