What is Thanksgiving?

Az Amerikai Egyesült Államokban ma tartják a hálaadás napját, a Thanksgiving Day-t, amely nemcsak nemzeti ünnep, hanem a karácsony mellett a legnagyobb családi esemény is. Ehhez ajánljuk a Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményben a What is Thanksgiving?, Thanks for Thanksgiving, valamint T is for turkey című könyvünket.

katalógusunkban: www.brody.iif.hu/WebPac/CorvinaWeb   www.brody.iif.hu/WebPac/CorvinaWeb    www.brody.iif.hu/WebPac/CorvinaWeb

A hagyomány szerint a Mayfloweren érkezett puritánok (szélsőséges vallási és politikai elveikért üldözött protestáns kivándorlók), akiket "zarándok atyáknak" neveztek, tartották az első hálaadást 1621-ben, betakarítás után. A telepeseknek a wampanoag indiánok tanították meg a vadászatot, a helyi növények (kukorica, sütőtök stb.) termesztését, juharszirup csapolást és más, a túléléshez szükséges ismereteket. Ezért az őszi jó termést egy közös lakomával ünnepelték meg. Az első hivatalosan is deklarált thanksgiving 1637-ben volt, ahol az angol gyarmatosítók a pequot indiánok lemészárlását ünnepelték meg. Nemzeti ünneppé George Washington tette 1789-ben, majd Lincoln elnök 1863-ban november utolsó csütörtökjét tette meg a hálaadás ünnepévé. Franklin Roosevelt elnöksége alatt már november negyedik csütörtökje lett a hivatalos nemzeti ünnep.
Ezen a napon fogy az Egyesült Államokban a legtöbb pulyka, azért nevezik Turkey Day-nek, T-Day-nek is a hálaadást. Más hagyományos ételeket is felszolgálnak ilyenkor családi körben, pl. áfonyaszószt, krumplipürét, sütőtököt, kukoricát. A családtagok még távolról is összegyűlnek a közös ünnepre. Másnap kezdődik a karácsonyi szezon is a black friday árengedményeivel.
Az őslakoson ezen a napon tartják a Nemzeti Gyásznapot (National Day of Mourning).

forrás: hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1laad%C3%A1s    mult-kor.hu/mit-unnepel-amerika-a-halaadas-napjan-20161124
Magyarországon a hálaadást december 31-én tartjuk, a katolikus templomokban év végi hálaadó szentmisével.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: