Egy új „kultúrapont”: a Bródy ParkKönyvtár

A projektről

A Bródy ParkKönyvtár egy új „kultúrapont”. Nyitott, kulturális-közösségi helyszínként, megújult funkciójával és kreatív, látványos kültéri infrastrukturális háttérével kisebb létszámú, alulról jövő kezdeményezésekre épülő mikroprogramoknak ad helyszínt, találkozóhelyet biztosít több generáció számára a szabadidő hasznos eltöltése érdekében.
A „könyvtár a falakon túl” gondolatának megjelenése olyan folyamatokat indított el, amely a könyvtár hagyományos szerepén és hagyományos épületén túlnőve folyamatosan biztosít olvasáshoz kapcsolódó egyedi közösségi élményeket. Olvasni bárhol lehet, és most már kölcsönözni is, legyen szó a város legjelentősebb közparkjáról. Az Érsekkertbe tervezett Bródy Parkkönyvtár egy ilyen fontos, kültéren megjelenő “karja”, közösségi tere könyvtárunknak.
A „könyvtár a falakon túl” gondolatának megjelenése olyan folyamatokat indított el, amely a könyvtár hagyományos szerepén és hagyományos épületén túlnőve folyamatosan biztosít olvasáshoz kapcsolódó egyedi közösségi élményeket. Olvasni bárhol lehet, és most már kölcsönözni is, legyen szó a város legjelentősebb közparkjáról. Az Érsekkertbe tervezett Bródy Parkkönyvtár egy ilyen fontos, kültéren megjelenő “karja”, közösségi tere könyvtárunknak.
Könyvtárunk „falakon túli” szolgáltatásai fiatalok. A 2009 óta működő Parkkönyvtár hatékonyságát a statisztikai adatok, az elégedettségmérés, a vendégkönyvek és a személyes visszajelzések mutatják. hogy a könyvtár az Érsekkertben hiánypótló információs pontként is működik. A fejlesztés megvalósulásával, az infrastrukturális háttér megteremtésével még vonzóbb, az identitástudatot is erősítő programkínálattal jelentkezhetünk az Érsekkertben. A megújult funkció még élőbbé, tartalmasabbá és igényesebbé teszik az Érsekkertet, amely felpezsdíti a közösségi életet, kultúrafogyasztást is. Elvárt eredmény a partnerek szerepvállalásának köszönhetően a civil társadalom fejlesztése, az aktivitás növelése, több generáció együttes jelenléte és részükre tartalmas szabadidő biztosítása, valamint a fiatalokat célzó programok bővülésével a kultúra iránti érzékenyítésük.

Az eszközök beszerzésével az alábbi céljaink valósulnak meg:
•    Multifunkciós tér, vonzó programkínálat, civil társadalom szerepvállalása
•    Generációk közötti párbeszéd, tartalmas időtöltés feltételeinek a megteremtése
•    Fiatalok bevonása, innováció
 
Tricikli
A könyvek, egyéb dokumentumok szállításához, a könyvtári szolgáltatás biztosításához. A tricikli olyan teherszállításra alkalmas dobozzal rendelkezik, ahol biztonsággal szállítható közel 100 könyvtári dokumentum, a kölcsönzéshez szükséges informatikai felszerelés, egyéb kis terjedelmű eszközök. A szállítandó teher súlya indokolja az elektromos rásegítő szükségességét.
 
Mobilszínpad
A többgenerációs időtöltést biztosító közösségi tér kelléke. A kultúraponton megrendezett alulról jövő mikrorendezvények fontos tartozéka. (6 db 1x2 méteres kültéri színpadelem, csúszásgátló bevonattal, állítható magasságú színpadlépcsővel)
 
Kültéri bútorok
A nyitott kulturális-közösségi tér fontos tartozékai, melyek megteremtik a többgenerációs szabadidő-eltöltés lehetőségét. A teljesség igénye nélkül: székek, asztalok, napernyők, függőágyak, hintaszékek, puffok, babzsákok felnőtteknek, gyerekeknek, XL párnák, mókás állatokat formázó puffok, mobiltöltők. A hangulat megteremtéséhez műfű és szőnyeg, a foglalkozásokhoz gyerekbútor szettek.
 
Kültéri játékok
A generációk tartalmas szabadidő eltöltésének eszközei, innovatív programok kiegészítő játékeszközei
 
A tájékoztatási kötelezettségeknek eleget téve elkészítettük a 2 db projekttáblát. Egyet a Központi könyvtár épületében helyeztünk el, a másikat pedig a kitelepüléskor helyezzük el.
A projektben nem volt előírás, de beszereztünk egy giga roll-up-ot is, mely marketingfalként fog szolgálni egy-egy riport alkalmával, de kiváló szolgáltot tesz majd a kitelepülés hátterének biztosításához is.
A Bródy ParkKönyvtár megnyitójával, melyre 2020. június 22-én került sor elérkeztünk a projekt fenntartási időszakához. Ez azt jelenti, hogy ezen a nyáron megújult parkkönyvtári szolgáltatásunkat olyan közösségi programok fogják színesíteni, amelyeken egyszerre akár több generáció együttesen részt tud venni.

A pályázat elvárt eredményei között szerepelt a civil társadalom fejlesztése, az aktivitás növelése. Ennek megvalósítása érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttünk civil szervezetekkel, akikkel programjainkat a helyi értékek és a környezettudatosság figyelembevételével valósítjuk meg.

A megújult parkönyvtári szolgáltatásunk az infrastrukturális bővítésnek és az érsekkerti gyönyörű és ápolt környezetnek köszönhetően kiváló lehetőséget ad a minőségi közösségi kultúrafogyasztásra. A kültéri ülőbútorok látványos elhelyezése és a hely különleges olvasóteremmé alakítása több generáció számára biztosít találkozóhelyet a szabadidő hasznos eltöltése érdekében.

 

Csatolmányok: 
CsatolmányMéret
Kép ikon top_7_1_1_16_h_erfa.jpg604.79 KB
Kép ikon parkkonyvtar_Collage.jpg514.99 KB