Elhunyt a cozy-krimik királynője

raisin2019. december 30-án elhunyt Marion Chesney Gibbons, azaz M. C. Beaton.
1936-ban született a skóciai Glasgowban. 1979 óta publikál romantikus és misztikus regényeket, nemzetközi hírnevet azonban könnyed detektívtörténeteivel szerzett magának, melyek M. C. Beaton álnév alatt jelentek meg. Két leghíresebb karakterével - Agatha Raisin és Hamish Macbeth - több mint 21 millió példány kelt el a könyveiből világszerte, az Egyesült Királyságban az egyik legtöbbet kölcsönzött felnőtt szerzőként tartják számon a könyvtárakban.
Csodás Cotswolds, festői tájak, a skót felföld, aprócska falvak! Ó az a vidéki nyugalom! Messze a nagyváros zajától. A rossz emberektől. Távol a bűntől. Zsúptetős, sárga mészkőből emelt házak, zöldellő legelők, patakok, kőhidak. Kuglóf, kakaó. Tea, aprósütemény. Béke, idill. Vagy mégsem? 
Mint szeretett karaktrei ő is feltűnő jelenség volt, éles eszű, vágott az esze mint a borotva. Nagylelkű  volt, szívesen vett rész krimi író konferenciákon és irodalmi fesztiválokon, úgy tartotta, az emberek nem tudják ki ő, de ez nem is baj.
Haláról december 30-án az írónő fia, Charles Gibbons adott hírt, aki megköszönte a rajongók kitartó támogatását az utolsó években, melyek büszkeséggel és elégedettséggel töltötték el az édesanyját.
Kiadója szerint Beaton életének utolsó szakaszában is még dolgozott újabb Agatha Raisin és Hamish Macbeth történeteken, ezért jövőben újabb regények érkeznek majd tőle.
Számos könyve megvan a gyűjteményünkben, magyarul és angolul is kölcsönözhethők a történetei. Azzal a regényével emlékezünk meg róla, amely először jelent meg magyar fordításban.
Jó szórakozást kívánunk a könyveihez, aki még nem ismeri annak pedig a felfedezés örömét.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: