Zöldkönyvtárak, ökosan!

Lángoló amazonasi esőerdő, olvadó sarkkörök, emelkedő vízszint, szélsőséges időjárási anomáliák. Kapkodjuk a fejünket, akkor most hogyan tovább?
Ülünk a munkahelyen, iskolában, oviban, kavargatjuk a rántást a soron következő vacsorához, és tipródunk, hogy mi kis emberkék mit tehetünk mindez ellen? Szemléljük az univerzumot, bolygónkat, kontinensünket, országunkat, aztán végső soron körbe nézünk – éppen a szemünk elé.
Legyünk akár munkahelyen, otthon vagy akár egy könyvtárban, mit tehetünk azért, hogy ez a csodás Föld még unokáinknak is élhető hely lehessen? Legvadabb képzelgéseinkben felcsapunk matróznak a GreenPeace valamelyik zászlóshajóján, vagy Greta Thunberg-ként jól beolvasunk a világ vezetőinek. Felébredve azonban próbáljuk sokkal kézzelfoghatóbb módon megmenteni Földünket, vagyis inkább magunkat.
Amennyiben otthon már elkezdtük a szelektív hulladékgyűjtést, akár folytathatjuk munkahelyen és a könyvtárunkban is!
Bár már évek óta szelektíven gyűjtjük a hulladékot a központi könyvtár, a gyermek- és fiókkönyvtár épületeiben, mára természetesen a könyvtárbuszunk is bezöldült, mármint hulladékgyűjtés tekintetében. Most már nemcsak a kikölcsönzött könyveket hozhatják vissza, de az elhasznált ceruzaelemeknek biztosítunk gyűjtődobozt, hogy ezzel se terheljük környezetünket.
A központi könyvtár épületében új szolgáltatás a „Szatyorkölcsönző”! Amennyiben olvasóink nem hoznak magukkal tasakot, szatyrot, zacsit, hogy hazacipeljék az olvasnivalót, már a könyvtárból is kölcsönözhetnek szatyrot. Csodás környezetbarát vászon-, illetve papírtáskákban vihetik haza a könyveket, annak pedig a könyvtárosok külön örülnek, ha ezek legközelebb vissza is kerülnek! Természetesen a könyvekkel együtt! Természetesen itt is megtalálható a használt elemek és a kiégett izzók gyűjtőhelye.
Ugye milyen kicsi dolgok ezek? Gondolkodjunk el, jártunkban-keltünkben, ahol közlekedünk, szórakozunk, ÉLÜNK, mit tudunk tenni bolygónkért?
Amennyiben már töprengünk rajta, már tettünk is érte. Amennyiben cselekszünk, lesznek követőink. Kezdjük el otthon most, és folytassuk a könyvtárban. Bármikor. 

Megosztás: 
Kategória: 
Hírek: