Helyismereti hírek

"Légy résen!” : száz éve alakult az első egri cserkészcsapat a Dobóban

Mindez napra pontosan száz éve, 1921. szeptember 24-én, egy szombati napon történt, éppen annak a tanévnek az elején (1921/22), amikor az intézmény, az Egri Magyar Királyi Állami Főreáliskola felvette Dobó István nevét. Az alábbi összeállítás a jubileum kapcsán csak az egri kezdeteket veszi górcső alá. A két világháború között a városban működő cserkészcsapatok bemutatása talán egy külön könyvet is megérne.

Okleveles menyasszonyok

Hallottak már okleveles menyasszonyról? Helyismereti gyűjteményünk Hely-ismered? sorozatában a Líceum 1945 előtti múltjából osztunk meg egy érdekességet.

Okleveles menyasszonyok és tényleges menyasszonyok találkozása a Kalász menyasszonyiskoláján : kitűnően sikerült az iskola bemutatója.

Az érsekkerti Kioszk

Egy kis épület majdnem 100 éves története

Trianon és az országzászló mozgalom története

1920. június 4., 16:32 perc. Van magyar, ki ezt a dátumot és időpont megjelölést nem ismeri? Ekkor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban - a győztes hatalmak szempontjából nézve - azt a békeszerződést, ami alapjaiban határozta meg az elkövetkező évek Magyarországának nemzetközi mozgásterét. A Trianont követő országzászló mozgalomról osztunk meg néhány megyei érdekességet.

Magyar hősök emlékünnepe - Magyar Hősök Napja

Május utolsó vasárnapja nem csak gyereknap, hanem a Magyar Hősök Napja is.

Elhunyt Puhl Sándor, világhírű labdarúgó játékvezető

Puhl Sándor (1955-2021), Eger és Emőd díszpolgára, évekig élt a hevesi megyeszékhelyen, majd szolgálta a megye labdarúgását, mint a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának elnöke.

Ez is „Szaki”, ha nem is kőkorszaki, avagy a Szálloda utcai Szakszervezeti székház

Hely-ismered? - A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyismereti retró-sorozata

Opera és operett? A Szuperett is "ebből" lett?!

Hely-ismered? : A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyismereti retró-sorozata

A szülőföld szeretete - rendhagyó emlékezés Törőcsik Marira

Számtalan írás, összeállítás készült Törőcsik Mari, a nemzet színészének halála után. Ezekben – érthető módon – a több évtizedet átívelő filmes, illetve színházi munkássága került előtérbe. Mi most arra próbálunk rávilágítani, hogy miért is döntött úgy végrendeletében, hogy hamvait a szülőfalu, vagyis a Heves megyei Pély „alatt” szórják a Tiszába…

Elhunyt Fülöp herceg – egri és szilvásváradi emlékek…

2021. április 9-én, pénteken délután a londoni Buckingham-palotából is megerősítették a hírt, hogy életének 100. évében meghalt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit uralkodó hitvese. Számtalan hír, visszaemlékezés jelenik meg ezekben a napokban vele kapcsolatban. Ez érthető, hiszen a majdnem egy évszázad alatt – illetve 1947-től, miután Erzsébet férje lett – a királyi család szolgálatában majdnem 5000 beszédet mondott, 143 országban járt és 800 szervezetben vállalt szerepet.