Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2016. november

Andy Weir: The Martian „Egyszerűen letehetetlen ez a könyv! A jól megírt, eredeti sztori, az érdekes, valószerű karakterek, és az elképesztő technikai hitelesség ritka kombinációja… olyan, mintha a MacGyver-t keresztezték volna A rejtelmes szigettel." Chris Hadfield asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka. „ Weir iszonyúan szórakoztató és nagyigényű túlélő thrillert írt, egy „MacGyver a Marson”-sztorit, ami épp olyan valóságos és szívfacsaró, mint az Apollo 13 igaz története."  Ernest Cline, a Ready Player One szerzője. „Erős, ütős és tökös. Robinson Crusoe a Marson, huszonegyedik századi stílusban. Mielőtt ezt a könyvet elkezded, gondoskodj magadnak szabadidőről – kelleni fog, mert eszedben sem lesz letenni.”  Steve Berry, New York Times bestseller szerző
Magyarul Rusznyák Csaba fordításában olvashatjuk, a "Marsit". A könyv alapján Ridley Scott készített filmet Mentőexpedíció címmel.

murderPons - Murder in the Moonlight – 14 rövid bűnügyi történet angolul tanulóknak
A B1-es szintű rövid, izgalmas krimik segítik a nyelvtudás fejlesztését. A nehezebb angol szavak jelentése megtalálható az oldalak alján, a kötet végén pedig szószedet mentesít a szótárazástól. Az olvasmányokhoz letölthető hanganyag is tartozik.
 


falkRita Falk: Winterkartoffelknödel
Egy ilyen cím nem takarhat unalmas, hétköznapi történetet. Rita Falk bajor írónő hamisítatlan bajor hangulatot árasztó regényeinek első darabját azoknak ajánljuk, akik szeretik a vidám krimiket, a jó kis gyilkosságokat, a kisvárosi hangulatot, az érdekes és átlagosnak semmiképpen nem mondható karaktereket, a vicces párbeszédeket.
A Winterkartoffelknödel főszereplőjét a rendőr Franz Eberhofert, fegyelmi okokból áthelyezik a nyüzsgő nagyvárosból csendes kis szülőfalujába, a jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenbe. Élete itt néha túlságosan is nyugodt mederben folydogál, esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget. Napközbeni kedvenc tartózkodási helye pedig süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. A békés hétköznapokba azonban időnként zavaró események tolakodnak be. Itt van mindjárt a Neuhofer család, amelynek tagjai a legkülönösebb módokat választják az elhalálozásra. Annyira különös módokat, hogy Franz nyomozói szimata feléled és elhatározza, hogy utánanéz egy kicsit a morbid haláleseteknek. Ahogy egyre több gyanús körülményt fedez fel, az ügy is egyre érdekesebbé, ugyanakkor hátborzongatóbbá is válik.
Épüljünk be ebbe a remek kisvárosi miliőbe, hagyjuk magunkat elandalítani néhány véres gyilkossággal és szerezzünk magunknak pár felhőtlen és nagyon vidám órát. És persze ne feledjük nagyi bajor receptjeit sem!
Rita Falk regényéből film is készült, pillantsunk bele a Winterkartoffelknödel filmváltozatába, érezzünk rá a hangulatra, és rohanni fogunk a könyvtárba a könyvért. A magyar fordítást Balla Juditnak köszönhetjük, a címe sem meglepetés, Télikrumpligombóc
https://www.youtube.com/watch?v=Y5SQC4CYUTU
Rita Falkról itt olvashatunk
https://www.lovelybooks.de/autor/Rita-Falk/
Ez pedig Franz Eberhofer falusi rendőr honlapja
http://www.franz-eberhofer.de/

 teatimaAlexander McCall Smith: Tea Time for the Traditionally Built (The No. 1 Ladies' Detective Agency 10.)
Alexander McCall Smith nemcsak az orvosi jog és a bioetika professzora valamint elismert szakértője, hanem számos könyvsorozat szerzője is. A skót származású jogtudós és író Rhodéziában (ma Zimbabwe) született és nőtt fel, de hosszú ideig élt és tanított Botswanaban is. A legismertebb regényfolyama talán a Női nyomozóiroda (The No. 1 Ladies' Detective Agency) sorozat, amelyhez ez a könyv is tartozik. Ezen kívül még jó néhány könyvsorozat fűződik a nevéhez, mint például a Portugál rendhagyó igék (Portuguese Irregular Verbs), Kordbársony kúriák (Corduroy Mansions), és a 44 Scotland Street.
Alexander McCall Smith „The No. 1 Ladies' Detective Agency” történetei nem krimik, szó sincs rejtélyről, az egész történeten átívelő feszültségről. Inkább apróbb, hétköznapibb ügyek láncolatairól olvashatunk, helyenként előre sejthető megoldásokkal. A történetetek zamatát a békés hangulat, a finom humor, az egzotikus helyszín, és a szimpatikus életfilozófia adja. Kedves, nyugis, barátságos sorozat, az afrikai életről, a botswanai mindennapokról melyek középpontjában a legendásan gyors észjárással, ravaszsággal és tökéletes ösztönnel megáldott, szókimondó és talpraesett Mma Ramotswe áll.
Az egyszerű, illetve leegyszerűsített nyelvezet miatt könnyen olvasható!

kurlovaKurlova, I. V.: Nacinaem citat' po-russki!
Egy remek olvasókönyvet ajánlunk az oroszul tanulóknak. A szövegekhez kérdések és feladatok is tartoznak, így iskolai nyelvórák hasznos kiegészítője is lehet. A szövegek kezdő szintű nyelvtanulóknak készültek, és mivel CD is tartozik hozzájuk, nemcsak olvashatók, hanem hallgathatók is.


winstonFrauke Scheunemann: Agent auf leisen Pfoten
A nevem Winston. Winston Churchill. Kira pedig a legjobb barátom. Együtt élünk az Árnyas fasorban egy szép nagy házban.
Egy nap szokásunkhoz híven elégedetten heverésztünk a nappaliban: hagytam, hadd simogassa Kira a bundámat, én pedig cserébe doromboltam neki egy kicsit. Felőlem akár örökké így maradhatott volna minden. De nem így történt!
Ugyanis valaki elrabolta Kira osztálytársnőjét, Emíliát, váltságdíjat követelt a szülőktől, a rendőrség pedig sötétben tapogatózott. Így aztán Szuper-Winston sem heverészhetett ölbe tett manccsal, hanem félelmet nem ismerve kénytelen volt a bűnöző nyomába eredni.
A csalhatatlan szimatú kandúr segítségére siettek a hátsó udvar macskái, Kira váratlanul betoppanó nagymamája és a két jó barát, Tom és Pauli. A nyomozás pedig elindult puha mancson!
Frauke Scheunemann Winston történeteinek eddig megjelent összes darabját ajánljuk a cicák és az izgalmas történetek kedvelőinek. A Winston történetek igazi családi könyvek, gyerekek és szüleik egyaránt kedvelni fogják, csak össze ne vesszenek, hogy ki olvassa előbb. Ezért célszerű egyszerre több részt is hazavinni a sorozatból. A könyvekhez CD-ék is tartoznak, amelyek a szövegtől függetlenül hangos könyvként élvezhetők, vagy a szöveggel párhuzamosan, azt kiegészítve is hallgathatók.
A Winston sorozat egyes darabjai Totth Gitta fordításában magyarul is olvashatók. A most ismertetett regény magyar címe: Szimatol a macska banda.
https://www.lovelybooks.de/autor/Frauke-Scheunemann/
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: