Közösségek Hete a Bródy Sándor Könyvtárban

A közösségek ünnepét, idén – a kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel – a szokásoktól eltérően, virtuális formában rendezik meg 2020. május 11-17. között.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében immár negyedik éve megrendezésre kerülő, s igen népszerű programsorozat a közösségek fontosságára, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet.
Könyvtárunk a veszélyhelyzet kezdete óta fontosnak tartja a használókkal történő folyamatos kapcsolattartást a közösségi média felületein. Valljuk, hogy közös gondolkodással és felelősségvállalással, egymásra odafigyelve, egymást bátorítva könnyebben élhetjük meg a bezártság mindennapjait.

Magyar Könyvtárosok Egyesületének Heves Megyei Szervezete

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Heves Megyei Szervezete több évtizedes múltra tekint vissza. 1975-ben alakult a megye községi, városi és felsőoktatási könyvtáraiban dolgozó szakemberekből. Tevékenységét a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral szorosan együttműködve végzi.
Létszámunk 2019-ben 100 egyéni és 2 testületi tag. Tagjaink nyitottak, befogadóak, jó csapatot alkotunk, ezért létszámunk folyamatosan növekszik. Küldetésünk a könyvtárpolitikában való aktív részvétel, a könyvtárak és könyvtárosok érdekeinek képviselete. A szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozva kínáljuk programjainkat, fennállásunk óta három vándorgyűlést (1975, 1995, 2013), számtalan országos szakmai tanácskozást, szerveztünk. Rendszeresen nagy létszámban veszünk részt az MKE hagyományos évi legnagyobb találkozóján: a könyvtárosok országos vándorgyűlésén. Innovatív szakmai programokkal, bemutatókkal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál gyakori vendégei vagyunk. 2005 óta részt veszünk az Eger Ünnepe rendezvénysorozaton, a város legnagyobb közösségi ünnepén, ahol lehetőségünk van bemutatni szervezetünk tevékenységét.
Célunk a szakmai tudás, ismeretszerzés folyamatos fejlesztése. Ennek érdekében szervezzük szakmai programsorozatainkat: „Kipróbáltuk, ajánljuk!”, „Akikre büszkék vagyunk!”, „Szomszédolás Heves megyei könyvtáraiban”, „Egri séták nemcsak Egrieknek” címmel.
Hazai és határon túli szakmai kirándulásaink is gazdagították az egyesület életét. Tanulmányutakat szervezetünk Burgenlandba, Eger testvérvárosaiba Dolny Kubinba, Kutna Horára, Gyergyószentmiklósra, Kassára, Grazba.
Szervezetünk életéről, tevékenységéről honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak.

Egy könyv és egy csésze kakaó olvasóklub

A klub azért jött létre, hogy ne csak olvassunk, hanem beszélgessünk is. Az olvasás magányos tevékenységét kövesse egy társas összejövetel, mutassuk meg, hogy mi olvasók sosem vagyunk egyedül. Eredetileg Egy könyv és egy csésze kakaó volt a klubunk neve, mert kezdetben kakaót is ittunk, aztán csak teát és néha pezsgőt:) Ma már a Bródy olvasóklub nevet használjuk, és a klub mellett egy irodalmi blogot is szerkesztünk, ez a Bródy Könyvklub, a könyvtár honlapjáról érhető el.
Évente 5-6 könyvet olvasunk és beszélünk meg. Hogy tudjuk ezt megtenni, hogyan lehetséges, hogy egyszerre, egy időben olvashatjuk ugyanazt a könyvet? A könyvtárunk biztosít számunkra 14 vadiúj példányt, amelyek miután mi elolvastuk a megye könyvtáraiban landolnak és várják az új olvasóikat! E nélkül nem lehetne… A könyveket vagy én ajánlom, vagy az egyik klubtag, és a listából is látszik, hogy rengeteg mindenfélét olvastunk már eddig is. Volt úgy, hogy nem jól választottam, választottunk, nem volt igazán jó a könyv, nem volt elég igényes a szöveg, nem jutott el hozzánk a történet, de akkor erről beszéltünk. És voltak olyan könyvek, amelyek a szívünkig hatoltak, nem akartunk hazamenni, nem akartuk abbahagyni a beszélgetést. Regényeket olvasunk, néha novelláskötetet, néha egy-egy történetről eszünkbe jut egy-egy vers is. Néha a klubtagok saját verseit és novelláit is meghallgathatjuk.
A lényeg az olvasás, a jó történetek mellett a beszélgetés, az együttlét, a barátság, a vidámság és az, hogy megoszthatjuk egymással a gondolatainkat, hogy meghallgathatjuk mit gondol a másik és elmondhatjuk mit érzünk mi. Az, hogy együtt lehetünk és egy történet hatására előbújnak a mi történeteink, a mi életünk is. Ez egy laikus klub, kifejezetten nem terápiás csoport, de szerintem maga az olvasás, a beszélgetés is terápia, ami nehéz helyzeteken segített és segít át mindannyiunkat. Mindig vannak újonnan csatlakozók, akiket örömmel és barátsággal fogadtunk, ez egy befogadó társaság. És vannak sajnos olyanok is, akiket el kellett engednünk és akikre szívünkben fájdalommal ugyanakkor szerető emlékezettel gondolunk...Éci néni, Klárika, Gabi…. A klubot Oroszi Kata kolléganőmmel kezdtük, akivel időnként ma is összefutunk a világhálón, és aki már Kanadából figyel néha az itthoni klubra!
Kontakt és jelentkezés: Fekete Ildikó könyvtáros, +36 36 516 595 15-ös mellék, e-mail: fildiko@brody.iif.hu

Fröccsműhely és Szörp(p)arti csoport

Az online térbe kényszerült kultúrafogyasztás egyik velejárója, hogy az irodalomterápiás találkozók is kizárólag IKT eszközök és videós applikációk segítségével működhetnek. Márpedig az ilyen csoportok működésének lényege épp az interakció – ha nincsenek egy térben a csoporttagok, akkor nem beszélhetünk személyiségfejlődést támogató csoportfoglalkozásról. Vagy mégis? Elképzelhető, hogy 2020 tavasztán – életünk sok más aspektusával együtt – a jelenlét fogalma is átalakult?
Könyvtárunkban sosem menekülünk el a kihívások elől – így Szív Ernő: Életünk négyfal között írásának élményszintű feldolgozására tettünk kísérletet az online térben a Fröccsműhely és Szörp(p)arti csoporttal, amelynek tagjai a kamaszkort éppen átlépő fiatal felnőttek. Az irodalomterápiás foglalkozás mindig egy előre kiválasztott irodalmi mű köré szerveződik, mely lehetőség szerint a csoport tagjainak hasonló problémáját célozza meg. A kétórás találkozóra választott szöveg mozgásra, nevetésre, ironizálásra, elmélkedésre késztetett minket, valamint arra, hogy visszatekintsünk a múltra – és előre a jövőre.
Ebben a mostani az egész világot írintő helyzetben napi szinten halljuk, látjuk, hogy mindannyian együtt vagyunk – áprilisi önismereti csoportunkkal azonban közösségi szinten át is éltük a „nem vagyok egyedül” érzését.
Csatlakoznál a Fröccsműhely és Szörp(p)arti csoporthoz? Itt várjuk a jelentkezésed: szaboagi@brody.iif.hu
Elolvasnád a Szív Ernő írást? Itt találod.

Fanatik Rídörz Olvasóklub

Mit is jelent a Fanatik Rídörz klubtagnak lenni a Bródyban?
Nem hagyományos olvasó klubot, hanem olyan rendszeresen ismétlődő találkozásokat, ahol az ifi korosztály képviselői találkozhatnak, beszélgethetnek, vitatkozhatnak, „lelkizhetnek” egymással, könyvtárossal, meghívott vendéggel, az életről, egy vagy több könyvről, vagy bármiről, ami a találkozó során felmerül. Az együttlétek sok játékot, és sok nevetést is jelentenek.
Jól érezzük magunkat, de próbálunk olyan "démonokkal" megküzdeni, mint a gátlásosság, félénkség, és bátran szembe nézünk az élet megpróbáltatásaival.
Ebben nagyszerű könyvek segítenek bennünket.
A könyvtár menedék számunkra, ahol nemcsak a könyvek és a bútorok hívogatók, hanem a könyvtáros személyisége is, akiknek értő és segítő közreműködése segítséget nyújthat a kamaszkor viharos időszakát átvészelni, akár egy frappáns könyvajánlóval, vagy hasznos információkkal.
Amennyiben 13- 18 éves vagy és szívesen csatlakoznál Te is egy világmegváltó olvasóklubhoz, itt a helyed!
Kérdéssel, kéréssel, esetleges csatlakozási szándékkal keress bennünket az alábbi elérhetőségeken.
Szeretettel várunk!
Kontakt és jelentkezés: Szabó Eszter szeszter@brody.iif.hu, Csépányi Zoltán csepanyiz@brody.iif.hu

Bébillér - családi mesekör

A családi mesekör - mint a neve is mutatja - alkalom arra, hogy a családok együtt hallgassanak mesét. Minden alkalommal egy-egy népmesét mond el a mesemondó. A hagyományos mesemondás rendje szerint, azaz "fejből", ahogy köznyelven szokás mondani. Építve a közönség aktív részvételére.
A hagyományos mesemondás és mesehallgatás valódi közösségi műfaj, egyformán nagy élményt nyújt a kicsiknek és a nagyoknak, nem ismeri a "generációs gettó" fogalmát, nem elkülöníti a generációkat, hanem közösséggé varázsolja. Alkot az is aki mesél, és az is aki hallgatja a mesét.
Miért jó a mese? Mert egyszerűen csak a hallgatásával is képes tisztábbá tenni mindennapjainkat.
"A mese segítő ereje épp abban áll, hogy a létünkre vonatkoztatható ismeretek, üzenetek sűrített formában jelennek meg benne, s a mesehallgató ezt a sűrített formát tölti meg saját élete eseményeivel. "(Boldizsár Ildikó)
A mesék mellett kézműveskedünk is. A "bébillér" régi tájnyelvi szó, ezermestert jelent. Az együttes munkálkodás olyan élményt jelent gyermeknek és felnőttnek egyaránt, ami semmivel sem pótolható és semmi nem tudja felülírni. A világ legősibb és legjobb "fejlesztő programja", hogy egy ma igen divatos kifejezéssel éljünk. Hiszen mi is történik? Együtt és örömmel dolgozik a család, önállóan de nem magára hagyva próbálkozik a gyermek, ráérősen, kapkodásmentesen van vele a felnőtt, kipróbálja az új ismereteket mindenki, lehetősége van gyakorolni amit tud, játékká válik a munka, munkává a játék az alkotás teljes örömével.
Ennyi félét csináltunk már:
szőttünk tarisznyát, agyagoztunk malacperselyt, alkottunk meseországot: várat, házat, templomot, készítettünk ujjbábokat és lámpaernyőt, nemezeltünk madarakat, bütyköltünk lámpaernyőt, csináltunk rongybubát, boszorkányt, Kaponyányi Monyókot, aprócska Betlehemet ezermesterkedtünk, rongyosbálban mulattunk, zománcoltunk bögrét és képet, körmönfontunk, magunk készítette brúgattyúval, diótücsökkel és más gyermekjátékokkal játszottunk, csináltunk mini corvinát, bábjátékhoz bábokat, álarcokat, mécseseket, papírcsókát, lepkejátékot, zsugorka fóliából medálokat, hagyományos motívumokkal, vesszőparipát, szélkarikát, annyi mindent, hogy lassan már fel sem tudjuk sorolni... de itt megnézheted  :)
Mesekörünk vezetője, mesemondója: Luzsi Margó.


Idegen nyelvi klubjaink

Nyelvi klubok már lassan 10 éve működnek a könyvtárunkban. A beszélgetést anyanyelvű, vagy azzal egyenértékű színvonalon beszélő önkéntes vezeti, ez az egyik fő vonzerő. De vonzó a kellemes könyvtári környezet, a barátságos, vidám, egymást segítő, befogadó légkör, és az is, hogy mindenki a saját nyelvi szintjén vehet részt a foglalkozásokon.
A klubok sikere abban rejlik, hogy a részvevőket nem csupán a idegen nyelv ismerete köti össze, hanem a társaság, az együtt tanulás élménye is. Az angol klub indult először, majd sikerült megszerveznünk a német és a francia nyelvű beszélgetési lehetőségeket is.
A klubok létrejöttének hátterében is áll közösség, a Golgota Keresztény Gyülekezet, valamint az Erasmus ösztöndíjasok közössége.
Örvendetes, hogy a mi klubjaink a laza összeverődésből önszerveződő közösséggé alakultak. A könyvtár adja a helyet, egyeztetjük és meghirdetjük az időpontokat, teát főzünk, helyszínt rendezünk, megteremtjük a lehetőséget de a további tevékenységet a nyelvi klubok közössége maga irányítja és önállóan végzi.
A Tea and talk! elnevezésű klubnak saját Facebook csoportja is van Könyvtári angol néven.
Köszönjük Lindsey Cuennek, Cutland-Molnár Erikának, Herbert Wolffnak, valamint Marie Tinguynak aki 2019-ben vezette a francia klubot.
Kontakt és jelentkezés: Fekete Ildikó könyvtáros, +36 36 516 595 15-ös mellék, e-mail: fildiko@brody.iif.hu


Berva olvasóklub

Különleges közösség, mert zárt, a résztvevők ismerik egymást, egy idős otthonban élnek. Az átlagéletkor 80 év körül van. Többen már nem tudnak olvasni, ezért felolvasunk, és főleg rövidebb irodalmi műveket verseket és novellákat dolgozunk fel. Az irodalmi művekhez mindig kapcsolunk mozgást, zenei feldolgozásokat, közös éneklést. Különleges az is, hogy többnyire mi megyünk az otthonba, ahol a már kialakult kis táborunk vár minket. Egy nagyobb közösségen belüli kisebb közösséget sikerült így kialakítanunk. Néha van mód a beutazásra is, amikor az idősek látogatnak el a könyvtárba. Jó alkalom volt erre ez év március elején, a veszélyhelyzet kihirdetése előtti utolsó foglalkozás is. Az egri Kutyaköztársaság- Munkakutya Egyesület közreműködésével kutyás irodalmi foglalkozást tartottunk. Az idősek megismerkedtek Aramisz segítőkutyával és kiképzőjével Papp Kingával. A foglalkozás második részében az idősek irodalmi művekből olvastak fel, vagy meséltek emlékezetből a figyelmesen hallgató kutyusnak. Köszönjük Marsi Gabriella az intézmény mentálhigiénés szakemberének a segítségét.
Ez a fajta új közösség új élményeket jelent az időseknek, más oldaláról ismerhetik meg azokat akikkel együtt élnek az otthonban, segíti az emlékek felidézését és azt hisszük egymás közötti megosztását is.

 

Kategória: 
Hírek: