Ciróka kör

                                                             
        

 

A játékból indul ki minden képességünk, készségünk és jártasságunk, amelyekre szükségünk van az életben.
A mondókákat s a hozzájuk fűződő ölbeli játékokat minden nép hagyományában fellelhetjük. A népköltészet apró remekei az évszázadok során alakultak, csiszolódtak, s nyerték el végső formájukat. Bennük rejlik az anyanyelv minden játékossága, zenéje, ritmusa, sugárzik belőlük az életszeretet.
A gyermek már az anyaméhben átéli első zenei élményeit. Születése után még sokáig nem tudja elkülöníteni saját énjét a külvilágtól. Anyját és önmagát egységként éli meg. Az érintgető, cirógató, testrészeket külön-külön megmozgató játékok, a testi, lelki egymásra hangolódás segítik őt a gyengéd leválásban.
A régi paraszti családokban ösztönösen tudták, hogy a gyermeknek jár az ölben töltött idő élete első éveiben. A höcögtető, hintáztató, csiklandozó, ringató, csúszdáztató stb. játékok szerves részét képezték a hétköznapoknak. A nagy családban bárki játszhatta őket a babával, így a többgenerációs családokban könnyen átöröklődött ez a fajta tudás. Mindenki tudta, ez természetes dolog volt.
A többgenerációs családok megszűnésével megszakadt ez az áthagyományozódás, így ma már tudatosan a felszínre kell hozni, s megmutatni, mit is lehet kezdeni ezekkel az elveszettnek vélt értékekkel.

                                                                
Ma a szülők sokkal tudatosabban keresik, mit tehetnének gyermekük megfelelő fejlődése érdekében. Virágkorát éli minden babáknak kitalált ún. fejlesztő foglalkozás. Ezek között vannak igazán értékes és kevésbé helytálló dolgok. A választás a szülők kezében van. Gyakori a gyermek érdekeinek félreértelmezése, amikor túl sok dolgot zúdítanak rá egyszerre, mintegy siettetve a fejlődését. A jól odafigyelő szülő nem eshet ilyen hibába, hiszen gyermeke visszajelzéseiből tudja, mi a jó számára.
Az ölbeli játékok népszerűsége az utóbbi tízegynéhány évben sokat nőtt. Egyre-másra alakulnak ilyen jellegű kezdeményezések az ország számos pontján.
A gyermekkönyvtárakban is igazi létjogosultsága van, hiszen olyan készségeket fejlesztenek, amelyek a későbbi olvasóvá válást kellőképpen megalapozzák. Megvannak benne a művészeti-, zenei-, anyanyelvi- és érzelmi nevelés alapkövei.
A mondókázás tulajdonképpen játszva tanulás.
Ilyen céllal indult 2009-ben a gyermekkönyvtárban a Ciróka-kör, ahol évről-évre sok mondókával és játékkal ismerkedhetnek meg a részt vevő szülők és gyermekek.


                                                                                     

Időpontok 2011-ben:

október 5.   Képek
október 19.  Képek
november 2. Képek     Videó
november 16. Képek
december 7. Képek
december 21. Képek

Időpontok 2012-ben:

január 4.   Képek
február 1.  Képek
február 15.  Képek
március 7.  Képek
március 21. Képek
április 4. Képek
április 18. Képek
április 25. Képek
május 2. Képek
május 16. Képek
május 30. Képek 
június 6. Képek
június 13. Képek Videó
június 18. Képek 
június 25. Képek
július 2.
július 9.
július 16.
október 3. Képek
október 17. Képek
november 7. Képek
november 21. Képek
december 5. Képek
A foglalkozások minden hónap első és harmadik szerdáján 10 óra 30 perckor kezdődnek a gyermekkönyvtárban. Előzetes bejelentkezés szükséges az adott alkalmat megelőző kedd délig,
telefonon: 36/ 310-363, vagy emailben: gyermekkonyvtar@brody.iif.hu.

Mondókák