Januári könyvajánló

Frei Tamás: A bankár

Jamaicán a rendőrségi terepjárók már dübörögnek, hogy kézre kerítsék a Magyarországról óriási vagyont "kimenekítő" és a távoli karibi szigeten bujkáló, korrupt pesti bankárt. Az Országos Jelzáloghitelbank elnökének privát gépén irtózatos erejű pokolgépet rejtettek el, és csupán percek kérdése, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb milliárdosát a feleségével együtt a levegőbe repítsék. André, a leszerelt légiós és szerelme, Adrienn e pillanatban fordul rá a genovai főutcára, de a rövid mézesheteknek egy orosz bérgyilkos vet véget, aki már a nyomukban liheg. A Megmentőből megismert André sorsdöntő válaszút elé kerül; cserbenhagyja Adriennt, amint korábbi élete megkísérti? Megtalálja a bankárt, akinek kapzsi mohósága Magyarországot végveszélybe sodorja? És mindezek után vajon visszatalál önmagához, vagy a dühödt bosszú olyan helyekre hajtja, ahonnan már nincs visszaút?

 

Todd Burpo: Igazából mennyország

Az Igazából mennyország az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere, 2010 novembere óta vezeti az amerikai sikerlistákat. Nemcsak azért, mert egy tüneményesen megírt történet, hanem mert Colton Burpo, a klinikai halálon átesett kisfiú esete a szkeptikusokat is elbizonytalanította, a viták megtöltötték a sajtót, hírtelevíziók is foglalkoztak vele. Egy négyéves kisfiúnak műtét közben leállt a szíve, de az orvosoknak sikerült újraéleszteniük. Amikor magához tért, csupa olyasmiről kezdett mesélni, amiről valójában nem is tudhatott. A mennyországban járt, és arról beszélt, hogy lenézett az orvosra, aki operálta, és látta a várószobában imádkozó apját is. A családja nem tudta, mit gondoljon, de a kisfiú megdönthetetlennek látszó bizonyítékokkal állt elő. Elárulta, hogy találkozott meg sem született nővérével, akiről senki sem tett említést neki. Találkozott dédapjával, aki születése előtt harminc évvel halt meg, a beszélgetéseikből pedig olyan részletek derültek ki, amelyekről senkitől sem tudhatott. Colton leírja a lovat, amit csak Jézus tud megülni, mesél arról, milyen igazán nagy Isten és a trónusa, és hogy a Szentlélek hogyan bocsát le fentről erőt, hogy segítsen rajtunk. A történet, amelyet édesapja mond el, de gyakran Colton saját szavaival, megindítóan egyszerű üzenetet hordoz arról, hogy a mennyország valóban létezik. És arról, hogy az embereknek fel kell készülniük a végső összecsapásra.

 

Kate Chopin: Ébredés


Edna Pontellier huszonnyolc éves, kétgyermekes, előkelő nő a 19. század végi Amerikában. Tizenévesen már angol klasszikusokat olvas, és politikai, teológiai kérdésekről vitatkozik. Messzire csapongó lelkét, élénk szellemét, vibráló műveltségét azonban a korabeli nők számára kiszabott társadalmi korlátok miatt örökre el kell temetnie: házasságkötése után meg kell elégednie a kizárólagos feleség- és anyaszereppel.
Egy nyár, melyet a New Orleans melletti tengerparton tölt, újra megpendíti lelkében az elfeledett húrokat, ráébred arra, hogy szűkre szabott életénél többre, másra is vágyik. Nem képes, mint a többi nő, "valóságos megtiszteltetésnek érezni, hogy önmagát mint önálló személyt teljesen háttérbe szoríthatja." A drasztikus fordulatban jelentős szerep jut a társadalmi korlátokat áttörő különc zongoraművésznőnek, és egy Robert Lebrun nevű fiatal férfinak is.

 

Bächer Iván: Emberevő


Csak az ember főz. A többi hideget eszik.
Az ember viszont nehezen kerülheti el, hogy – ha nem is tud, ha nem is szokott – legalább néha, hébe-korba rá ne kényszerüljön valami konyhai ténykedésre. És ha mégsem, hát megismerszik abból is. A konyhában nem lehet hazudni. Ott mindenki magamagát adja. Készíts nekem egy jó reggelit, és megmondom, ki vagy. Sok emberem sokféle volt, de egy dologban szinte kivétel nélkül egyeztek: jól és kedvvel sütöttek, főztek valamennyien.
Ebben a könyvben most csakis e szempontból veszem őket sorba… Mestereimet, tanítóimat, őseimet, rokonaimat, barátaimat, barátnőimet, társaimat eszem végig.

 

Georgette Heyer: Külnös özvegység


Elinor Rochdale nem abba a hintóba száll, amelyet érte küldtek, így nem reménybeli munkaadójánál, hanem a rossz hírű és romlott, ám éppen halálán lévő fiatal Eustace Cheviot birtokán találja magát. Eustace Cheviot unokabátyja, Lord Carlyon meggyőzi Elinort, hogy pusztán anyagi megfontolásból menjen feleségül unokaöccséhez. Reggelre Elinor gazdag özvegy, de egy nemzetközi kémjátszma kellős közepén találja magát: betörők, hívatlan vendégek és gyilkosság zavarja lelki nyugalmát. És Mr. Carlyon nem hagyja békén... Georgette Heyer az egyik legkedveltebb történelmiregény-szerző, több mint ötven könyvet írt. Könyveinek többsége a XIX. század elején játszódik. Első regénye, melyet tizenöt éves korában írt betegségből lábadozó fivére szórakoztatására, 1921-ben jelent meg. Bár leginkább történelmi regényeiről ismert, detektívtörténeteket is írt. Georgette Heyer 1974-ben, hetvenegy éves korában hunyt el.

 

Susan Hill: A fekete ruhás nő


Arthur Kippst, a fiatal ügyvédet főnöke egy isten háta mögötti angol városkába küldi, hogy rendezzen egy hagyatéki ügyet. Arthur a halott ügyfél, a néhai Alice Drablow házába költözik be, hogy minden családi iratot feldolgozhasson. Nemsokára kiderül, hogy a kastély sötét és tragikus titkokkal van tele, a helyiek pedig a babonák világában élik mindennapjaikat. Arthur akkor ijed meg igazán, amikor Mrs. Drablow temetésén a gyászolók között felfigyel egy fekete ruhát viselő, sápadt és beteges női alakra, akiről kiderül, hogy maga is rég halott. Valaha szép lehetett, ma már csak valami erős negatív érzelem lehel némi életet az arcába. Az a hiedelem járja a helyiek között, ahol megjelenik, ott hamarosan meghal egy gyermek. Érthetetlen és fájdalmas események veszik kezdetüket. A mesélő, Arthur Kipps, vajon függetlenítheti-e magát a fekete ruhás nő hatásától? Susan Hill ma az egyik legismertebb misztikus krimi- és detektívregény-író Angliában. A fekete ruhás nő című regénye gótikus stílusú kísértettörténet, melyet Edgar Allan Poe is megirigyelhetne.

 

Müller Péter: Jóskönyv


A szerző húsz évig tanulmányozta az ősi kínai Ji-Kinget, a világ egyetlen könyvét, amellyel beszélni lehet: kérdezni tőle, s mint eleven bölcs, válaszol. A hagyomány szerint valóban láthatatlan "szent szellemek" (kínaiul: sen) állnak mögötte. Akik segítik azokat, akik sorsuk problémáival hozzájuk fordulnak. A Ji King Keleten évezredek óta az emberek tanácsadója. Nyugaton elsősorban R. Wilhelm és C.G. Jung hatására terjedt el (aki harminc éven át maga is használta sorsanalízis és terápia céljából). Ma már alig van olyan otthon, amelynek könyvespolcáról hiányozna ez a csodálatos mű: egyre többen lesznek, akik bölcs tanácsadóként hívják segítségül.

 

Dr. Csernus Imre – Dobai Benedek – Tárnok Alfonz: Drogma


„A Drogma ma már kultuszkönyv. Nyolc évvel ezelőtt született, mégis aktuálisabb, mint valaha. A szerző ezúttal tükröt tart önmaga elé, és a szöveghez fűzött kommentárjaiban kegyetlen őszinteséggel néz szembe egykori önmagával. Nem csak a szenvedélyről és a szenvedésről szól, hanem magáról a függésről. A „Narkósról”, aki lehet drog-, gyógyszer-, alkohol-, játék-, társ vagy akár Csernus-függő is... Arról, hogy mit lehet tenni, ha valaki végképp elvesztette a kontrollt, és zsákutcába kormányozta magát.
A Drogma hét nap története. Dr. Csernus Imre hét napjáé, amelyeken különös sorsok bontakoznak ki az olvasók előtt. Hát nap, amelynek eseményeihez Dr. Csernus két egykori betege fűz megjegyzéseket – hol metsző cinizmussal. Hét nap, amelyeknek sikeréért újra és újra meg kell küzdeni.”
A Drogma a lángolásról, a szenvedélyről, a hitről és a belső békéről szól. Korábbi változata - amelyet 8 évvel ezelőtt írtam - az életről vallott gondolataim durva megfogalmazása volt, a most, november elején megjelenő átdolgozott, bővített »új« Drogma egy önkritikus, öniróniával teli könyv, egy sokkal érettebb írás, amelyben az is benne van, hogy hogyan lehet mindezeket megszerezni."

 

Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2012


A 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során két kötetben jelent meg a felsőoktatási intézmények által meghirdetett, 2012. szeptemberben induló képzésekről szóló tájékoztató. Ez a kötet az érettségivel rendelkező, illetve a 2012 tavaszán érettségiző jelentkezőknek szól. A kiadvány tartalmazza a jelentkezés szabályait és hasznos tudnivalóit, továbbá a felsőoktatási intézmények által meghirdetett alapképzéseket és egységes, osztatlan képzéseket, valamint a felsőfokú szakképzési lehetőségeket.

 

Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója – 2012. szeptemberben induló képzések DIPLOMÁSOKNAK


A 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során két kötetben jelent meg a felsőoktatási intézmények által meghirdetett, 2012. szeptemberben induló képzésekről szóló tájékoztató.
Ez a kötet a 2012/2013-as tanévben induló, mesterképzésekre jelentkezők számára készült. A mesterképzésre jelentkezők arra vállalkoznak, hogy az alapképzés során megszerzett ismereteikre, elsajátított kritikai gondolkodásukra és problémamegoldó képességükre, illetve a minőség iránti igényünkre alapozva tudásukat egy adott szakterületen bővítsék és elmélyítsék. A szisztematikus és kreatív szellemi munka szabad és felelősségteljes világába való belépéshez ki kell állni az egyetemek és főiskolák által meghatározott felvételi megmérettetés próbáját, ehhez pedig a felsőoktatási jelentkezésen keresztül vezet az út. Fontos, hogy ezt az „egyszerű adminisztratív lépést” a jelentkezési feltételek alapos mérlegelése után, az eljárási szabályokat pontosan betartva tegyék meg. Ehhez nyújt támpontokat a felsőoktatási intézmények képzési kínálatát és a felvételi eljárás szabályait ismertető kötet.


Felvételi tájoló 2012


Milyen képzéseket kínálnak a hazai felsőoktatási intézmények? Melyik a "legobb" egyetem vagy főiskola? Ahány jelentkező, annyi válasz, és még több szempont... A Felvételi tájolót azoknak ajánljuk, akik minden szempontot mérlegelve szeretnék eldönteni, mely intézményben, szakon folytatnák felsőfokú tanulmányaikat. Kiadványunk részletesen bemutatja az érettségi után választható képzéseket: a szakleírások áttekintik a bekerüléshez szükséges feltételeket, a választható szakirányokat, specializációkat, a legérzékletesebb felvételi statisztikai mutatókat (jelentkezők, felvettek adatai, ponthatárok, bejutási arányok az adott szakon). A Felvételi tájoló a hasonló képzések, ún. rokon szakok közötti eligazodásban, valamint a bachelor diploma után pályázható mesterszakok áttekintésében is hasznos segítséget nyújt. Tovább árnyalják a képet a szakonként összegyűjtött munkaerő-piaci lehetőségek és elvárások, a kereseti információk, melyek hozzásegítik a felvételizőket, hogy a későbbi elhelyezkedési esélyeiket is mérlegelve választhassanak pályát. A legfrissebb országos diplomás pályakövetési kutatás eredményei alapján pedig képzésterületenként számolunk be a munkakeresés kihívásaival már szembesült diplomások tapasztalatairól is.


 


 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: