Megújult könyvtárak - Karácsond

A karácsondi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely 2019-ben újult meg. 
Karácsond község önkormányzata a nyilvános könyvtári szolgáltatás fogadásához – anyagi lehetőségeihez mérten – megteremtette a legszükségesebb feltételeket. 
A könyvtárnak otthont adó művelődési ház elrendezése nem adott lehetőséget arra, hogy a könyvtár az akkori 50 m2-nél nagyobb alapterületen működjön. Ezért a könyvtárat 2019 év elején átköltöztették egy olyan épületbe, amely szintén a település központjában található, de adottságait tekintve alkalmasabb volt a könyvtár jövőbeni szerepéhez. Ez a szerepkör a kisközösségekre koncentrált, a civilszervezeteket célozta meg, valamint az iskolás és óvodás csoportokon túl a kismamákat is. Az épülethez tartozó füves udvar kiegészíti a könyvtár belső tereit, lehetőséget adva nyári könyvtári táborok megrendezésére is.
Az új helyen – ahol egy közös előtérből jobbra az értéktár, balra a könyvtári helyiségek találhatók – már 87 m2-en működik a könyvtár. A könyvtári terek tagoltsága lehetőséget adnak arra, hogy a kiscsoportos foglalkozásokat meghitt körülmények között vezethessék, de a terek összenyitása a nagyobb rendezvényeknek is kedvez. 
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából megvalósították a megnövekedett alapterületű helyiség korszerű bútorozását – az ülőbútorok, a polcok teljes cseréjét, szőnyeg, csoportos használatra alkalmas asztalok és számítógépes asztalok beszerzését -, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján.
Az új könyvtári helyen az olvasók kényelmesen válogathatnak, olvashatnak, a könyvtári rendezvényeknek megfelelő helyet, az újságolvasáshoz kellemes környezetet biztosítottak.
A könyvtárban népszerűek a gyermekfoglalkozások, az óvodai és iskolai csoportok, valamint a baba-mama klub tagjai is rendszeresen látogatják a könyvtárat. Az épületben külön teret biztosítottak a 14 éven aluli korosztálynak, amelyet a könyvtári szolgáltatások igénybe vétele mellett lehetőség van közösségi színtérként is használni.

Fotógaléria