Tanulj és kutass a Bródyval - Adatbázismustra

Induljon az online vadászat a digitális szakirodalom és szépirodalom világában! Most adunk néhány tippet, merre indulj el, ha az iskolához, egyetemhez vagy épp munkához keresel forrásanyagot!
A listát folyamatosan bővítjük.

ÚJ * SzóTudásTár
Az adatbázis célja a legnagyobb, hiánypótló, folyamatosan fejlődő magyar szavakról minél többet közlő tudástár megalkotása, mely a felhasználók eligazításán túl hiteles szakmai hivatkozási alap. A SzóTudásTár otthoni használatához távoli elérési kódot emailben tudnak igényelni tőlünk.

ÚJ * Jelnyelvtanulás karantén idején? Igen!
A videósorozatban mindenki gyakorolhatja, tanulhatja a magyar jelnyelvet, ismételheti, felfrissítheti jelnyelvi tudását.

ÚJ * Digipédia
Célja, hogy megkönnyítse a pedagógusoknak a keresést egyes, az adott tananyaghoz kapcsolható művelődési tartalmak, a magyar kulturális örökség digitális formában rögzített objektumai között. A keresés egyszerű: a megfelelő dokumentum, kulturális adat, kép, hanganyag kikeresését a különböző szempontok szerinti lekérdezés támogatja. A keresés történhet oktatási, képzési szakaszok szerint, kulcskompetenciák szerint és műveltségterületek szerint.

ÚJ * Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet
Készülj könnyen az irodalomórákra és az érettségire!
Az MMA MMKI által közzétett elektronikus lexikon kortárs magyar irodalmi témakörének szócikkeit használva megkönnyítheted a tételek kidolgozását, hiszen a szükséges tudás bármikor rendelkezésedre áll.

ÚJ * mateking.hu
Középiskolai matek kurzusok, ingyenes érettségi felkészítő.

ÚJ * Timetoast
Mondd el a történetet egy idővonal segítségével!

ÚJ * Digitéka
Erdélyi Digitális Tudománytár. Napi- és hetilapok, illetve folyóiratok, amelyek egyes régiókban és különféle történelmi időszakokon keresztül az erdélyi (romániai) magyarság nyilvánosságát képezték a 19. és a 20. század folyamán.

ÚJ * Hallgatni Aranyt!

ÚJ * Néprajzi Múzeum
Jelenleg közel 100 ezer műtárgy és több mint 41 ezer fénykép, 12 ezer rajz, festmény, képeslap és 13 ezer hangzó anyag, többségében népzenei dallam között válogathat, miközben folyamatosan bővül a filmanyag is.

ÚJ * Akadémiai Digitális Archívum
Március 23-ától a Szaktárs portálon már regisztráció nélkül elérhető az Akadémiai Kiadó gondozásában 1950–1996 között (kisebb számban 1996 után) megjelent tudományos könyvek gyűjteménye is.

ÚJ * E-Zeusz
Az E-Zeusz a Kossuth Kiadói csoport teljesszövegű online adatbázisa.
A Kossuth Kiadó távoli elérési kódot biztosít könyvtárunk olvasói számára. Az adatbázis otthoni használatához szükséges kódot emailben tudnak igényelni tőlünk.

Heves megyei lapok, aprónyomtatványok
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének digitalizált anyaga a Hungaricana közgyűjteményi portálon olvasható, lapozgathatók a Heves Megyei Hírlap (1953-2018), Eger - hetilap (1863-1914), Eger - napilap (1915-1944), Hevesi Szemle - Hevesi Napló - Új Hevesi napló (1973-2001), Heves megyei aprónyomtatványok, Egri Dohánygyár kiadványai

Arcanum Digitális Tudománytár
Több millió oldal állt elérhetővé április közepéig. Tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava.

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)
Az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény, szövegarchívum akadálymentes és mobileszközökre optimalizált változatban is.

Itália egyelőre elérhetetlen, nem így a Digitália. Ezt az igen hasznos oldalt, a Pécsi Tudományegyetem működteti, ahol a PTE Egyetemi Könyvtár digitalizált dokumentumai érhetők el.

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)
A kortárs magyar szépirodalom kiemelkedő alkotóinak munkássága és alkotásai olvashatók ingyenesen Ágh Istvántól Zelk Zoltánig. Mobileszközre optimalizálva a PIM DIA Olvasó alkalmazással olvashatók az adatbázisban található szövegek.

A konyvespolc.com oldalán számos magyar és külföldi szerző művét megtaláljuk. Néhány szerző a teljesség igénye nélkül: Petőfi Sándor, Gogol, Lázár Ervin, Mikszáth Kálmán, Balzac, Homérosz, Brecht.

Egyetemi vagy középiskolai tanuláshoz szükséges tankönyvek mellett néhány kattintással folyóiratok is elérhetőek a Digitális Tankönyvtárban.

Szakdolgozatot írsz? Nézz körül az Elektronikus Periodika Archívumban és a MATARKA-ban!

MeRSZ
Az Akadémiai Kiadó elektronikus gyűjteménye évről-évre folyamatosan bővülő tartalommal biztosít felhasználói számára magyar nyelvű alapműveket jogtisztán, a digitális anyagok minden előnyét felkínálva.
Augusztus 31-ig otthonról ingyenesen elérhető. Információk és kódigénylés ide kattintva.

Szótár.net
Az Akadémiai Kiadó az otthoni oktatásban résztvevő diákok és szülők mindennapjainak megsegítésére megnyitotta valamennyi egynyelvű szótárait. Így A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Magyar értelmező kéziszótárt, valamint a Magyar szinonimaszótárt 2020. május 31-ig.
A szótárak használatához sem regisztráció, sem belépés nem szükséges.

Kategória: 
Hírek: