Egy sima, egy fordított : Volker Kutscher: Der stumme Tod - Csendes halál Csősz Róbert fordításában

stummeGereon Rath újra nyomoz!
A Csendes halál című monumentális történet a második a Gereon Rath-kötetek sorában. A magyarul 2014-ben kiadott Tisztázatlan bűnügy (Der nasse Fisch) folytatása, de önmagában is tökéletesen érhető, kiváló történelmi detektívregény.
Berlin utcáin sorozatgyilkos járkál. A (valóban létezett) düsseldorfi rémtől eltérően azonban ez a gyilkos kifinomultan öl, neki köszönhetően filmszínésznők tűnnek el. Lehetséges, hogy a ezek a látszólag különböző ügyek összefüggnek?
Miközben a gyilkosságok titka után kutatunk, életre kel az 1930-as évek nagyvárosi Berlinje: a kávéházak, bérlakások, mozik, kisvendéglők, körutak és szórakozóhelyek világa. Ellátogathatunk a Resi farsangi báljára, Berlin legmagasabb épületének, a majdnem 147 méter magas Funkturmnak a tetejére, s két filmstúdióba is. A történet idején a német filmipar épp a némafilmről a hangosfilmre való áttérés lázában ég, ennek köszönhetően pedig mi is mindent megtudhatunk a korabeli filmtechnikáról, a filmesek vetélkedéséről, s arról, hogyan lehetett valakiből sztár vagy hogyan veszíthette el ezt a státuszát. Elénk lép továbbá egy bizonyos Konrad Adenauer is, ekkoriban kölni főpolgármester… Az amerikai típusú hardboiled krimiket idéző noir történeten keresztül Volker Kutscher úgy tanítja meg a történelmet, hogy az olvasó észre sem veszi, milyen világba keveredett.
A helyszín és a korszak az, amelyben a Kabaré vagy a Mephisto is indult. Hitler még senki, de a válság, amelyik majd a csúcsra juttatja, már tombol. A háborúból pszichésen megnyomorodva hazatért egykori katonák, olcsó és luxuskurvák, politikai gyilkosságok adják a keretet egy nyomozáshoz. Vagy a nyomozás ezekhez.
Volker Kutscher Tisztázatlan bűnügy című regénye alapján készült minden idők legdrágább német sorozata, a Babylon Berlin. Az alkotás az ARD Degeto Film és a Sky Deutschland összefogásában 45 millió dollárból (kb. 11,5 milliárd forintból) készült, melyet a magyar nézők számára az HBO GO-n vetítenek 2017 novemberétől. A második évad Kutscher könyvsorozata második részének, a Csendes halálnak az adaptációja lesz.
A szerző 2011-ben a Gereon Rath könyvekért megkapta a rangos Berlini Krimidíjat (Berliner Krimipreis)
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: