Új szolgáltatás könyvtárunkban

A Vachott Sándor Városi Könyvtár a

NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA
NEMZETI KULTURÁLIS ALAPPROGRAM IGAZGATÓSÁGA
által kiírt

"Az esélyegyenlőtlenség csökkentésére"
című pályázat nyertese.

Intézményünk mindig is törekedett arra, hogy egyenlő esélyeket biztosítson minden olvasó számára. A könyvtár épülete az 1998. évi XXVI. törvény (akadálymentes megközelítés) előírásainak megfelelő. Idős, rászoruló olvasók számára otthonukba szállítjuk a kívánt olvasnivalót. Gyűjtjük a "hangos könyveket" és az öregbetűs változatokat is.

A fenti pályázat lehetőséget adott arra, hogy szövegnagyítót és szöveg hanggá alakítására szolgáló szoftvert vásároljunk. Ezzel megvalósult városunkban és a hozzátartozó kistérségben lakó vakok és gyengén látó olvasók korszerűbb könyvtári ellátása, csökkentve ezáltal társadalmi kirekesztettségüket, növelve esélyüket az információhoz, dokumentumokhoz való hozzáférés tekintetében.

A pályázat eredményeként a következő fejlesztések megvalósítására kerülhetett sor:

  1. Atlas 100 elektronikus segédeszköz látássérültek számára
    A szövegnagyító készülék könyvolvasásra, újságolvasásra, keresztrejtvényfejtésre használható csökkentlátó olvasók számára a 60- szoros képnagyítás lehetősége által. A magas képfrissítési frekvenciának köszönhetően bármilyen nagyítás mellett fáradtságmentes olvasást biztosít. A szövegnagyító olvasókészüléket a hírlapolvasóban helyeztük el.
  2. Teljes körű képernyőolvasó program
    A vak és csökkentlátó emberek számára az informatika révén kitágult a világ, és az információszerzés új dimenziói nyíltak meg előttük. A látványt a hangzás helyettesíti. Az olvasók a képernyőolvasó, és a képernyőnagyító program (JAWS for WINDOWS 6.2, MAGic 9.3) segítségével rengeteg információhoz juthatnak hozzá: böngészhetnek az interneten, e-maileket olvashatnak és írhatnak, sőt könnyedén kereshetnek az adatbázisokban is. Látássérült olvasóink a kézikönyvtárban, az internetező közegben vehetik igénybe a szoftver használatát. Látássérült olvasóink számára a számítógépek használata ingyenes.

Bízunk benne, hogy új szolgáltatásunk pozitív visszhangra talál, az arra rászorulók minél nagyobb számban veszik majd igénybe az életminőséget javító könyvtári szolgáltatást, melynek létrehozását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.

Kategória: