Kötetbemutatóval búcsúzik az 1956-os kiállítás a Bródy Sándor Könyvtárban

„Friss szelek, fényes szelek fújnak...”
Emlékkiállítás és rendezvénysorozat Egerben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a Dobó István Vármúzeummal és a Magyar Országos Levéltár Heves Megyei Levéltárával közösen emlékkiállítást rendezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére, mely 2016. december 17-ig, szombatig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A kiállítás bemutatta az 1956-os forradalom és szabadságharc egri és Heves megyei történéseit. Fontosnak tartottuk, hogy a 60. évfordulón a különböző korosztályok megismerjék az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeit, hátterét, ok-okozati összefüggéseit. A kiállítás írásos és tárgyi emlékei nemcsak a forradalom eseményeit, hanem az azt körbeölelő történelmi és társadalmi hátteret is felelevenítették. Külön öröm volt számunkra, hogy a könyvtár felhívására sok személyes tárgyi és írásos emlék érkezett be, melyek méltóképpen gazdagították a tárlatot.

A kiállításhoz kapcsolódó utolsó programra 2016. december 16-án, pénteken kerül sor. Ekkor mutatjuk be Szecskó Károly hiánypótló kötetét, mely az Emberi sorsok 1956 címet viseli.
Szecskó Károly történész évtizedek óta foglalkozik a témával, s az egri résztvevők java részét személyesen ismerte. Az elhunyt forradalmárokról készült kötetében feldolgozta a Heves Megyei Levéltár iratait, a sajtótermékeket, a résztvevők és családtagjaik visszaemlékezéseit, valamint engedélyükkel a bírósági dokumentumokat, tárgyalási jegyzőkönyveket is.

Az emlékkiállítást és a kötet megjelenését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta és "A Magyar Szabadság Éve" elnevezésű programsorozat keretében valósult meg."
A kötet megjelentetéséhez szükséges önrészt Eger Önkormányzata biztosította.

Kategória: 
Hírek: