Olvasóklub hírek

okKaptam egy levelet  két olvasóklubos barátunktól Alice-tól és Marikától, amelyben összegyűjtötték miket olvastunk 2012 óta. Meghatódtam, nekem nem jutott eszembe ...nagyon köszönöm nekik. Talán érdekel benneteket kik vagyunk és mit csinálunk. Én könyvtáros vagyok, szervezem és vezetem a klubot, néha a beszélgetéseket is, de időnként kicsúszik a kezemből a gyeplő, a beszélgetés vezeti önmagát, egymás szavába vágunk, új irányok nyílnak meg, össze-vissza kanyargunk, majd visszatalálunk az eredeti mederbe, vagy egész más ösvényen indulunk tovább.
A klub azért jött létre, hogy ne csak olvassunk, hanem beszélgessünk is. Az olvasás magányos tevékenységét kövesse egy társas összejövetel, mutassuk meg, hogy mi olvasók sosem vagyunk egyedül. Eredetileg Egy könyv és egy csésze kakaó volt a klubunk neve, mert kezdetben kakaót is ittunk, aztán csak teát és néha pezsgőt:) Ma már a Bródy olvasóklub nevet használjuk, és a klub mellett egy irodalmi blogot is szerkesztünk, ez a a Bródy Könyvklub, a könyvtár honlapjáról érhető el. Évente 5-6 könyvet olvasunk és beszélünk meg. Hogy tudjuk ezt megtenni, hogyan lehetséges, hogy egyszerre, egy időben olvashatjuk ugyanazt a könyvet? A könyvtárunk biztosít számunkra 14  vadiúj példányt, amelyek miután mi elolvastuk a megye könyvtáraiban landolnak és várják az új olvasóikat! E nélkül nem lehetne… A könyveket vagy én ajánlom, vagy az egyik klubtag, és a listából is látszik, hogy rengeteg mindenfélét olvastunk már eddig is. Volt úgy, hogy nem jól választottam, választottunk, nem volt igazán jó a könyv, nem volt elég igényes a szöveg, nem jutott el hozzánk a történet, de akkor erről beszéltünk. És voltak olyan könyvek, amelyek a szívünkig hatoltak, nem akartunk hazamenni, nem akartuk abbahagyni a beszélgetést. Regényeket olvasunk, néha novelláskötetet, néha egy-egy történetről eszünkbe jut egy-egy vers is. Néha a klubtagok saját verseit és novelláit is meghallgathatjuk.
A lényeg az olvasás, a jó történetek mellett a beszélgetés, az együttlét, a barátság, a vidámság és az, hogy megoszthatjuk egymással a gondolatainkat, hogy meghallgathatjuk mit gondol a másik és elmondhatjuk mit érzünk mi. Az, hogy együtt lehetünk és egy történet hatására előbújnak a mi történeteink, a mi életünk is. Ez egy laikus klub, kifejezetten nem terápiás csoport, de szerintem maga az olvasás, a beszélgetés is terápia, ami nehéz helyzeteken segített és segít át mindannyiunkat. Mindig vannak újonnan csatlakozók, akiket örömmel és barátsággal fogadtunk, ez egy befogadó társaság. És vannak sajnos olyanok is, akiket el kellett engednünk és akikre szívünkben fájdalommal ugyanakkor szerető emlékezettel gondolunk...Éci néni, Klárika, Gabi…. A klubot Oroszi Kata kolléganőmmel kezdtük, akivel időnként ma is összefutunk a világhálón, és aki már Kanadából figyel néha az itthoni klubra!
Nem mindig értünk egyet, és ez nagyon jó! Annál érdekesebb nincs, mint azt látni, kire, hogy hat egy szöveg, ki mit olvas ki egy szövegből, kinek mi jut eszébe egy történetről, ki mit emel ki belőle, kinek, hogy illik egy történet a saját élettörténetébe, saját tapasztalati és érzelmi világába, épp aktuális élethelyzetébe. 
Sajnos most nem találkozhatunk, ki-ki az otthonában van, egyedül vagy családi körben vészeli át ezt a nehéz időszakot. Az olvasást természetesen nem hagyjuk abba, azt hiszem aki szeret olvasni ezt az időszakot is talán egy kicsit könnyeben vészeli át.  "A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta, de mindegyikben új világok és új barátok vártak. A mai napig fura érzés önt el, amikor először ütök fel egy kötetet. Izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne." - írja Jennifer Weiner amerikai bestseller szerző.
Nagyon hiányzik a klub, a viták, a beszélgetések, a társaság. Remélem és hiszem, hogy hamarosan, de talán inkább azt kell mondanom, amint lehet, újra együtt lehetünk. A könyvek már megvannak, Szvetlana Alekszijevics, Celeste Ng és Oravecz Imre vár ránk...remélem, minél hamarabb találkozhatunk velük és egymással.
Addig is itt a lista, mi már olvastuk...olyan jó lenne tudni nektek vajon hogy tetszenek...?
    1. Amy Tan: Mennyei örömök klubja
    2. Bator, Johanna: Homokhegy
    3. Bator, Johanna: Homokfelhő
    4. Dés Mihály: 77 pesti recept
    5. Didierlaurent, Jean-Paul: A 6:27-es felolvasó
    6. Donoghue, Emma: A szoba
    7. Dragomán György: Máglya
    8. Egressy Zoltán: Százezer eperfa
    9. Falk, Rita: Télikrumpligombóc
    10. Flagg, Fannie: Sült zöld paradicsom
    11. Gavalda, Anna: Együtt lehetnénk
    12. Gárdos Péter: Hajnali láz
    13. Grogan, John: Marley meg én
    14. Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés
    15. Kazuo Ishiguro: Ne engedj el
    16. Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
    17. McCarthy, Cormac: Az út
    18. Munro, Alice: Drága élet
    19. Obrecht, Téa: A tigris asszonya
    20. Oz, Ámosz: Júdás
    21. Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
    22. Roy, Arundhati: Az apró dolgok istene
    23. Rowley, Steven: Lily és a polip
    24. Schäffer Erzsébet: Ómama és a főpincérek
    25. Schlink, Bernhard: Olga
    26. Shrivel, Lionel: Beszélnünk kell Kevinről
    27. Spiró György: Diavolina
    28. Spiró György: Kőbéka
    29. Strayed, Cheryl: Vadon
    30. Szabó Magda: Az ajtó
    31. Szabó Magda: Az őz
    32. Takashi Hiraide: Macskavendég
    33. Tartt, Donna: Az aranypinty
    34. Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
    35. Vida Gábor: Egy dadogás története
    36. Williams, John: Stoner

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: