A hónap verse 2017. március - Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

bodzaNemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj, felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.

Márciusban mi más lehetne a hónap verse, mint az Oscar-díjas rövidfilm, a Mindenki végén hallható gyönyörű vers.
Nemes nagy Ágnes verse azonnal hat ránk. Hangzása, ritmusa, lendülete, rögtön magával ragadja a versolvasót. Puha, derűs, vidám, bizakodó és megnyugtató. A sok-sok bodzavirág először itt van majdnem mellettünk, el is érhetnénk őket, ha kinyújtanánk a kezünket. Majd följebb kerülnek a felhők közé, és végül az égből hullnak vissza ránk, mint minket megerősítő és a világ szépségét hirdető égi áldás.

Balázs Ádám a film zeneszerzője édesapja Balász Árpád Bodzavirág című kórusművét használta fel a Mindenki zenéjéhez.
A filmbéli kórust a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola 40 diákja alkotta. A film záródalát Hais Dorottya (Liza) hangdublőze, Walton Rebeka énekelte.

A vers szépsége és tisztasága éles ellentétben áll Erika néni önbizalom romboló mondatával, te ne énekelj, mert te nem vagy elég jó, rád nincs szükség. Egy ilyen mondat egy életen keresztül végigkíséri az embert, egy ilyen mondat tönkretehet bárkit, bármilyen közösségben. Az ilyen mondatokkal nagyon csínján kell bánni. Megrázó, ahogy Zsófi hangja elcsuklik, amikor nagy nehezen bevallja barátnőjének mit mondott Erika néni. Pedig Erika néni tulajdonképpen jót akar, azt szeretné, ha a kórus a legjobb lenne, ha mehetnének például Svédországba. Erika néni nem feltétlenül gonosz, csak önző, rideg és gyáva.  A film legvégén megszólaló tiszta gyermekhang, a kórus és Nemes Nagy Ágnes kedves és bíztató verse elsöpri Erika nénit. Olyan jó volt ezt látni. Olvassuk, hallgassuk minél többször!

https://www.youtube.com/watch?v=YOcDUh1mYG4
 

Kategória: