Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2020. szeptember

flatBeth O'Leary:The Flatshare
Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. 
Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, 
ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. 
Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, 
mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.
Eileen története sokkal egyedibb, humorosabb és szerethetőbb, mint a harmincas unokáé. Egy emberbarát, jóindulatú, segítőkész, tevékeny nőt ismerünk meg a személyében, akivel mindig történik valami és akiról jó olvasni. Ez a könyv talán idősebb hölgyek kedvence lesz? Magyarul Otthoncsere címen jelent meg.

pápákAnthony McCarten: The Two Popes
2013 februárjában az őskonzervatív XVI. Benedek pápa döbbenetes bejelentést tett: benyújtotta a lemondását. Több mint 700 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott 
le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hírtől szédelegve sietett a római Sixtus-kápolnába, hogy kiválasszák az utódját. És, meglepő módon, kit választottak? 
Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát, aki egykor egy tangóklub kidobóembereként dolgozott, továbbá lelkes focidrukker volt, és értett a nép nyelvén. Miért lépett vissza Benedek a pályája csúcsán annak tudatában, hogy az utódja olyasvalaki is lehet, aki ellentétes nézeteivel akár semmissé is teheti az örökségét?  És hogyan alkalmazkodott Ferenc - aki szülővárosában, Buenos Airesben busszal járt a munkahelyére - egy olyan élethez, amelyben egymilliárd híve van? 
Ha - mint azt az Egyház állítja - a pápa tévedhetetlen, akkor hogyan lehet két eleven pápának, akik szinte mindenben ellentétes nézeteket vallanak, egyaránt igaza?
Anthony McCarten alapos kutatómunkával vizsgálta az életüket, hogy megírhassa A két pápát, és mesterien fonja a történetüket egyetlen lebilincselő narratívává.  Ebben a könyvben megismerhetjük Benedek és Ferenc jellemformáló élményeit a háború dúlta Németországban és Argentínában, és betekintést kapunk a vatikáni intrikák és komédiák egyszerre sötét és izgalmas világába, valamint a szexuális bántalmazási botrányokba, amelyek az alapokig rengették meg a világ egyik legátláthatatlanabb, ugyanakkor legfontosabb intézményét.

boyCharlie Mackesy: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Milyen ez a könyv, olyan, amikor egy kisfiú, egy vakond, egy róka és egy ló megbeszéli az élet dolgait. Charley Mackesy, képregény rajzoló és illusztrátor hangosan 
gondolkodik miközben rajzol és ki is mondja az érzésit az életünkkel kapcsolatban. A könyv különlegessége abban rejlik, hogy a rajzok híven követik a párbeszédekbe 
foglalt érzéseket vagy a párbeszédek a rajzokat? Nem is fontos, hiszen egyik sem lehet meg a másik nélkül.
                                     

spokenA Handbook of Spoken Grammar
A könyv beszédszándékok szerint strukturálja a nyelvtant, a nyelvtani egységeket a beszéd felől közelíti meg. 
Hogyan tudnánk még hatásosabban, egyértelműbben, természtesebben, az élő beszédhez közeli módon megnyilatkozni a nyelvtani struktúrák segítségével. 
Erre a kérdésre ad hathatós választ sokféle gyakorlattal, megoldókulccsal.

 

 

chunks55 Spiele mit Chunks
A játékos feladatgyűjtemény 55, az órai munkát támogató játékötletet kínál, amely bármely DaF-tananyag kiegészítéseként gazdagítja a tanulási folyamatot.
A játékokat A1 és A2 szintekre tervezték, alkalmasak felnőttek és tizenévesek tanítására.
A könyv használata kevés előkészítést igényel, közvetlenül és rugalmasan használható az órákon. Rögzített nyelvi modulok, panelek képzésével segíti elő a korai 
szóbeli kommunikációs készség kialakítását, a kommunikáció könnyedségét.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: