Megújult könyvtárak - Aldebrő

Az aldebrői Könyvtár, Információs és Közösségi Hely 2018-ban újult meg. 
Aldebrő község önkormányzata a nyilvános könyvtári szolgáltatás fogadásához – anyagi lehetőségeihez mérten – megteremtette a legszükségesebb feltételeket. A könyvtári szolgáltatások céljára az iskola épületében biztosítottak egy földszinti könyvtárhelyiséget 90 m2-en.
A könyvtárba egy informatika termen keresztül lehetett bejutni, a helyi önkormányzat – az iskolával egyeztetve – ezzel az informatika teremmel bővítette a könyvtári szolgáltató teret, és ezzel új szolgáltatásként az IKT eszközök használatával bővítették a könyvtári szolgáltatások palettáját. Az aldebrői önkormányzat vállalta az ily módon 140 m2-re növekedő könyvtári helyiség felújítását: a megnövekedett alapterű könyvtári helyiség parkettájának felújítását, a volt informatikaterem maradék, már funkcióját vesztett térelválasztó elemeinek kibontását, a falak tisztasági festését, az ablakpárkányok felújítását, a villanykapcsolók, konnektorok cseréjét, a volt informatikaterem használaton kívüli ajtajának elrejtését gipszkartonnal, a függönykarnis farészének helyreigazítását és a jelenlegi sínek eltávolítását.
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából valósult meg a helyiség korszerű bútorozása – az ülőbútorok, a polcok teljes cseréjét, szőnyeg, csoportos használatra alkalmas asztalok beszerzését –, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján. A településen működű 8 osztályos általános iskolába a környező településekről (Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, Kápolna) is fogadnak gyerekeket –, kiemelten fontosnak tartották tehát a 14 éven aluli könyvtárhasználók megcélzását, ezért – a megyében már több helyen megvalósult könyvtári gyereksarok mintájára – egy játékos, a gyerekek igényeit szem előtt tartó gyermek és ifjúsági sarok kialakítását valósították meg.