Zábrátzky Éva: Ünnepi szokások és népviseletek az egri hóstyákon

Eger külvárosi területein, a hóstyákon a földművesek, iparosok a 19-20 században egy jellegzetes, tradícionális, ám polgárosodó életmódot folytattak. A naptári ünnepek, valamint az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó szokások a hagyományos népi kultúra rendjét követték, a fiatalság számára viszont már a földműves olvasókörök is szórakozási lehetőségeket jelentettek.
A lakodalmakat, temetéseket követő családi állapot változása megmutatkozott a népviseleteken is.  A lányok fejére főkötő került, a házas emberek már nem viselték tovább a jellegzetes darutollat a kalapjukon. Az asszonyok egészen az 1960-as évekig hordták az egri viselet egyszerűbb változatát, amely egykoron „az ország legdíszesebb, de parasztos jellegű viselete volt”. Az előadáson olyan jellegzetes rég elfeledett ruhadarabokat ismerhet meg a hallgatóság, mint az egri cifraszűr, vagy az asszonyok elmaradhatatlan viseletdarabja, az egri tok.

Időpont: 2018. november 14., szerda 16.30
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző

Egri hóstyák néprajza - A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és az Eszterházy Károly Egyetem Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszékének előadássorozata

 

Kategória: 
Hírek: