Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2018. február

heltaiHeltai Pál: Mitől fordítás a fordítás?
Ez a kötet a szerzőnek a fordítás elméletével és gyakorlatával kapcsolatos cikkeiből ad válogatást. A tanulmányok többek között a fordítás folyamatával, a kétnyelvű és a fordításos kommunikáció különbségeivel, a fordított szöveg sajátosságaival,  a kulturálisan kötött kifejezések és a szókapcsolatok szerepével a fordításban, a fordítás minőségének kérdésével foglalkoznak. A könyvet haszonnal forgathatják a fordítóképzésben részt vevő hallgatók és tanárok, a fordításkutatók és mindazok, akik érdeklődnek a fordítás nyelvészeti megközelítése iránt.

loupsBarnard Clavel: La saison des loups
Az 1923. május 29-én született szerző Les Fruits de l'hiver (A tél gyümölcsei) című regényével szerzett nemzetközi hírnevet, a könyvért 1968-ban megkapta az egyik legrangosabb irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Pályáját újságíróként kezdte, első regénye, a L'ouvrier de la nuit (Az éjszakai munkás) 1956-ban jelent meg. Nevéhez több mint száz munka - esszék, novellák és mintegy negyven regény - fűződik, stílusa egyaránt volt realista, részletgazdag és költői, nyelvezete pedig tiszta és precíz.
Erősen önéletrajzi ihletésű regényeiben és elbeszéléseiben a francia vidéki és a kanadai emberek életét és sorsát írta meg. A kanadai vadon inspirálta az Le Royaume du nord (Észak birodalma) című regényciklusának megírására.
Műveit számos nyelvre lefordították. Magyarul megjelent többek között Az éneklő fa, az Idegen fedél alatt és az Amarok.
Sikerei ellenére néhány irodalomkritikus megkérdőjelezte, hogy Clavel valóban nagyhatású író volt-e. Az író emiatti kétségbeesésében több kéziratát, számos novelláját és elbeszélését megsemmisítette.
2010. október 6-án, 87 éves korában hunyt el.
http://kulturpart.hu/2010/10/06/elhunyt_bernard_clavel

cigányPapp János: Gyakorló feladatok lovári cigány középfokú nyelvvizsgára készülőknek
A kiadványnak egyetlen célja van: segítséget nyújtani azoknak, akik lovári cigány nyelvből középfokú nyelvvizsgát szeretnének tenni.
A könyv bemutat minden típusú vizsgafeladatot, amellyel az „éles” EZRA nyelvvizsgán találkozhatnak. Az írásbeli feladatsor tartalmaz közvetítést (fordítást), olvasásértést, irányított fogalmazást (levelet, esszét). A szóbeli vizsgarészben képelemzést, szituációs gyakorlatot,  hallás utáni értés feladatot találnak. A könyvhoz CD melléklet tartozik.
A vizsgafeladatok megoldását is közzé teszik. Nemcsak a nyelvtanároknak, a tanfolyami keretek között tanulóknak, hanem az önállóan nyelvvizsgára készülőknek is segítséget ad.

scwarzwaldZsuzsa Bánk: Schwarzwaldsepp : auch eine Weihnachtsgeschichte
Zsuzsa Bánk karácsonyi története jóval karácsony után érkezett meg, da talán most is aktuális, és jövő karácsonykor is elővehetjük.
Néhány nappal karácsony előtt leég a családi ház teteje, ezért Fred, Franzi és várandós édesanyjuk a Fekete-erdőbe utazik a nagymamához. Schwarzwaldban az élet annyira más, a nagymama nem akar fenyőfát felállítani, mert azt mondja, hogy a fák az erdőbe tartoznak, és nem a szobába. A kistestvér sem akar tovább várni, karácsonykor megszületik így Józsefnek nevezik el.
Kedves, finom történet a karácsony igazi jelentéséről, és arról, mi fontos igazán az életünkben.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: