Meghalt John Updike

76 éves korában, 2009. január 27-én  tüdőrákban meghalt John Updike, amerikai regényíró, elbeszélő, költő, kritikus a Nyúl-tetralógia és a Bech-trilógia szerzője, a modern amerikai próza egyik legkiemelkedőbb képviselője. Updike-ot elsősorban az amerikai középrétegek élete és a kisvárosi lét banalitása izgatta.

1932. március 18-án született a pennsylvaniai Shillingtonban. Gyerekkorában rengeteg problémája volt, pikkelysömörben szenvedett, és dadogott. Minden vágya az volt, hogy elmeneküljön világtól távol eső farmjukról. Az írásra anyja bátorította. Rengeteget olvasott, elsősorban Erle Stanley Gardner, Ellery Queen, Agatha Christie, John Dickson Carr és P. G. Wodehouse volt rá nagy hatással.
Ösztöndíjjal, summa cum laude végzett a Harvard Egyetemen, s közben folyamatosan jelentek meg humoros novellái.
A hírnevet az 1960-ban megjelent első Nyúl-regénye, a Nyúlcipő hozta meg számára. Harry C. Angstrom, azaz a Nyúl történetét később a Nyúlketrec (1972), a Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990) című regényekben folytatta. A regényciklusban az ötvenes évektől a Reagan-korszakig követi az amerikai társadalom életének változásait.
A négy köteten felül Updike egy 182 oldalas novellát is szentelt hősének, 2001-ben pedig újabb kötet jelent meg. A Nyúlfark és más történetek címet viselő folytatás a negyedik kötetben sírba küldött Nyúlról szól, akinek emlékét ezúttal törvénytelen leánya támasztja fel.
A hatvanas években Updike regények sorában ábrázolta az amerikai jómódú középrétegek mindennapjait. Az 1962-ben megjelent A kentaurban a mitológiai történetet használta keretül egy tanár-diák kapcsolat ábrázolásához. Az 1965-ös A farm című kisregényében az emberi együttélés, és a különböző nemzedékek kapcsolatának problémáit vizsgálja. A farmon élő magányos öregasszony, aki alig várja, hogy fia visszatérjen a városból, gyűlölködve fogadja a fiával együtt megérkező asszonyt, és annak első házasságából származó fiát. Updike lenyűgöző érzékenységgel ábrázolja az öregasszony zárt világát, annak minden korlátoltságával együtt.
1970-ben indította útra önéletrajzi ihletésű Bech-sorozatát, a Bech könyve (magyarul Bech bolyong címmel) című regényével.
1984-ben jelent meg Az eastwicki boszokrányok (1984) című regénye, melyből nagysikerű film is készült.
Updike pályája során elnyert számos elismerése közül kiemelkedik a Nyúlketreccel és a Nyúlszívvel elnyert két Pulitzer-díja. Kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.
Magyarul regényei olyan fordítók tolmácsolásában olvashatók, mint Göncz Árpád, Réz Ádám, Ungvári Tamás.

http://konyves.blog.hu/2009/01/27/76_eves_koraban_elhunyt_john_updike
http://www.litera.hu/szemely/updike-john
http://kultura.hu/main.php?folderID=1173&articleID=278639&ctag=articlelist&iid=1
http://www.nytimes.com/2009/01/28/books/28updike.html?ref=opinion

John Updike művek az Idegen Nyelvi Részlegben:
A & P / John Updike
Wife-Wooing / John Updike
Rabbit, Run / John Updike

Kategória: