Idén 150 éves a Big Ben

bigben

Idén 150 éves a

Big Ben

. A név eredetileg a harangot jelölte (hivatalosan Great Bell), de használják a torony és az óra elnevezésére is. Az óraszerkezetet, a viktoriánus korszak műszaki remekművét, 1859. május 31-én avatták fel. Az eredetileg Great Westminster Clocnak nevezett szerkezetet Edmund Beckett Denison tervezte. A világszerte ismert és használt becenév „adományozója” a hagyomány szerint Sir Benjamin Hall, parlamenti képviselő.

Az órának otthont adó torony neve Óratorony (Clock Tower).
1941-ben bombatalálat érte a parlament épületét, de a torony és az óra sértetlen maradt, fáradhatatlanul mérve az időt és ütve az órákat. Jellegzetes hangját (Westminster-ütésnek nevezik) Nagy-Britannia szerte és világszerte közvetítette a rádió, reményt adva mindenkinek, aki csak hallotta.
Az órát hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken húzzák fel kézzel, az eljárás több mint egy óra hosszat tart. Ha egy kicsit siet vagy késik, egy szerelő a helyzettől függően egy régi egypennys érmét tesz az ingára, vagy elveszi róla: elég ugyanis ez a kicsiny súlyeltérés, hogy lelassítsák vagy felgyorsítsák az óraművet kétötöd másodperccel.
http://www.bigben.parliament.uk/

Királyi család, Big Ben, a Manchester United, pub, vörösbegy, Robin Hood, krikett, sznobizmus, királynő, BBC, Shakespeare, tejes tea, fapofa, narancslekvár – ez Anglia, Julian Barnes szatírájában. A regény az ezredforduló után pár évvel játszódik, amikor egy angol milliárdos, Sir Jack kitalálja, hogy az ő életét már csak egy olyasféle mestermű koronázhatja meg, mint Beethoven IX. szimfóniája. Az időtálló projekt hamar körvonalazódik a fejében: létrehozza az Anglia Skanzent, amelyben minden szerinte értékeset, ami angol, összegyűjt és bemutat a hastingsi csatától a sherwoodi erdőig. A panoptikum összeáll,  még a királyi család is átköltözik, a csatorna egyik kis szigetén felállított témaparkba.

Biztosan sokan emlékeznek a 39 lépcsőfok című izgalmas kémregény Don Sharp féle feldolgozására, amelynek lélegzetelállító jelenete volt, amikor a főhős (Robert Powell alakítása) a Big Ben toronyórájának mutatójába kapaszkodva, tehetetlenül lebegve a mélység felett igyekezett visszatartani az órát, melybe időzített bomba volt szerelve.

Julian Barnes: England, England
John Buchan: The Thirty-nine Steps

Kategória: