Archívum

Dickens 200! - A Tale of Two Cities

taleKét város meséje (A Tale of Two Cities) Dickens sorrendben tizenkettedik regénye. A XVIII. század második felében Párizsban pattanásig feszülnek a húrok. A kizsákmányolt, elcsigázott, éhező nép nem sokáig tűri már az arisztokrácia hatalmaskodását, érik a forradalom. Közben Londonban tárgyalás folyik: egy magát Charles Darney-nak nevező fiatalembert politikai cselszövéssel vádolnak.

Rostás Bea Piros szobrász "Aranykor" című rajzkiállítása

Esemény dátum: 
2012, december 28 - 17:00 to 2013, január 11 - 17:00

A Bródy Sándor Könyvtár szeretettel meghívja Önt és barátait Rostás Bea Piros szobrász "Aranykor" című rajzkiállításának megnyitójára 2012. december 28-án, pénteken 17 órára a Központi Könyvtár Galériájába. A kiállítást megnyitja Herczeg István festőművész és grafikus: Meghívó.
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár Galéria

A kiállítás megtekinthető: 2012. december 28-tól 2013. január 11-ig.

 

Ünnepi nyitva tartás

Részlegeink ünnepi nyitva tartásáról a tovább gombra kattintva elérhető táblázatból tájékozódhatnak kedves olvasóink.

Dickens 200! - Little Dorrit

dorritA regényt Dickens egyik legnagyobb teljesítményének tartják. Jó történet, tele cselszövéssel, és annyi mellékszereplővel, hogy listát kellene vezetni ahhoz, hogy mindenkit meg tudjunk jegyezni. A regény eredetileg húsz részletben került közlésre 1855 decembere és 1857 júniusa között. Szerelem, tisztesség, adósság és remény a főbb témái, mint szinte mindegyik regényének.

Ciróka-kör

Esemény dátum: 
2012, december 19 - 10:30 to 11:00

A szép szűz Mária szent fiának,
Imígyen énekelt kis Jézusnak,
Örömest ringatlak,
Szívemből óhajtlak,
Aludj, aludj! 

Engelbert Humperdinck: Jancsi és Juliska

A Jancsi és Juliska (németül: Hänsel und Gretel) Engelbert Humperdinck meseoperája három felvonásban. Szövegét Adelheid Wette (1858–1915), a komponista húga írta az eredeti Grimm mese alapján.

ABBA: Waterloo

A Waterloo az ABBA svéd popegyüttes második stúdióalbuma. Eredetileg 1974. március 4-én jelent meg, ez volt az együttes első, Skandinávián kívül megjelent albuma. A címadó dallal 1974-ben Brightonban megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált. Ez a CD változat 2001-ben jelent meg a Polar Music kiadásában, olyan bónuszokkal, mint a Waterloo és a Honey Honey svéd nyelven.

THE ROLLING STONES: Grrr!

A Grrr! egy negyvenszámos, két lemezes The Rolling Stones válogatáslemez két új dallal (Doom And Gloom és a One More Shot) Don Was producer gondozásában.

 

 

Disc 1.

Betlehemes pillanatok

Esemény dátum: 
2012, december 17 - 10:00 to 11:00

A nyugdíjas pedagógusok évzáró klubfoglalkozást tartottak a Központi Könyvtárban. A karácsonyi hangulatota Dobó Katica Hagyományőrző Egyesület bodonyi gyűjtésű betlehemes játéka teremtette meg - Somfai Tiborné Elvira néni vezetésével.

Karácsony a Felnémeti Fiókkönyvtárban

2012. december 13-án a Pásztorvölgyi Iskola és a SZETA kisdiákjai valamint a könyvtár olvasói a Babszem Jankó Gyermekszínház hangulatos, karácsonyi előadását nézhették meg a felnémeti könyvtárban. Az előadáson a gyerekek, a könyvtárosok és a színészek is jól érezték magukat, ahogyan arról a fotók tanúskodnak.

Karácsonyi ajándékok a könyvtárból

Esemény dátum: 
2012, december 19 - 10:00 to 2012, december 22 - 16:00

 


Karácsonyi ajándékot a könyvtárból? Igen.

2012. december 19-22. között a könyvtár Galériája karácsonyi vásár helyszínévé alakul át: az Aréna Kiadó kreatív-hobbi, gasztro, sport és futball könyvei a kiadó és a könyvtár szervezésében 50 %-os, kedvezményes áron vásárolhatók meg.
Helyszín: Központi Könyvtár, Galéria
Könyvtárat karácsonyra? Igen.
Egy éves könyvtári tagság mindenkinek fél áron két napig 2012. december 20-ától 22-in (újonnan beiratkozó és lejárt tagságú olvasóknak).
Helyszín: BSK részlegei és fiókkönyvtárai

Könyvtári karácsony

Esemény dátum: 
2012, december 17 - 13:00 to 2012, december 22 - 16:00

EGY ÉVES KÖNYVTÁRI TAGSÁG FÉL ÁRON!
2012. december 20 - december 22.

Nem használója még könyvtárunknak? Ajándékozza meg önmagát és családját!
Lejárt az olvasójegye? Meghosszabbítjuk az Ön tagságát is akciósan!
A kedvezményes beiratkozási díj, amely könyvtárunk minden részlegét megnyitja Ön előtt:
felnőtteknek 1100,- Ft,
diákoknak és nyugdíjasoknak 500,- Ft.

KARÁCSONYI MEGBOCSÁTÁS HETE!
2012. december 17- december 22.

Most érdemes visszahozni a rég kikölcsönzött köteteket! Éljen a lehetőséggel! Ezen a héten elengedjük a késedelmi díjat!
Boldog Karácsonyt kívánunk!
A mi könyvtárunk az Ön könyvtára 2013-ban is!

Fiatalos lendülettel a Plázakönyvtárban

A plázába mentem, keress a könyvtárban! Igazi találkozó hely, közösségi színtér a Plázakönyvtár - képes beszámolóink az alábbi linkeken érhetők el:
Fiatalos lendülettel a Plázakönyvtárban
Plázakönyvtár hétköznapok
Nyisd ki a világot

Pá, édes!

Esemény dátum: 
2012, december 18 - 17:00 to 19:00

2012. december 18-án, kedden 17 órától Balogh András és Sztaniszláv László felolvasóestjére várunk mindenkit a Központi Könyvtárba. Az esten Juhász Julcsi rövid, vidám hangulatú írásaiból hangzanak el részletek.
 

Olvass Macinak! - karácsony előtt

maciA Lenkey János Általános Iskola kisdiákjai Mikulás és karácsony között is eljöttek Macihoz. A Number Magic című mesét mindnyájan felolvasták, Mowgli történetét azonban csak a nagyobbak. Addig a kisebbek saját tankönyvükből választottak egy kedvelt részletet, amit Macival együtt mindnyájan meghallgattunk.
Maci szaloncukorral köszönte meg, hogy megint olvastak neki:)
 

Itt a földön is...

Esemény dátum: 
2012, december 13 - 16:00 to 18:00

A Bródy Sándor Könyvtár és a MIT Heves Megyei Tagozata szeretettel meghívja Önt és barátait Dr. Renn Oszkár új kötetének bemutatójára 2012. december 13-án, csütörtökön 16 órára a Központi Könyvtárba. A kötetről Dr. Bitskey István adadémikus beszélget a szerzővel. A rendezvény meghívója ITT tekinthető meg.

Helyszín: BSK Központi Könyvtár, Böngésző
3300 Eger, Kossuth Lajos utca 19.

A plázába mentem, keress a könyvtárban!

2012. december 7-én, pénteken 16 órakor ünnepélyes keretek között nyitottuk meg Magyarország első plázakönyvtárának kapuit. A megnyitón a Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola diákjai verseltek és énekeltek Homa Jánosné tanárnő vezetésével, majd a Dance Jam és a Top Dance Company táncosai rengették meg az épület falait, Nádasi Erika színművésznő pedig Umberto Eco humoros esszéjével nevettette meg az egybegyűlteket. Tőzsér Istvánné a könyvtár, illetve Szőke István a bevásárlóközpont igazgatója, valamint Kelemenné Csuhay Zsuzsanna könyvtáros és Rázsi Botond alpolgármester úr beszéde után a meglepetés következett: egy százszeletes csokoládétorta, melyből azoknak is jutott, akik először a könyvespolcok kínálatából csemegéztek.

Dickens 200! - Hard Times

hardA Hard Times - Nehéz idők egy eszme, a haszonelvűség vagy utilitarizmus regénye. A viktoriánus korszak befolyásos eszmerendszere Jeremy Bentham és John Stuart Mill nevéhez kötődik. Az utilitarizmus szerint az emberek cselekedeteit az örömelv magyarázza: céljuk a gyönyör maximalizálása és a fájdalom, a szenvedés minimalizálása. E cél elérése érdekében racionálisan mérlegelik cselekvéseik szubjektív hasznosságát.

Varró Dániel költő, műfordítóval fordultunk

A Sulitéka Fordulj velünk! szakkör keretében Varró Dániel költő, műfordító volt a vendégünk. Először arról beszélgetett a gyerekekkel, hogyan kezdett verset írni, majd mesélt az első fordítói próbálkozásairól, és bemutatta, milyen nehézségekbe ütközik a fordító.
A szakkörösök kis csoportokban egy halandzsa verset - Jabberwocky - is lefordítottak. Meghallgattuk a legjobb próbálkozásokat, a gyerekek „bezsebelték” a költőtől kapott dicséreteket, majd együtt meghallgattuk, hogyan birkózott meg a verssel Tótfalusi István, Szobotka Tibor és Varró Dániel.
Jól mulattunk, szerethető, kedves perceket töltöttünk együtt, könnyednek és szórakoztatónak láttuk a fordítást. Ehhez persze egy olyan tehetséges költő, műfordító jelenléte kellett, mint Varró Dániel.

Ciróka-kör

Esemény dátum: 
2012, december 5 - 10:30 to 11:00

Gombolya cérna,
Faggyú gyertya,
Lángot vetett a kemence,
Táncot lejtett a gerlice,
Huss!

Dobos Éva grafikusművész 100. kiállítása

Esemény dátum: 
2012, december 7 - 16:30 to 17:00

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves barátait Dobos Éva grafikusművész 100. kiállítására, mellyel a mester - a 70 éves Dohnál Tibor - előtt tiszteleg. Bevezetőt mond: dr. Löffler Erzsébet muzeológus. A tárlatot H. Szilasi Ágota művészettörténész nyitja meg.
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár Galéria
Időpont: 2012. december 7. (péntek) 16:30 óra

Varró Dani a Fordulj velünk! szakkörön

varródani2012. december 5-én Varró Dániel költő, műfordító lesz, a Fordulj velünk! fordításról gyermekeknek szakkör vendége a könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményében. (Eger, Kossuth u. 18.) Aki szívesen részt venne a programon, kérem jelezze a fildiko@brody.iif.hu címen vagy a 36-517-599-es telefonon.

Megnyitja kapuit a Plázakönyvtár

Esemény dátum: 
2012, december 7 - 16:00 to 16:45

A Plázába mentem, keress a könyvtárban!

A „Nyisd ki a világot!” – országos könyvtári szolgáltatások bővítése az oktatás és képzés támogatásának érdekében” c. pályázat keretében sok szertettel meghívja Önt és barátait a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a Plázakönyvtár megnyitójára, 2012. december 7-én, pénteken 16 órára. A megnyitó programjáról ITT olvashat.
Helyszín:
Agria Park I. emelet, Vásártér
Eger, Törvényház utca 4.

Nyitva tartás:
minden héten
péntek, szombat:  10.00-18.00 között
vasárnap:               10.00-16.00 között


 

Cseh Károly 60

Esemény dátum: 
2012, december 6 - 16:00 to 18:00

A Bródy Sándor Könyvtár és a MIT Heves Megyei Tagozata szeretettel meghívja Önt és barátait Cseh Károly költő, műfordító jubileumi irodalmi délutánjára 2012. december 6-án, csütörtökön 16 órára a Központi Könyvtárba.
A költő 60. születésnapján köszöntőt mond dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Nyíregyházi Főiskola rektora és dr. Bertha Zoltán irodalomtörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Intézetvezető professzora. Közreműködik: Csata Béláné Bartha Irénke költő, Kaló Béla irodalomtörténész, Ötvös Éva színművésznő, dr. Viczai Péter Viszockij-kutató.
Házigazda: dr. Cs. Varga István irodalomtörténész, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozat elnöke.
A szerző jubileumi kötetei a Bíbor Kiadó és a Hungarovox Kiadó gondozásában jelentek meg.

 

Oldalak