Találkozzunk és táborozzunk a könyvtárban!

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár támogatásával 33 Heves megyei településen valósulnak meg ez év nyarán könyvtári napközis gyermektáborok. 

Az ötletet a kényszer, és a járványhelyzet hívta életre, hiszen a karantén ideje alatt a könyvtári közösségi programok sem valósulhatnak meg a megszokott módon. Ezért a könyvtár nagyon fontosnak tartja, hogy segítse a kistelepülési önkormányzatok munkáját, az ott élő családok életét azzal, hogy biztonságos nyári tábori keretek között kulturális, szabadidős élményhez juttatja a településen lakó gyermekeket

Az elmaradt programok pótlásán túl, olyan maradandó élményeket közvetítenek ezek a könyvtári alkalmak, amire csak egy tábor képes. Megerősödő közösségek, barátságok, a településhez való kötődés elmélyítése, helyismeret, hasznos információk, személyiséget építő, és azt formáló játékok. A táborok amellett, hogy élményeket adnak, helyi kulturális értékeket is közvetítenek. A táborozók beiratkozhatnak a könyvtárba, inspirációt kapnak a könyvtár és a könyvek használatára, lehetőségük van olvasni, könyvet kölcsönözni is. 

A könyvtárosok fantáziája ezúttal is szárnyalni kezdett, fantasztikus programokat hívtak életre. A teljesség igénye nélkül, könyvtárhasználati játékok, kirándulások, pingpong versenyek, meghívott vendégek, piknikek, tábortüzek, akadályversenyek, papírmerítés, hangszersimogatás és hangfürdők, kincskeresések, kézműves játszóházak tarkítják a táborokat, egészen augusztus végéig.


Az alábbi sorok pedig önmagukért beszélnek, és megerősítenek bennünket, könyvtárosokat abban, hogy a család, és az iskola után a könyvtár és a könyvtáros is felelős azért, hogy a felnövekvő nemzedékek hasznos, és élményekben gazdag útravalót kapjanak.

„Talán közhely, de a mai gyerekeket (főleg a tinédzser kor előszobájában lévő lányokat) nagyon nehéz megfogni, sokszor zsigerből tiltakoznak, és embert próbáló feladat hosszabb időre lekötni a figyelmüket. Mérhetetlen módon ki vannak éhezve a figyelemre - arra, hogy elmondhassák saját történeteiket és meghallgassák a mieinket - a meséket, amik utat mutathatnak a 21. század zavaros, nyakatekert útvesztőjében.” (Gál Zsuzsanna könyvtáros, Aldebrő)

 

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kiadásában félévente megjelenő Kapcsolat c. lap 2020. téli különszáma a nyári táboros élményekről szól, módszertani útmutatóval és egy kis kedvcsinálóval kiegészítve. 
A nyári táborról szóló Kapcsolat 2020. 3-4. szám - különszáma megtekinthető ITT.

Kategória: 
Hírek: