Idegen nyelvű újdonságainkból - 2020. február

A "silent book"-nak nevezett könyvtípus, amely magyarra talán képkönyvnek, szöveg nélküli könyvnek fordítható a nyelvtanulók számára is hasznos forrás. Nem azonos a képregényekkel mert kizárólag vizuálisan, képek segítségével mutat be egy történetet, vagy egy érzést, gondolatot. A szavak hiánya azonban nem jelenti a cselekmény vagy a karakterek hiányát. Képekkel is el tudunk mesélni egy történetet, vagy akár több történetet is.
Sajátos típusa a képkönyveknek az úgynevezett böngésző könyv. Ez a könyvtípus gyűjteményünk egyik újdonsága és szeretnénk ezúton is olvasóink, nyelvtanulók és kisgyermekes családok figyelmébe ajánlani.
Ez a könyvtípus hasznos segítség a szókincsbővítésben, a mondatfűzésben, általában a beszédfejlesztésben, ösztönzi az új szavak beépítését a beszélgetésbe. Nemcsak a rendkívül részletgazdag képeken látható tárgyakat, helyszíneket, az élővilág részeit, figurákat, karaktereket nevezhetjük meg a képek segítségével, hanem rövid jelenetek is leírhatunk, valamint tovább is gondolhatjuk azt, amit a képeken látunk. A böngésző könyvek tehát egyáltalán nem némák mert rengeteget tudunk mesélni a segítségükkel. Ezek a könyvek szárnyat adnak a képzeletünknek, a képek hatására szinte észrevétlenül fogunk hosszabb mondatokat és összefüggő történetek elmesélni, mert elfelejtünk közben izgulni. Látjuk a képeket, nem kell lefordítani a szavakat, nem fogunk visszaváltani magyarra.
A szép, színes böngészőkönyvek érzelmileg is hatnak az olvasóra, és elsősorban a fiatalabb generációt, az álatlános iskolásokat célozzák meg, de szerintem a felnőtt nyelvtanulóknak is örömet okoznak.
Közös jellemzőjük, hogy nagy alakúak, bár van néhány mini könyv is, keményfedelűek és minden lapjuk kemény, ezért könnyen hajtogathatók. 
Egy könyv általában egy adott témát dolgoz fel, ünnepek, állatok, óvoda, otthon, város, évszakok, erdő, egy kis hercegnő mindennapjai, éjszaka.
Minden képhez, képtörténethez a saját magunk életéből is hozzászőhetünk részleteket, az iskolai foglalkozásokon, a privát nyelvórákon is felhasználhatók de közös program, szórakoztató elfoglaltság lehet az egész család részére.
És még egy előnyről ne feledkezzünk meg, bár találunk néha feliratokat és van néhány könyv amiben mondatokat is vannak, ezek a könyvek nemzetköziek, angolt pont úgy lehet tanulni belőlük mint szlovák nyelvet vagy olaszt vagy bármely más idegen nyelvet.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: