„Itt lakik az NDK”

Egy lipcsei építész, bizonyos Mark Aretz  a város egyik általa renovált házában a hét elején egy üres lakásra bukkant, és nem hitt a szemének. A lakásban ugyanis 20 évvel a fordulat után változatlanul és minden elemében ott maradt az NDK.
A rügeni halkonzerv, az 1,35 márkás NDK-s ketchup, a híres-hírhedt Karo cigaretta, az Elkadent fogkrém és egy csomag Esda harisnyanadrág, egy doboz Marella margarin, egy üveg Kristall Vodka, amelyet az NDK-ban annak idején népiesen Blauer Würgernek (kék fojtogatónak) neveztek, valamint egy üveg Vita Cola is. Mellette pedig egy takarékbetétkönyv, benne 20 keletnémet márkával, továbbá egy 1989 májusában keltezett rendőrségi idézés, egy jogosítvány és néhány levél. A konyhakredencen néhány csontig száradt NDK-s zsemle, a kredenc feletti falinaptáron pedig 1989 májusában megállt az idő.
Az iratokból az építész arra következtetett, hogy az egykori lakónak, egy 24 éves fiatalembernek annak idején minden bizonnyal meggyűlt a baja a rendőrséggel. A papírokból kitűnt az is, hogy 1988-ban rövid ideig börtönben ült, s az újabb idézés nyomán valószínűleg jobbnak látta, ha ott hagy csapot-papot.
Lipcsében és az egykori NDK más városaiban különösen a 90-es években az elhagyott házakban és az üresen maradt gyárakban rendkívül gyakran találtak olyan "mementókat", amelyek a szocializmus évtizedeit idézték fel. Azután azonban mind kevesebb ilyen emlék maradt, párhuzamosan azzal, hogy a város a többivel együtt fokozatosan átalakult. Hasonló történelmi "leletre" azonban évek óta nem bukkantak. Maga Aretz utoljára 12 évvel ezelőtt bukkant egy olyan lakásra, ahol az utolsó NDK-s reggelit szó szerint érintetlenül az asztalon hagyták
A városi hatóságok most a hogyan továbbon törik a fejüket. A régi épületek szanálása nem állhat meg, de ehhez hasonló "csodát" aligha találnak. Felmerült, hogy mindent érintetlenül hagyva - egyfajta történelmi múzeumként - az ajtóra kiírják: "Itt lakik az NDK."
http://www.168ora.hu/globusz/hihetetlen-idobuborekot-fedeztek-fel-nemetorszagban-30074.html

Kategória: