Könyvajánló idegen nyelvű könyveinkből - 2018. május

kellyCathy Kelly: The Year that Changed Everything
Az írországi Wicklow-ban élő Cathy Kelly Anglia egyik legnépszerűbb és talán legtöbbek által rajongott írónője, a romantika mesterasszonya. Rajongóinak Cathy sokkal több, mint egy a sikerszerzők közül. Olyan írónő, akire barátnőként is lehet gondolni, és aki rohanó világunkban nemcsak szórakoztat, hanem életörömöt, jókedvet is ad.


szókincsSzókincsfejlesztés - Az állatok - Nézd meg, hogyan mondják angolul
A szókincsfejlesztés szórakoztató formáját mutatja be ez a sorozat: az ábrák alatt előbb magyarul látjuk az adott kötet témakörének szavait, majd, ha elhúzzuk a nyíl irányába az oldalt, a magyar helyett az angol megfelelők jelennek meg. Az iskola, és az otthonom témákban is megtalálható egy-egy könyv a gyűjteményben. Elsősorban angolul tanuló kisiskolásoknak ajánljuk. Jelszavunk: learning is fun!


outdoorsLacey, Minna: Big Picture Book Outdoors
Az Usborne Kiadó megszokottan gyönyörű könyve segítségével a természettel kapcsolatos szavakat, fák, növények, madarak, állatok neveit tanulhatjuk meg. Elsősorban kezdő nyelvtanulóknak illetve általános iskolásoknak ajánljuk.

 

irodaiJosef Wergen, Annette Wörner: PONS Irodai kommunikáció – Német
Új kiadás online letölthető extra tartalommal
A PONS-sorozat legújabb kötete a német irodai kommunikáció területén nyújt elengedhetetlen segítséget.
A több mint 800 szövegrészlet, mintalevelek, szakkifejezések és hanganyagok rendre abban segítenek, hogy a használók minél hatékonyabbak legyenek az üzleti levelezés és telefonálás terén.

rizRiz Barnabás: Nagy Origó nyelvvizsgakönyv - Spanyol középfok CD-vel
Az új kiadvány a spanyol nyelvvizsgára készülőknek szól, és az ELTE Origó Nyelvi Centrum közreműködésével készült.  A könyv hatékony és eredményes felkészülést biztosít az Origó spanyol középfokú (B2) nyelvvizsga írásbeli részére, valamint a szóbeli
vizsga beszédértés részére. A könyv egész tartalmában pontosan megfelel a nyelvvizsga 2017-től érvényes követelményeinek. A kiadványhoz hangmelléklet tartozik: a beszédértés-feladatok hanganyaga megtalálható a mellékelt CD-n, emellett teljes egészében, ingyenesen letölthető a Lexika Kiadó honlapjáról is. A szerző az ELTE Origó Nyelvi Centrum oktatója és vizsgáztatója.

szótárFábián Zsuzsanna (szerk.): Szótárírás a Kárpát-medencében.
A Lexikográfiai füzetek 8. számában közölt tanulmányok és ismertetések a magyar és a szomszédos országok többségi nyelvei (szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén, burgenlandi német) kétnyelvű szótárírásának történetét és mai helyzetét mutatják be. 
Előzményként meg kell említeni, hogy az anyag jelentős része az MTA Nyelvtudományi Intézetében 2015. november 23-án az MTA I. Osztálya keretein belül működő Szótári Munkabizottság által megszervezett 10. „Szótárnap” alkalmával lezajlott konferencia előadásainak írott változata. A konferencián szereplő felkért előadók áttekintették az adott nyelvpár szótárainak történetét, ill. leírták a jelenlegi helyzetet, kitérve a legjobban hiányzó területekre vagy műfajokra, továbbá az adott ország szótárkiadási nehézségeire. 
E konferencia anyagán túl szerepelnek azonban a kötetben további írások is, amelyek speciálisabb témákat dolgoznak fel, és amelyek bizonyos részletek feltárásával gazdagítják az átfogóbb jellegű tanulmányok tartalmát. Ebbe a körbe az egy-egy konkrét szótárról vagy szótáríróról szóló tanulmányok tartoznak, melyekben a kimondottan lexikográfiai szempontok mellett történelmi vagy életrajzi vonatkozások is feltárulnak. Ezen írások körében igyekeztünk a legutóbbi időkben publikált kétnyelvű szótárak bemutatásának is teret szentelni.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Megosztás: