Mozdulj ki Kínába! - Kínai Kulturális Nap

Nagy örömmel ajánljuk és szeretettel várjuk az érdeklődőket október 3-án megrendezendő Kínai Kulturális Napunkra, melyen vendégünk az ELTE Konfuciusz Intézet lesz. Könyvtárunkban (Bródy Sándor Könyvtár Eger, Kossuth u. 16.) folyamatos programok során ismerkedhetünk a kínai kultúrával. A Központi könyvtárban lábtollas, kalligráfia bemutató és gyakorlat, kézműveskedés, mesemondás, valamint teaszertartás várja látogatóinkat. A Zenei és idegennyelvi gyűjteményben a kínai nyelvvel ismerkedhetünk. 11.30-tól 16.00-ig folyamatosan indulnak a nyelvórák. Az egyórás időtartamba belefér az ismerkedés ezzel a távoli, egzotikus, az európai nyelvektől nagyon eltérő nyelvvel - néhány alapszó, kifejezés megtanulása, érdekességek, beszélgetés a kínai tanárokkal. A közvetítő nyelv az angol, tolmácsokat biztosítunk. 

Kínai nyelvnek a Kína népességének több mint 90%-át kitevő han nemzetiség által beszélt nyelvet (hanyu) szokás nevezni. A hanyu azonban korántsem egységes nyelv, mind időben, mind térben óriási változatosságot mutat.
A kínaiak és főleg a mindenkori kínai állam számára nagy problémát jelentett a kínai nyelv ilyen változatossága. A népnyelvet ugyan nem, de a birodalmi közigazgatásban dolgozó hivatalnokok nyelvét sikerült egységesíteni. A kínai császárság hivatalnokai mindig a mindenkori főváros nyelvén alapuló hivatalos nyelvet beszélték. Mivel a főváros az utóbbi hét évszázadban csaknem folyamatosan Peking volt, a „hivatalnoknyelv”, vagyis a mandarin”, lényegében megegyezett az északi nyelvjáráshoz tartozó pekingi a nyelvjárással. A Kínai Népköztársaság hivatalos nyelve is az északi nyelvjárás mesterségesen megtisztított formája, a putonghua, ezt tanítják országszerte az iskolákban, ezt használja a rádió és a televízió, így ezt a nyelvet Kínában szinte mindenki érti, ha nem beszéli is tökéletesen. Kínai nyelvként a külföldieknek is általában a putonghuát tanítják, a Konfuciusz Intézetekben is ez a tananyag.
 
A kínai kalligráfia egyszerűen fogalmazva a hagyományos kínai írás művészi szintre fejlesztett változata.
 
A Kung Fu Cha szertartáshoz jellemzően a Ti Kuan Ying oolong teát használják, de bármilyen más, hasonló minőségű tea is helyettesítheti. A tea elkészítése Kínában az idők során művészi szintre emelkedett, ezért hívjuk ceremóniának, szertartásnak. Fontos, hogy a teát készítő mester minden részletre odafigyeljen és tudatosan jelen legyen minden egyes lépésnél. Ez a tudatos jelenlétet az élet más területein is tudja alkalmazni a teamester (általában nők, akik meghatározott kézmozdulatokkal igazodnak a tealevél elkészítésének folyamatához).

 

Kategória: 
Hírek: