Archívum

Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

"Ó, hullj, szelíd hó, jöjj karácsony,
jöjj égi fényes, szép mese,
jöjj, fenyő, gyertya, csillagszóró,
szívünk a fény szerelmese."

Dsida Jenő: Szegények karácsonyára

Kerékpárosbarát Munkahely cím

Könyvtárunk újabb elismerésben részesült: intézményünk elnyerte a Kerékpárosbarát Munkahely címet, így csatlakozhatunk Eger város Haladó kerékpárosbarát címéhez is.

Decemberi e-könyv-ajánló

Bob Raczka: Santa Clauses : Short Poems From the North Pole
'December 1: White envelopes float / from my overfilled mailbox— / December's first storm.'You know that Santa can fly a sleigh, squeeze down chimneys, and circle the globe in a night. But did you know that another of his talents is writing haiku? These twenty-five short poems—composed by Santa himself—give you a peek into life at the North Pole as the December days tick down to Christmas. See the hustle and bustle of the elves'workshop, feel the serenity of moonlight on fresh snow, and find out how Santa and Mrs. Claus keep busy as Santa's big night draws near.

Könyvtár otthonról

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár nem csupán nyomtatott dokumentumokat szolgáltat olvasói részére, hanem online adatbázisokat is. Olyan online gyűjteményeket mutatunk, melyeket saját eszközéről, otthona kényelméből elérhet. Kínálatunkban nagy múltú kiadók színvonalas kötetei, folyóirat gyűjtemények, szótárak és e-könyvek is tartoznak.

További információt IDE kattintva talál adatbázisainkról.

Tájékoztatás a könyvtárbuszos szolgáltatást érintő járványügyi intézkedésekről

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, olvasóinkat, hogy a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján, a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár könyvtárbuszos szolgáltatása 2020. november 11-étől további intézkedésig szünetel.

PÁRBAN - A MUSTÁRMAG MESE- ÉS BIBLIOTERÁPIÁS MIKROMŰHELY SOROZATA

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár zoom szobájában a Mustármag mese- és biblioterápiás mikroműhely tagjaival, Luzsi Margóval és Komló-Szabó Ágival találkozhatnak az érdeklődők novemberben és decemberben. Margó elsősorban népmesékkel dolgozik, Ági specialitása a kortárs irodalom. Sorozatuk, amelyre szeretettel hívunk, várunk minden felnőtt érdeklődőt egy közös zoomszobába: PÁRBAN.

Visszaköltözés indul

A Központi könyvtár 2020. október 31-én bezárta kapuit a Kossuth Lajos u. 12. szám alatt, és elkezdődött a visszaköltözés a megújult Nagypréposti Palota épületébe.

2020. november 3-tól a hét minden napján nyitva a Plázakönyvtár

A Nagypréposti Palota felújítása befejeződött. 2020. november 2-tól megkezdjük a Központi könyvtár dokumentumainak visszaköltöztetését, emiatt ideiglenes tartózkodási helyünkön, a Helyőrségi Művelődési Otthonban a könyvtári szolgáltatásaink nem lesznek elérhetők. 

Novemberi e-könyv-ajánló

Rebekah Younger: Be, Awake, Create : Mindful Practices to Spark Creativity
“The Artist's Way for the twenty-first century.” —Nancy Coleman, PhD, clinical psychologist, writer, facilitator, and teacher

ELMARAD! - Amiért a harang szól - 100 éve szétszaggatottan 1920-2020 könyvbemutató

Kedves Érdeklődők! A jelenlegi járványügyi korlátozások miatt programunk elmarad, melyet egy későbbi időpontban bepótolunk.
Köszönjük a megértést!

Most, Trianon 100 éves gyásznapján a jövőt illetően nincsenek alternatívák. Hogyan mondta Kós Károly az építész, az író, a polihisztor?
„Elindultunk új utakon, de magunkkal visszük a nagy temetés emlékét. És egy szilánkot, egy keresztre feszített ország keresztjéből.”

Demeter Pál: Egri fényírók és fényirdák - Az egri fényképezés kezdetei 1842–1914

A kötet városunk helytörténete egy szeletének feltárására vállalkozott. A fényképezés napjainkban már természetes dolog. Naponta megszámlálhatatlan mennyiségű fénykép készül. Mindenki fotografál a művészektől a gyermekekig… Ahhoz, hogy ez így alakuljon szükség volt a régi fényképészek – közöttük az egriek – munkásságára. Ők juttatták el az emberek sokaságához a fényképezést. Az ő hatásuk révén vált a kezdetben misztikus dolog a mindennapok szerves részévé.

„Több van bennünk 2.” - Család és KarrierPONT

Tisztelettel meghívjuk „Eger Megyei Jogú Város Női Információs és Szolgáltató Központjának létrehozása” című EFOP-1.2.9-17-2017-00042 azonosítószámú projekt előadássorozatára.

„Szívemben bomba van” - zenés, irodalmi előadás

Közreműködik: Nagy Barbara, az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze
Időpont: 2020. október 28., szerda 11 óra

Helyszín: Központi könyvtár, emelet - Eger, Kossuth L. u. 12.

EFOP-3.7.3-16-2017-00114 „Tudás-Könyvtár-Közösség” - Az egész életen át történő tanuláshoz hozzáférés biztosítása

Sorsfordulók, sorsfordítók - A "Trianon-probléma" az államszocializmus időszakában

Az előadás a párizsi békeszerződés aláírása utáni időszakban vizsgálja Trianon helyét a magyar közgondolkodásban és politikában. Trianon említése nem volt tiltott, de sokoldalú értékelése és a sérelem kibeszélése tabu alá esett. A szomszéd szocialista államokkal fenntartandó jó viszony, a proletár internacionalizmus és a lenini nemzetiségi politika jelszavai megoldottnak hirdették Trianon problémáit.

Nyitvatartás-változás

Értesítjük kedves Látogatóinkat, hogy könyvtárunk valamennyi részlege 2020. október 23-án, pénteken zárva tart.
Nyitás: 2020. október 24., szombat

Részlegeink nyitvatartását megtekintheti ide kattintva.

ELMARAD! Ceruzarajz a szülőföldről

Kedves Érdeklődők! Jónás Zoltán betegsége miatt a Ceruzarajz a szülőföldről című rendezvény elmarad.

Megértésüket köszönjük!

 

 

A hónap verse 2020. október - Weöres Sándor: Kobold-szerenád

koboldOtt fenn az égen
ezüst-fehéren
csend-gondoláján
úszik a Hold.

Itt lenn az éjben
zizegő szélben
ágakat ingat
ezer kobold.

A Hold az éjbe
meredve néz le,
mint egy ívlámpa
a föld felett.

S az éj csapatja
az ágba csapva
zúgja-zenéli
az éneket:

ELMARAD! Ceruzarajz a szülőföldről

Kedves Érdeklődők! Jónás Zoltán betegsége miatt a rendezvény elmarad!

Erdélyi magyar költők vallomásai a szülőföldről és az édes anyanyelvről

A vallomásokat tolmácsolja: Jónás Zoltán
Hegedűn közreműködik: Petró Balázs és Svéd Mátyás

Időpont: 2020. október 22., csütörtök 16.30 óra
Helyszín: Központi Könyvtár, Emelet – Eger, Kossuth L. u. 12.

Cs. Varga István: „Nyújts feléje védő kart…” Kölcsey Ferenc: Himnusz

Cs. Varga István elsősorban Németh László, Jeszenyin és az ars sacra/literatura sacra kutatója. Könyvének címe legszentebb nemzeti imádságunkból való. A „Nyújts feléje védő kart…” Kormos István szerint költészetünk legfontosabb verssora.

Bakacsi Ernő: Árpád álma - könyvbemutató

Bakacsi Ernő szépprózai megfogalmazásában elevenedik meg az ősi magyar múlt e kimagasló eseménye, a diadal regényes története. A szerzőt az igényes dokumentarista próza kiváló művelőjeként ismerjük. Új kötetében nagy bátorsággal fordul a magyar honfoglalás korának kevéssé beszédes, útvesztők sorát rejtő szelete felé.

Család és Karrierpont műhelybeszélgetés - A nők társadalmi szerepvállalása

Tisztelettel meghívjuk „Eger Megyei Jogú Város Női Információs és Szolgáltató Központjának létrehozása” című EFOP-1.2.9-17-2017-00042 azonosítószámú projekt előadására (tájékoztató napjára).

Országos Könyvtári Napok 2020 - Heves megye

Október eleje minden évben az Országos Könyvtári Napok programsorozaté, ahol a könyvtárak különös figyelmet kapnak. Szinte már hagyománnyá vált, hogy erre az időszakra a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár minden Heves megyei KSZR könyvtárát játékra hívja egy online teszt formájában.
Az idei év több okból is rendhagyó a számunkra. A tavalyi év kvíz sikerein, élményein felbuzdulva 2020-ban több online teszttel is kedveskedtünk településeinknek, olvasóinknak.

 

Mentális egészségteszt

Országos Könyvtári Napok 2020

A Bródy Sándor Könyvtár idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, mely a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozata.

Oldalak