Idegen nyelvű újdonságainkból - 2020. január

krimiJanuári újdonságaink közül három különleges kalandregény író és krimiszerző Mary Burton,  Jeffrey Archer valamint Wilbur Smith angol nyelvű könyveit ajánljuk.

Mary Burton amerikai detektívregény író még ismeretlen a hazai közönség előtt, regényei még nem olvashatók magyar fordításban.
Mary Burton imád bűnügyi történeteket írni, történeteiben sorozatgyilosokat üldözni, érdekes karaktereket teremteni, lépésről lépésre végigkövetni a bűnüldözés, a bűnügyi helyszínelés munkáját. De szereti a kora reggeli sétákat is, szeret sütni és imádja három aprócska tacskóját Buddyt, Bellát és Tikit.
Az amerikai Library Journal egyenesen a műfaj egyik nagyágyújához, James Pettersonhoz hasonlítja.
Minden regényéhez alapos kutatómunkát végez, és végigmegy azokon a rendőrségi rutineljárásokon amelyek egy bűntény felderítéséhez elengedhetetlenek. Ehhez gyakran kéri szakértők segítségét, és ő maga is rendszeresen részt vesz kriminológiai szakmai rendezvényeken.

archerJeffrey Archer nagyon termékeny író és novellista, az egyik legismertebb angol író. Igazi nagy mesélő, rengeteg csűrcsavar, összeesküvés, izgalom bontakozik a könyvei lapjain, érdekesek a  szereplők, egyedi a stílusa.
Lord Archer mellesleg angol főrend, regényeiben bennfentesként, kiváló stílussal ír az arisztokrácia életéről, előkelő bentlakásos magániskolákról, az ott uralkodó fegyelemről, diákéletről. A  hetvenes évek közepéig a brit parlament tagja volt. Élete is regényes. 2001-ben negatív hírként járta be a sajtót, hogy négyéves börtönbüntetést kapott, melyet alacsony kockázatot jelentő elítélteknek fenntartott fogházban kellett letöltenie. Hamisan esküdött a Daily Star bulvárújság ellen indított rágalmazási perében, és ezzel az igazságszolgáltatást is félrevezette. Az írónak végül mindössze két évet kellett rácsok közt töltenie. Sikerült ezt is az előnyére fordítania, nagy sikerű könyvet adott ki a börtönben vezetett naplójából, majd később színdarabot is írt belőle.

wilburWilbur Smith dél-afrikai író egy farmon nőtt fel, gyermekkorában sokat vadászott és túrázott. Az édesanyjától kapott könyvek felkeltették az érdeklődését a regények és az írás iránt. Édesanyja ízlése széleskörű volt, kalandregényeket is szívesen olvasott, amelyek a fiatal Wilburnek is tetszettek. A Rhodes Egyetemen-re jelentkezett, hogy újságíró lehessen, de merev, viktoriánus apjának, aki életében egy könyvet sem olvasott, más tervei voltak. "Ne légy bolond" - mondta - "Éhen fogsz halni. Menj és keress egy rendes állást."
Így Wilbur Smith vonakodva bár, de adóellenőr lett. Első házassága 24 évesen - "Túlságosan fiatalon" - válással végződött.
Hogy enyhítse a fájdalmát elkezdett regényeket írni. Így sikerült elmenekülnie az élet és a munka valósága elől, belemerült szereplőinek életébe és azok életének színhelyeibe. Hirtelen egy olyan világban találta magát, ahol mindent ő irányíthatott. Regényei feszes tempójúak, különleges atmoszférájúak.
Wilbur Smith sok időt tölt utazással, új, lehetséges regény helyszínek felfedezésével. Elkötelezettséget érez szülői kontinensének emberei és állatvilága iránt és ez az érdeklodés tükröződik regényeiben is.
Hatvanas éveiben már odafigyel étrendjére, leszokott a dohányzásról, jó kondiban van. Elég jól ahhoz - mondja ő - hogy addig írjon, amíg lesznek történetek, amiket elmondhat. 

Az alábbi új könyvek érkeztek gyűjteményünkbe:

Mary Burton: 7th Victim, I am Watching You

Jeffrey Archer: Kane and Abel, Shall We Tell the President?, The Sins of the Father

Wilbur Smith: The Sounds of Thunder, The Sparrow Falls, Vicious Circle

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: