Nyári diákmunkaprogram a Bródy Sándor Könyvtárban

Idén nyáron kilencedik alkalommal indult útjára a nyári diákmunkaprogram Heves megyében is. A program megvalósításához a kormány több mint 62 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított megyénkben. A diákok idén júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez.

A Bródy Sándor Könyvtár örömmel fogadtak azokat a diákokat, akik a kikapcsolódás mellett munkával is szerették volna tölteni a nyarat. Júliusban 5 fő, augusztusban 8 diák dolgozott, dolgozik intézményünk különböző részlegein. 

A gyermekkönyvtárban dolgozók részt vesznek a könyvtár táborok lebonyolításában, az Érsekkertben működő parkkönyvtárunk üzemeltetésében, a kölcsönzésből visszahozott könyvek polcra sorolásában. 
A gyűjteményszervezési csoportunkban feladatot ellátó diák kölcsönzésre készíti elő az újonnan megvásárolt könyveket: fület, jelzetet, vonalkódot ragaszt a könyvekbe. 
A települési könyvtárakat ellátó hálózati csoportunkban az ifjú kolléga megismerkedik a könyvtárbuszos ellátásunkkal, részt vesz a selejtezési munkában, a települési könyvcserékben. 
A digitalizálás sem maradhat ki a munkafolyamatok közül: a könyvtár helyismereti gyűjteményében szolgálatot teljesítő diákok helyi témájú és mikrofilmen lévő múlt századi folyóiratokat digitalizálnak.
A diákok felelősségteljesen oldanak meg minden feladatot. Precízek, ügyesek, rátermettek, feladatorientáltak és feladatérzékenyek.

Az elmúlt hónapban nálunk dolgozó fiatalok rövid beszámolóban számoltak be az itt szerzett élményeikről, tapasztalataikról. Íme pár gondolat:

„A kedvenc pillanataim közé a Cirókák tartoznak, ahol nagyon aranyos gyerekekkel találkozhattam, sőt, Boldizsárral például játszhattam is. De közel áll még a szívemhez, a diákmunkatársakkal már-már hagyománnyá vált ebédszüneti memóriajáték, és igazából az összes együtt töltött pillanat.” (Komló Petra)

„Jó érzés volt az is, hogy a Bródy Sándor Könyvtár vezetői és munkatársai ekkora felelősségteljes munkával bíztak meg minket, és sosem kételkedtek bennünk.” (Fehér Simon)

„Ez az egy hónap igen színesen telt. Azontúl, hogy megtanultam, hogyan válik egy egyszerű könyv a polcokon látható, kölcsönözhető könyvtári könyvvé, voltunk kinti könytárakban selejtezni és pakolni is. Kompolton találkoztam a legnagyobb pókkal, amit valaha láttam, aki egy Búvár Zsebkönyvekkel teli dobozban lakott (es akit sajnos ki kellett lakoltatnunk), és Vámosgyörkön ettük a legfinomabb ebédet, a gyerekkönyvtár részt pedig egyszerűen nem lehet űberelni.” (Morvai Anna)

Tovább a diákok élményeire

Kategória: 
Hírek: