OKTÓBERI PROGRAM CSEMEGE

Októberben a HEVESTÉKA könyvtárak bővelkedtek a színesebbnél színesebb programokban, hiszen közel 100 programot valósítottunk meg ez alatt az egy hónap alatt Heves megye Könyvtári Információs és Közösségi Helyein.

A programok számát növelte, hogy az Országos Könyvtári Napok ideje alatt számos író-olvasó találkozót, bábelőadást, kézműves foglalkozást és meseelőadást szerveztünk, támogattunk a könyvtárak számára. 
 
Az októberben megszervezett programok sokaságából most - kivételesen - az első öt helyezettről számolunk be: 
 
1. hely: KönyvtárMozi 
2. hely: Galagonya Bábszínház 
3. hely: Babszem Jankó Gyermekszínház helyen holtversenyben: 
4. helyen holtversenyben:
    Net-chat 
    Dániel András író-olvasó találkozó 
    Mesezenede 
    Csodaszemüveg 
    Mesekosár 
    Ki játszik ilyet? Játékfoglalkozás 
5. helyen holtversenyben:
    Finy Petra író-olvasó találkozó 
    Nyulász Péter író-olvasó találkozó 
    Lackfi János író-olvasó találkozó 
    Lackfi János és Gryllus Dániel író-olvasó találkozó 
    Könyvekbe zárt egészség 
    Diabéteszesen is egészségesen! 
    Miazami 
    Hagyományőrző 
    Ökopraktikák 
 
1. hely: KönyvtárMozi:
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár HEVESTÉKA Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerének egy éve indult szolgáltatása. A KönyvtárMoziban a kistelepülésen élők a magyar filmkultúra alapvető értékeivel találkozhatnak.
A közösségi szolgáltatás célja, hogy a könyvtárak kisközösségei is részesüljenek a mozi élményében. A belépés ingyenes, de feltétele a helyi könyvtári tagság.
A júniusi vetítések legnépszerűbb filmje: Magyar népmesék I. (alkotók: Haui József, Horváth Mária, Jankovics Marcell, Lisziák Elek, Lőrincz László, Tóth Pál, Szilágyi Ildikó, Ujváry László)
A KönyvtárMozi honlapja ITT érhető el.
Októberi híreinkben:
 
 
2. hely: Galagonya Bábszínház: 
A Galagonya Bábszínház egy utazó bábszínház, akik nép-, tündér- és állatmeséket játszanak. Hagyományos paravános technikával dolgoznak, közönségük elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek. A bábelőadásaikban szereplő csodálatos bábokat és díszleteket maguk tervezik és készítik el. Sok mesét dolgoztak már fel, ám van közöttük olyan is, mely sajátjuk. 
Kedvelt előadásaik közé tartoznak a Vándormanók; Tarka rét manói; Szorgalmas és rest leány; Kecskegidák és a farkas; Kiskakas gyémántfélkrajcárja
 
 
3. hely: Babszem Jankó Gyermekszínház
A Babszem Jankó Gyermekszínház társulata tizenöt éve készít mesejátékokat és zenés foglalkoztató műsorokat óvodás és kisiskolás gyermekek részére. A előadásokon arra törekednek, hogy – a klasszikus gyermekszínházi hagyományokat figyelembe véve – apró nézőik résztvevőkké váljanak a színpadi eseményekben, s hogy a gyerekek igényesen kialakított és humorral átszőtt történetekben gyönyörködhessenek. 
Kedvelt előadásaik: Együgyű Misó; Hopp Juliska, Az aranyszőrű bárány 
 
4. helyen: 
Net-chat
A Net-chat digitális információszerzést segítő foglalkozássorozat  felnőttek számára. A számítógép és internet-használati foglalkozássorozat minimum 3 napon keresztül, napi 3-4 órán át tart. A foglalkozássorozaton részt vevők megismerkedhetnek az elektronikus levelezéssel, a Google szolgáltatásaival, weboldalakkal és böngészőkkel is. 
 
Dániel András író-olvasó találkozó 
Az interaktív irodalmi beszélgetésen Dániel András íróval találkoznak a gyerekek. Megismerkednek műveivel, szereplőivel, pl. a kuflikkal: Zödönnel, Bélabával, Hildával, Titusszal, Valérral, Pofánkával és Fityirccel. 
 
Októberi híreinkben: Kuflik jártak Mikófalván
 
Mesezenede
Az interaktív zenei foglalkozás játékkal, mondókákkal, versekkel, zenével, tánccal, kézművességgel varázsolja el a gyerekeket.
 
Októberi híreinkben: 
 
Csodaszemüveg
 
 
Játékos, mozgásos interaktív könyvtári foglalkozás a kortárs gyermekirodalomból óvodásoknak, valamint 1-2. osztályosoknak. 
 
 
 
Mesekosár
 
A gyermekeket a hagyományos magyar mesemondással és a magyar népmesék világával megismertető komplex programsorozat mesékkel, játékokkal, kézművességgel.
 
 
Ki játszik ilyet? játékfoglalkozás
Játéktörténeti kalandozásaink során megismerkedünk az ókori, a honfoglaláskori és a középkori emberek játékaival. Beszélgetünk a népi játékokról, majd összemérjük erőnket és tudásunkat egy-egy játékban! Lesz malmozás, kockavetés és zúgattyúzás. Mert játszani jó!
A játékfoglalkozást bármelyik korosztálynak ajánljuk!
 
 
 
5. helyen: 
Finy Petra író-olvasó találkozó 
 
A kortárs magyar írónővel, Finy Petrával találkoznak a gyerekek, aki versekkel, mesékkel varázsolja el őket, s bábok és képzeletbeli tárgyak segítségével eleveníti meg az óvodások, iskolások előtt a műveit. 
 
 
 
Nyulász Péter író-olvasó találkozó 
 
A találkozó során Nyulász Péter Miazami és Zsubatta c. mondókás könyveit ismerteti meg az óvodásokkal, majd találós kérdéseket, verseket tanít meg a gyerekekkel. Az iskolás korosztályt Helka és Ciprián birodalmába varázsolja el, majd a gyerekek betekintést nyernek a trilógia többi kötetébe is.
 
 
Író-olvasó találkozó Lackfi Jánossal
 
Lackfi János az irodalomról, a költészetről, a magyar nyelv kifejezési eszközeinek kimeríthetetlen tárházáról élvezetes, a műveiből vett idézetekkel gazdagított, szórakoztatva tanító ismereteket nyújt a gyerekek számára. 
 
 
Író-olvasó találkozó Lackfi-Gryllus párosítással
 
Hogyan jelenik meg a versben a zene, és hogyan válik muzsikává a szavak mintázata? Kiderül a találkozón, melyen Lackfi János a fergeteges humorával, Gryllus Dániel pedig fantasztikus muzsikájával várja a gyerekeket. 
 
Könyvekbe zárt egészség! 
 
Beszélgessünk az egészségről, az egészséges életmódról egy csésze gyógynövényből készített tea mellett. Fürkésszük a gyógynövények áldásos hatásait. Hívjuk segítségül a könyveket is, hogy felfedezhessük a könyvekbe zárt egészséget!

 
Diabéteszesen is egészségesen! 
 Életmód- és diétás tanácsadás, könyvajánlás az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségekről, tájékoztatás szövődményeikről és megelőzésükről. A programon részt vevők alternatív gyógymódokat is hallhatnak a vércukorszint csökkentésére. Igény esetén ételkóstolóval és vércukorszint méréssel egybekötve.
 
Októberi híreinkben:
 
Miazami
Játékos interaktív könyvtári foglalkozás humoros nyelvi játékokkal, kitalálós versikékkel óvodásoknak, alsó tagozatosoknak.
 
 
Hagyományőrző
A foglalkozáson ma is élő, illetve már csak hallomásból ismert népi hagyományokat idézünk fel könyvek, zenék, mozgóképek (videó részletek) felhasználásával. A népi hagyományok ünnepkörönként kerülnek bemutatásra:
1. Tavaszi ünnepkör: farsang, húsvét, pünkösd
2. Őszi ünnepkör: szüret, lakodalom, napokhoz fűződő szokások
                         3.  Téli ünnepkör: Szent Miklós naptól Vízkeresztig
 
Ökopraktikák
Hogyan tegyünk otthon a környezetért? Beszélgetés a környezetvédelem otthoni lehetőségeiről Nagy Réka: Ökoanyu és Ökobaba című könyvei alapján.
 
 
 
 
 
Egyéb hírek a HEVESTÉKA könyvtárak októberi programjairól:
 
 
 
 
Kapcsolódó képgalériák: 
Kategória: 
Hírek: