Hírek

„Több van bennünk 2.” - Család és KarrierPONT

Tisztelettel meghívjuk „Eger Megyei Jogú Város Női Információs és Szolgáltató Központjának létrehozása” című EFOP-1.2.9-17-2017-00042 azonosítószámú projekt előadássorozatára.

Demeter Pál: Egri fényírók és fényirdák - Az egri fényképezés kezdetei 1842–1914

A kötet városunk helytörténete egy szeletének feltárására vállalkozott. A fényképezés napjainkban már természetes dolog. Naponta megszámlálhatatlan mennyiségű fénykép készül. Mindenki fotografál a művészektől a gyermekekig… Ahhoz, hogy ez így alakuljon szükség volt a régi fényképészek – közöttük az egriek – munkásságára. Ők juttatták el az emberek sokaságához a fényképezést. Az ő hatásuk révén vált a kezdetben misztikus dolog a mindennapok szerves részévé.

A hónap verse 2020. október - Weöres Sándor: Kobold-szerenád

koboldOtt fenn az égen
ezüst-fehéren
csend-gondoláján
úszik a Hold.

Itt lenn az éjben
zizegő szélben
ágakat ingat
ezer kobold.

A Hold az éjbe
meredve néz le,
mint egy ívlámpa
a föld felett.

S az éj csapatja
az ágba csapva
zúgja-zenéli
az éneket:

Ceruzarajz a szülőföldről

Erdélyi magyar költők vallomásai a szülőföldről és az édes anyanyelvről

A vallomásokat tolmácsolja: Jónás zoltán
Hegedűn közreműködik: Petró Balázs és Svéd Mátyás

Időpont: 2020. október 22., csütörtök 16.30 óra
Helyszín: Központi Könyvtár, Emelet – Eger, Kossuth L. u. 12.

Cs. Varga István: „Nyújts feléje védő kart…” Kölcsey Ferenc: Himnusz

Cs. Varga István elsősorban Németh László, Jeszenyin és az ars sacra/literatura sacra kutatója. Könyvének címe legszentebb nemzeti imádságunkból való. A „Nyújts feléje védő kart…” Kormos István szerint költészetünk legfontosabb verssora.

Bakacsi Ernő: Árpád álma - könyvbemutató

Bakacsi Ernő szépprózai megfogalmazásában elevenedik meg az ősi magyar múlt e kimagasló eseménye, a diadal regényes története. A szerzőt az igényes dokumentarista próza kiváló művelőjeként ismerjük. Új kötetében nagy bátorsággal fordul a magyar honfoglalás korának kevéssé beszédes, útvesztők sorát rejtő szelete felé.

Család és Karrierpont műhelybeszélgetés - A nők társadalmi szerepvállalása

Tisztelettel meghívjuk „Eger Megyei Jogú Város Női Információs és Szolgáltató Központjának létrehozása” című EFOP-1.2.9-17-2017-00042 azonosítószámú projekt előadására (tájékoztató napjára).

Országos Könyvtári Napok 2020 - Heves megye

Október eleje minden évben az Országos Könyvtári Napok programsorozaté, ahol a könyvtárak különös figyelmet kapnak. Szinte már hagyománnyá vált, hogy erre az időszakra a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár minden Heves megyei KSZR könyvtárát játékra hívja egy online teszt formájában.
Az idei év több okból is rendhagyó a számunkra. A tavalyi év kvíz sikerein, élményein felbuzdulva 2020-ban több online teszttel is kedveskedtünk településeinknek, olvasóinknak.

 

Mentális egészségteszt

Országos Könyvtári Napok 2020

A Bródy Sándor Könyvtár idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, mely a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozata.