Archívum

5 év 50 híres regény - Deirdre Madden: Molly Fox's Birthday

foxEgy nap története csupán a regény. Molly az ünnepelt színésznő kölcsön adja Dublini házát barátjának, a drámaírónak, aki új regényén dolgozik. Mollynak aznap lenne a születésnapja, miért nem ünnepli meg soha? Mit jelent írónak illetve színésznőnek lenni? Hogyan alakult kettőjük és közös egyetemi barátjuk, Andrew kapcsolata az évek során?

5 év 50 híres regény - Samantha Harvey: The Wilderness

wildernessTöbb irodalmi díj és jelölés is bizonyítja, hogy különleges könyvről van szó.
Jake Jameson 60 éves építész. A fia a börtönben, a feleségét elveszítette és hamarosan elveszíti az emlékeit is.
Jake-nek  Alzheimer kórja van. Élete eseményei elmosódnak. Él a lánya vagy már meghalt? Miért van börtönben a fiú? Volt egy meggyfa, és volt az a bizonyos sárga ruha is, de mit is jelentenek mindezek?

5 év 50 híres regény - Amy Sackville: The Still Point

stillA XX. század fordulóján a sarkkutató Edward Mackley, az Északi Sarkra indul egy expedícióval, és nyom nélkül eltűnik, magára hagyva fiatal feleségét, Emilyt.
Ha Virginia Woolfnak húga lett volna, ő írhatott volna ehhez hasonló szép történetet, amelyben egy ház és egy házasság titkai az északi fény jeges ragyogásában, lassan, lépésről lépésre tárulnak fel.

5 év 50 híres regény -Simon Mawer: The Glass Room

glassA történet egy gyönyörű házról szól, ami csupa acél, ónix és üveg, a modern építészet remeke. Csehszlovákiában, egy fiatal pár számára épült a 20-as években. A ház maradt, amikor a pár menekülni kényszerült, a cseh állam, majd a nácik tulajdona lett, ezután szovjet kézre került, majd visszaszállt a Csehszlovák államra. Végül, évtizedekkel később, a Landauer család is visszatér oda, ahol a történet elkezdődött.

5 év 50 híres regény - Kate Atkinson: Started Early Took my Dog

atkinsonEgy elégikus krimi, amit évtizedek múlva is olvasni fogunk. A történet eredeti és nagyon szórakoztató, a stílus elegáns, egy bűnügyi regény ami tele van utalásokkal, célzásokkal, hívatkozásokkal - a cím például Emily Dickinsontól való -,  illúziókkal és természetesen következtetésekkel az életről, az univerzumról és mindenről, ami körülvesz bennünket.

5 év 50 híres regény - Mezolith

mezolithMeZolith is a graphic novel for older children and adults, written by a leading oral storyteller, with extraordinarily immersive illustrations by one of Britain's top film concept artists. It imagines a year in the life of Poika - a Mesolithic boy on the cusp of adulthood.

Januári könyvajánló

Frei Tamás: A bankár

Jamaicán a rendőrségi terepjárók már dübörögnek, hogy kézre kerítsék a Magyarországról óriási vagyont "kimenekítő" és a távoli karibi szigeten bujkáló, korrupt pesti bankárt. Az Országos Jelzáloghitelbank elnökének privát gépén irtózatos erejű pokolgépet rejtettek el, és csupán percek kérdése, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb milliárdosát a feleségével együtt a levegőbe repítsék. André, a leszerelt légiós és szerelme, Adrienn e pillanatban fordul rá a genovai főutcára, de a rövid mézesheteknek egy orosz bérgyilkos vet véget, aki már a nyomukban liheg. A Megmentőből megismert André sorsdöntő válaszút elé kerül; cserbenhagyja Adriennt, amint korábbi élete megkísérti? Megtalálja a bankárt, akinek kapzsi mohósága Magyarországot végveszélybe sodorja? És mindezek után vajon visszatalál önmagához, vagy a dühödt bosszú olyan helyekre hajtja, ahonnan már nincs visszaút?

 

Lit Quiz

LIT QUIZ

Come and join the fun by completing our quiz on the contemporary UK literature exhibition for your chance to win English books to enjoy and practise your English. Browse the collection and answer our questions and find the letters to make one word. Consult the exhibition bibliography clues.

Questions

1.    Which book has a fictional character of Hungarian origin called Sándor?
First letter of author’s surname

5 év 50 híres regény - könyvkiállítás az utóbbi évek brit irodalmának legjavából

Esemény dátum: 
2011, december 22 - 14:30 to 2012, január 31 - 14:30

5A könyvtár GatewayUK brit információs pontja ad otthont annak a könyvkiállításnak, amely bemutatja a kortárs brit regényirodalom népszerű és elismert újdonságait. Az ötven kiállított mű között találunk szívmelengetőt és hideglelőst, drámait és szórakoztatót, díjnyertest és közfelháborodást okozót, hagyományos formájút és képregényt, felnőtteknek és diákoknak szólót. Ez a válogatás képviselte Nagy-Britanniát a 2011-es Budapesti Könyvfesztiválon – az utazó kiállítás 2012. január 31-ig lesz látható Egerben, a könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményében. Ajánljuk azoknak, akiket érdekel a kortárs brit irodalom, és szeretnek angol eredetiben találkozni a művekkel. A kiállított könyveket az érdeklődők a kiállítás ideje alatt kölcsön is vehetik.
A kiállításhoz kapcsolódik egy kérdéssor, amelynek helyes megfejtői között 3 db 4000 Ft értékű könyvutalványt sorsolunk ki. A beküldés határideje 2012. január 31.
A kérdések megválaszolásában segít a könyveket bemutató bibliográfia is, ami szintén megtalálható gyűjteményünkben.

A kiállításról az Egriszínben:
http://www.egriszin.hu/index.php?c=cikk&id=8844

 

Ciróka-kör

Esemény dátum: 
2011, december 21 - 10:30 to 11:00

Ég a gyertya ég, el ne aludjék,
Szíveinkben a szeretet ki ne aludjék.

Fotók

VÁCZI ESZTER QUARTET: Eszter kertje

Váczi Eszter orgánuma és habitusa hallatlanul jól illik a finom és érzékeny, a költőiségtől szinte túlcsorduló muzsikához, hiszen már a Jazz+Azban is az ő fátyolos hangján szólaltak meg a legszebb, igazán szívhez szóló dallamok, önálló együttesével pedig, ha lehetséges, még inkább kiteljesedett.

Könyvtárat karácsonyra? Igen.

Esemény dátum: 
2011, december 19 - 13:00 to 2011, december 20 - 18:00

Egy éves könyvtári tagság mindenkinek féláron két napig 2011. december 19-én és 20-án (újonnan beiratkozó és lejárt tagságú olvasóknak).
Helyszín: BSK részlegei és fiókkönyvtárai

Karácsonyi megbocsátás hete

Esemény dátum: 
2011, december 19 - 13:00 to 2011, december 23 - 18:00

Az ünnep előtti héten valamennyi részlegünkbe és fiókkönyvtárainkba késedelmi díj megfizetése nélkül vihetők vissza a lejárt kölcsönzési határidejű dokumentumok. Boldog karácsonyt kívánunk!

Változás - így hosszabbítsunk otthonról

Változott az otthon történő hosszabbítás menete.
Ha ön még nem regisztrált honlapunkon, olvassa el a részletes útmutatót ITT, ha azonban már rendelkezik Bródys regisztrációval, elég átolvasnia az alábbi rövid kivonatot:

CSÍK ZENEKAR: Lélekképek

A Csík Zenekar új lemeze a Lélekképek, melyen autentikus népzene, Kispál-feldolgozás, Juhász Gyula-vers, cimbalmon előadott Beethoven-szonáta is található, közreműködik Lovasi András, Kiss Tibor, Ferenczi György és a Rackajam, a Vivace Kamarazenekar, Őze Áron színész, Pál István Szalonna hegedűs. Rónai András: Mit kezdjünk ezzel a sok hegedüléssel?

PENDULUM: In Silico

Az ausztrál gyökerű, londoni székhelyű Pendulum 2005-ben megjelent első nagylemeze, a drum’n’bass, breakbeat és rockzenei elemeket mesterien vegyítő Hold Your Colour minden idők egyik legsikeresebb d’n’b kiadványa lett.

BALÁZS Fecó: A csönd évei

A csönd évei eredeti hangfelvétele Balázs Fecó 2000-ben megjelent hatodik nagylemeze. A lemez egy válogatásalbum, ami az elmúlt 15 év nehezen hozzáférhető Balázs Fecó dalokat tartalmazza újraénekelt és újrahangszerelt formában.

Angol társalgási klub

klubAz év utolsó angol klubjába várjuk az érdeklődőket december 14-én, azaz ma délután 16 órára. 2012-ben január 4-én, szerdán találkoznak először a klub régi és új tagjai.

Diskurzus Tükörországban

Esemény dátum: 
2011, december 16 - 17:00 to 18:00

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja önt és barátait Kun István festő és Danka Attila grafikus kiállításának megnyitójára 2011. december 16-án, pénteken 17 órára a könyvtár Galériájába. A kiállítást Lukács Gábor festőművész nyitja meg.
A tárlat 2012. január 6-áig látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében.

Karácsonyi varázslat

Esemény dátum: 
2011, december 15 - 15:00 to 18:00

2011. december 15-én csütörtökön karácsonyi varázslattal telik meg a könyvtár.
15 órakor Bujdosné dr. Pap Györgyi Karácsony fényei című előadását hallgathatjuk meg a múltbéli karácsonyok hangulatáról. 16 órától Angyali kezek a könyvtárban címmel kaphatnak tanácsokat, kézműves ötleteket az ünnepi készülődéshez az éreklődők. Lesz gyertyaöntés, mézeskalács díszítés, üvegmatrica-festés, hímzés, karácsonyi dekorációk természetes alapanyagokból.
Közreműködnek: Papp Ildikó pedagógus, Tóth Henrietta (Natural Virágdekor),
Bodó Boglárka, Bálintné Fadgyas Eszter könyvtárosok
Helyszín: BSK Központi Könyvtár, Galéria

DEATH: Symbolic

Az amerikai Death hatodik stúdióalbumának a Symbolic-nak 2008-as újrakevert változata ez a lemez bónusz számokkal, melyet a csapat egyik legletisztultabb anyagának tartanak.

NURIA RIAL: Ave Maria

A gyönyörű spanyol szoprán, Nuria Rial neve onnan lehet ismerős magyaroknak, hogy közösen fellépett már és közreműködött a Balázs Elemér Group Early Music lemezén. Ave Maria című albumán 17.

Két ötletünk is van!

Esemény dátum: 
2011, december 14 - 10:00 to 2011, december 20 - 18:00

Karácsonyi ajándékot a könyvtárból? Igen.
2011. december 14-17. között a könyvtár Galériája karácsonyi vásár helyszínévé alakul át: az Aréna Kiadó kreatív-hobbi, gasztro, sport és futball könyvei a kiadó és a könyvtár szervezésében 50 %-os, kedvezményes áron vásárolhatók meg.
Helyszín: Központi Könyvtár, Galéria
Könyvtárat karácsonyra? Igen.
Egy éves könyvtári tagság mindenkinek fél áron két napig 2011. december 19-én és 20-án (újonnan beiratkozó és lejárt tagságú olvasóknak).
Helyszín: BSK részlegei és fiókkönyvtárai

Oldalak