Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2018. december

flushVirginia Woolf: Flush
A Flush olyan életrajzi regény, amely főhőse egy cocker spániel. Az emberi érzelmekkel, gondolkodással felruházott „kotnyeles” spániel félig igaz, félig kitalált története nagyon tetszik az olvasóknak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Virginia Woolf legnagyobb példányszámban eladott könyve éppen ez a regény.
A kutyus Elizabeth Barrett költőnő házába kerül, különös kalandokban keveredik, még el is rabolják gazdájától, de végül visszakerül hozzá váltságdíj fejében. Majd miután gazdáját Miss Barrett-tet egy másik költő, Robert Browning megszökteti, a költőnőből Elizabeth Barrett-Browning lesz (ahogy a verskedvelők ma ismerik a nevét) Flush-ból pedig világjáró kutya. Ő is a szerelmes párral együtt utazgat, együtt barangolják be Itáliát.
A mű „kutyaperspektívából” íródott, melyben a humor és az irónia is jelentős szerepet kapott. Egy kritikusa így jellemezte a regényt: „egy kutya szemszögéből láthatjuk London polgári és szegénynegyedét, meg Dél-Európát, egy kutya szaglásán, vágyain és érzelmein keresztül tárul elénk a XIX. század közepének élete”.
ponsPons német – Olvass, izgulj, tanulj. Nyelvtanulás rövid sztorikkal. Alapszint.
A kerti törpe világkörüli útra megy, egy fegyveres férfi áll az éjszakaközepén egy ház előtt, nagynénje halála után Roland elolvassa a végrendeletet és akcióba lép.
Ezekkel és hasonló vicces, izgalmas vagy romantikus sztorikkal tanulhatunk szórakozva a könyv segítségével.
A könyv 11 történetet tartalmaz, amelyekhez feladatok is kapcsolódnak. Ezek a könyv leckéi.. A szövegek mellett a legfontosabb nyelvtani témákat is áttekinti a könyv, amelyeket épp a történetekből vett példákkal szemlélteti, magyarázza. A margón megtalálhatók a nehezebb szavak magyar megfelelő is
A könyvet önálló tanulásra javasoljuk, és mindenkinek ajánljuk, aki már tud egy kicsit németül. Fontos, hogy a lecke-történeteket sorban, egymás után dolgozzuk fel, mivel a témák, és főleg a nyelvtan egymásra épülnek és fokozatosan nehezednek.
chopinKate Chopin: The Awakening and Other Stories
Kate Chopin a XIX. század második felének népszerű társasági alakja volt, előkelő, gazdag, boldog családi életet élő nő, aki mert szembemenni a konvenciókkal: férje halála után önállóan igazgatta annak birtokát, írásait publikálta, nadrágot hordott és kiállt a nők jogaiért. Mégis tagja maradhatott a „jó társaságnak”, egészen az Ébredés megjelenéséig – a kötet tabudöntögető mivolta jó időre elszigetelte Chopint, és az irodalomban sem kapta meg sokáig az őt megillető helyet. S bár később a feminista irodalomkritika piedesztálra emelte, ma is ellentmondásos fogadtatás övezi, hiszen az egyik legnagyobb tabut is érinti, az anyaság szentségét.
Azt fejtegeti, hogy anyának lenni önmagában nem feltétlenül elégíti ki egy nő minden vágyát. Hogy az anyaság olykor gúzsba köt, főleg olyan korban, amikor a nők kötelességének tartották, hogy minél több gyermekkel ajándékozzák meg férjüket, s a nap minden percében körülugrálják a kisdedeket. Mintha az anyaság megfosztaná a nőt a személyiségétől. S bár a történet főhőse Edna szereti a gyermekeit, vágyik arra, hogy ne csupán anya legyen, hanem önálló személyiség.
Chopin regénye rövidsége ellenére súlyos, mély és gondolatébresztő könyv – nehéz szabadulni a hatása alól. Tökéletesen alkalmasak arra, hogy vitákat gerjesszenek, közös gondolkodásra késztessenek: kiváló könyvklub-olvasmány is lehet. Mindemellett gyönyörű nyelvezetű, sodró, magával ragadó regény.
100talesElena Favilli - Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls
A szerzőpáros száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Igazából nem történeteket, hanem egy-egy oldalba sűrített életrajzokat kapunk, melyeket különleges, egész oldalas portrék egészítenek ki, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó női grafikusok készítettek. A hősnők között találhatunk fáraót, autóversenyzőt, kémet, szörföst, hegymászót, motorversenyzőt, sőt még Karib-tengeri kalózt is.
A könyvben szereplő rendkívüli nők egytől egyig valódi emberek, akik keményen küzdöttek a céljaikért. Sorsuk azt példázza, hogy a nehéz akadályokat is le lehet küzdeni és kitartással, kemény munkával elérhetjük a céljainkat.
Ezek a rövid életrajzok csak kiinduló pontok, lehet róluk beszélgetni és lehet utánajárni azoknak a gondolatoknak, életrajzi mozzanatoknak, amikről bővebben szeretnénk tudni.
A rövidségük, koncentráltságuk, viszonylag egyszerű nyelvezetük miatt ezeket a szövegeket remekül tudjuk használni nyelvtanulási céllal is.
Érdekesség, hogy a közösségi adománygyűjtés legnagyobb könyves sikere is ez az összeállítás. A szerzőpárosnak sikerült rekordnagyságú összeget, több mint egymillió dollárt összegyűjtenie a könyv kiadására több mint 70 országból. Ekkora összeggel könyvet még soha nem támogattak közösségi adománygyűjtő felületen.
 

Megosztás: 
Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: